Smerter på indersiden af anklen

Smerter på indersiden af anklen kan skyldes flere forskellige ting. Smerter på indersiden af anklen kan opstå akut grundet en forstuvelse eller komme snigende over tid grundet en overbelastningsskade. Vores nerver kan også blive afklemt lokalt på inderside af anklen, hvilket også kan være årsagen til dine smerter. Du skal derfor opsøge en læge, som kan undersøge dine ankelsmerter og hjælpe dig med det videre forløb. Du kan blive klogere på de forskellige årsager og hvad du kan gøre, hvis du oplever smerter på indersiden af anklen:

Årsager til smerter på indersiden af anklen:

Forstuvning/forstrækning af ledbånd

Forstuvning af ledbåndene i anklen sker oftest på ydersiden af anklen. Dog kan der ske en forstuvning af ledbåndene på indersiden af anklen.

Årsagen til smerterne opstår:
Smerter på indersiden af anklen

En forstuvning på indersiden af anklen skyldes ofte en skade eller et akut fald. Herefter kan der komme smerter og hævelse.

En forstuvning sker ofte akut ved et pludseligt vrid i anklen. Dette kan ske ved et fald, et voldsomt vrid af foden eller  en ulykke. En forstuvning eller forstrækning af ledbåndende på indersiden af anklen sker oftest i sportsgrene som fodbold, tennis, trailløb eller barsketball, hvor der er mange hop, spark, løb og pludselige stop eller vendinger.

Symptomerne:

Smerterne kommer typisk med det samme efter skaden. Smerterne sidder lokalt på indersiden af anklen, hvor der også kan forekomme hævelse, rødme og lokal ømhed. Ved en voldsom forstuvning kan der være nedsat bevægelighed, samt smerter ved vægtbæring og bevægelse af anklen.  Især bevægelser, hvor anklen føres udad kan give voldsomme smerter de første dage efter skaden. Hvis dine smerter er meget voldsomme og du ikke kan gå på foden skal du opsøge en læge. Dels for at sikre, at der ikke er sket andre skader og for at få en vurdering af, hvor stor forstuvelse der er sket i anklen.

Hvad kan jeg gøre?

De første dage efter skaden skal du bruge RICEM-principperne. Her er det vigtigt, at få hævelsen ned, da hævelse kan være årsagen til din nedsatte bevægelighed og smerter omkring anklen. Når hævelsen og smerterne er mindsket skal du i gang med genoptræningen af din ankel. Det er vigtigt, at du får styrket dine muskler omkring anklen, samt arbejdet med din ankelstabilitet. Når der først er sket en forstuvning i anklen er der en større risiko for at sker igen. Det er derfor vigtigt, at musklerne er ekstra stærke, så de kan beskytte din ankel. Genoptræning af en forstuvning på indersiden af anklen tager længere tid end en forstuvning på ydersiden. Du skal derfor fortsætte med øvelser i mindst 3 måneder før du går i gang med aktiviteter, hvor der er en risiko for en ny forstuvning.

Nerveafklemning – Tarsal Tunnel-Syndrom

Vores nerver løber fra lænderyggen ned til vores fødder. Nerven kan blive afklemt lokalt på indersiden af anklen.

Årsagen til smerterne opstår:
Smerter på indersiden af anklen

Tarsal Tunnel Syndrom skyldes en lokal nerveafklemning på indersiden af anklen.

På indersiden af anklen har vi et retinaklet, som er en tykt fascie, som har til formål at holde vores sener, nerver og kar på plads. Denne sider ved den inderste knyst og går ned til indersiden af hælen. Vores nerve kan her blive afklemt, hvis der er sket en direkte skade på nerven eller hvis der er en betændelse eller irritation af senerne, som løber igennem retinaklet. Forstuvninger, platfodethed eller Diabetes kan forårsage en afklemning af nerven.

Symptomerne:

Ved afklemning af nerven på indersiden af anklen kan du opleve smerter, samt føleforstyrrelser ned til fodsålen. Du kan også opleve, at dit gangmønster ændre sig, da du typisk vil gå på ydersiden af foden for at kompensere for smerterne. Nogle oplever en brændende fornemmelse på indersiden af anklen og foden, som i nogle tilfælde kan stråle op til underbenet.

Hvad kan jeg gøre?

Hvis du er platfodet kan du opleve en stor aflastning af dine smerter med et indlæg i dine sko. Dine sko og såler skal give dig en god støtte i svangen, samt rette hælen op. Er der aktiviteter, som forværre dine smerter og symptomer er det en god idé at stoppe med dem. Ved mange smerter kan smertestillende hjælpe på de værste smerter. Dog kan du opleve at øvelser, som arbejder med mobilisering af nerven, samt mindsker irritationen omkring nerven også kan hjælpe på dine smerter og symptomer. Genoptræningen kan vare op til et år, hvis du døjer med mange symptomer og gener, da nerven skal have tid til at hele optimalt.

Tibialis Posterior Syndrom

Smerter på indersiden af anklen kan også en overbelastning af senen til den bagerste skinnebensmuskel Tibialis Posterior.

Årsagen til smerterne opstår:
Smerter på indersiden af anklen

En overbelastning af Tibialis Posterior-muskelsenen kan give smerter og ømhed, når du går eller løber.

Tibialis Posterior er en muskel, som løber på bagsiden af skinnebenet, hvor senen løber på indersiden af anklen. Denne muskelsenen kan blive overbelastet, som alle andre muskelsener i kroppen. Der kan opstå en overbelastning af Tibialis Posterior-senen ved langdistanceløb eller gang på hårdt underlag. Dog kan fejlstillinger i foden, vrid i anklen eller slag mod senen forårsage smerterne.

Symptomerne:

Smerterne kan komme snigende eller opstå akut. Smerterne sidder på indersiden af underbenet, anklen og foden. Du vil især opleve smerter, når du aktiverer musklen. Smerterne kan varmes op, men kommer retur, når du stopper med aktiviteter igen. I akutte tilfælde kan du opleve hævelse, rødme og varme omkring senen. I slemme tilfælde kan senen springe. Her vil du få akut platfodethed, hvor foden synker sammen på indersiden og du vil have svært ved at stå på tæer. Du skal altid kontakte din læge, hvis du har voldsomme smerter, nedsat bevægelighed og hævelse.

Hvad kan jeg gøre?

Ved en almindelig overbelastning af senen skal du aflaste anklen. Find en anden aktivitet, som ikke forårsager smerter på indersiden af anklen. Øvelser og indlæg i skoene kan afhjælpe på dine smerter. Indlæg i skoene kan være gode under genoptræning af musklen, så fødderne får den rette støtte og senen aflastes. Styrke af musklen og senen er en vigtig del af din genoptræning, så du kan få en stærk ankel igen.

 

Døjer du med en overbelastningsskade kan en træningselastik hjælpe dig med dine smerter på indersiden af anklen.

Medium træningselastik

Køb din træningselastik her og få adgang til 10 øvelser, som styrker dine ankler og underben. Øvelserne er især til dig, som døjer med en overbelastet Tibialis Posterior eller ønsker at styrke musklerne efter en forstuvning.

KØB din træningselastik og få adgang til 10 øvelser for kun for KUN 140 kroner

Læs mere om træningselastikken her

 

Husk også at abonner på Din Flexible Sundheds YouTube-kanal, hvor der løbende bliver lagt gode øvelser op mod smerter i underben og ankler. 

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Smerter på ydersiden af anklen

Andre relevante indlæg for dig:

Albuesmerter kan skyldes en golfalbue | øvelser for golfalbue

Øvelser for golfalbue

Du kan i dette indlæg blive meget klogere på, hvad en golfalbue er, samt få nogle gode øvelser for golfalbue.  En golfalbue giver smerter på indersiden af albuen og kan give smerter i albue, underarm og hånd. Bliv…
Læs indlæg
Albuesmerter skyldes typisk en tennisalbue | øvelser for tennisalbue

Øvelser for tennisalbue

Du kan i dette indlæg finde gode øvelser for tennisalbue og blive meget klogere på, hvordan du kommer din tennisalbue til livs. En tennisalbue giver smerter på ydersiden af albuen og kan være meget smertefuld. Du kan læse…
Læs indlæg
Øvelser for hulfod

Øvelser for hulfod

Du finder her 3 gode øvelser for hulfod. Hulfod kaldes også for Pes Cavus. Her har foden en høj svang. Du kan her blive meget klogere på, hvad en hulfod er. Har du gener forbundet med din hulfod…
Læs indlæg
Menu