Behandling af fodsmerter og ankelsmerter

Smerter i ankel og fod kan påvirke din måde at stå og gå på, hvilket på længere sigt kan medvirke til smerter i dine knæ, hofter og ryg, hvis du ikke får den rette behandling. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvor dine smerter stammer fra. Den rette behandling af dine fodsmerter og ankelsmerter er med til at sikre dig, at du får din bevægelighed, styrke og stabilitet tilbage over din fod,

Hvorfor opstår der smerter i fod og ankel?

Smerter i fod og ankel forekommer hos mange. Smerter i fod og ankel hænger ofte sammen, da fodens knogler har en tæt forbindelse til anklen.

Ankelskader udgør omkring 10% af alle akutte skader, der behandles på skadestuer. Disse skader skyldes ofte en forvridning eller forstuvning af anklen eller fodleddet grundet idræt eller anden aktivitet. Dette kan medføre løshed og instabilitet omkring ankelleddet på længere sigt, hvis dette ikke behandles rigtigt. Når man først har forstuvet sin ankel én gang, kan det nemmere ske igen, da ligamenterne omkring anklen bliver svagere og derfor stabiliserer anklen mindre. Det kræver derfor den rette optræning efterfølgende, så anklen kan blive stabil igen.

Smerter i foden kan stamme fra overbelastningsskader som eksempelvis stressbrud i fodrodsknoglerne, betændelse i achillessenen eller slimsækkene ved hælen. Fasciitis plantaris er en almindelig forekommende kronisk smertetilstand, som skyldes et træk i senevævet under foden. Disse tilstande skyldes ofte megen belastning eller forkert belastning af foden. Anklen og foden er i sig selv meget stabile grundet de mange ligamenter, der støtter, men hvis musklerne omkring anklen og foden ikke er stærke nok, kan dette medføre ubalance i måden, anklen og foden bevæger sig på. Tænk på hvor meget du står, går og måske løber i løbet af en uge. 

 

Hvad kan en fysioterapeut gøre ved fodsmerter og ankelsmerter?

En fysioterapeut kan undersøge, hvor dine smerter stammer fra og dermed give dig den helt korrekte behandling af dine fodsmerter og ankelsmerter med fokus på din muskelkoordinering, muskelstyrke og stabilitet. Det er også vigtigt at kigge på, hvilket fodtøj du bruger. Du vil i den forbindelse få kyndig vejledning i, hvilke sko, indlæg og træning, der er optimale for dig og din ankel eller fod, så du kan blive gående igen – uden smerter. Din behandling af fodsmerter og ankelsmerter hos en fysioterapeut er ofte en kombination af:

  • Øvelser

  • Manuel behandling og/eller mobilisering

  • Gode råd og vejledning

Læs mere om fodsmerter og ankelsmerter her:

Få de bedste øvelser mod fodsmerter og ankelsmerter her:

Har du spørgsmål eller er i tvivl?

Så skriv endelig en besked, så står jeg klar med at svare på dine spørgsmål.

Menu