Åndedræt – sådan trækker du vejret rigtigt!

Tænker du over dit åndedræt? Vi trækker vejret 20.000 gange i døgnet, hvilket er grunden til, at vi lever. Vores åndedræt er med til, at vi kan skille os af med overskydende kuldioxid, samt give liv til kroppens celler. Det kan virke helt banalt at trække vejret, men rigtigt mange mennesker trækker vejret overfladisk, hvilket på længere sigt kan føre til hjerteproblemer, overvægt, nedsat energiniveau og søvnproblemer. Jeg har tidligere været inde på brystryggen og dens funktioner. Idag går jeg lidt dybere med, hvordan vi trækker vejret og hvorfor det er så vigtigt, at gøre det rigtigt.
åndedræt
Diaphragma er den muskel, som primært hjælper os med at trække vejret. Musklen sidder lige under ribbenene og trækkes sammen når vi trækker vejret ind.
Sådan foregår en normal vejrtrækning

En vejrtrækning eller åndedræt deles i to, inspiration og ekspiration. Inspirationen er der, hvor vi trækker vejret ind og ekspirationen er når vi puster luften ud.

  1. Inspiration: Her udvides lungernes rumfang ved, at mellemgulvsmusklen, diaphragma, trækkes sammen. Når dette sker, så trykkes mavens indhold sammen, hvilket resulterer i, at maven udvides i takt med at lungerne udvides. Brystkassen vinkles lidt opad og ud ved hjælp af musklerne mellem ribbene, så der skabes plads til lungerne. Dette gør, at trykket falder og luften omkring kommer ned i lungerne.
  2. I kroppen: Luften i lungerne kommer nu ud i blodet. Kulilte fra blodet kommer tilbage til lungerne.
  3. Ekspiration: Dette er en passiv proces, hvor ilten i lungerne kommer ud. Dette sker ved at mellemgulvet, diaphragma  og musklerne imellem ribbene slapper af. Lungerne tømmes nu for ilt og er klar til en ny inspiration.
Når åndedrættet er påvirket

Ovenstående beskrivelse er, hvordan det idealle åndedræt burde være. Desværre er det ikke altid tilfældet, at vi får trukket vejret rigtigt. I nogle tilfælde, som ved sygdomme eller meget hård fysisk aktivitet forceres vejrtrækningen ofte. Dette betyder, at vejrtrækningen kan forhøjes ved at bruge musklerne omkring brystkassen. Disse muskler kan hjælpe med trække brystkassen op, samt hjælpe med at trække vejret ind og puste ud igen. Dette sker især, hvis du har slået dine ribben, hvor du vil opleve smerter ved åndedræt. Smerterne kan derfor lindres lidt ved at bruge disse respirationsmuskler. Ved stress og bekymringer har vi en tendens til at trække vejret overfladisk. Dette gør at, at vejrtrækningerne bliver hurtige og ikke kommer helt ned i maven. Vi bruger derfor halsmusklerne til at hjælpe med at trække vejret og dermed bliver disse muskler ofte spændte og overbelastede. I nogle tilfælde kan vejrtrækningen også ophøre, hvilket kaldes apnø. Ved angst kan man opleve hurtige, dybe, forcerede vejrtrækninger, hvilket kaldes hyperventilation.

Formålet med dit åndedræt

Den vigtigste grund til, at vi trækker vejret er, at opretholde balancen mellem ilt og kuldioxid i blodet. På den måde reguleres  blodets pH-værdi, så cellerne kan arbejde under de bedste forudsætninger. En korrekt vejrtrækning kan derfor hjælpe med at mindske smerter, forbedre dit energiniveau og restitution. Dette skyldes nemlig, at jo bedre og dybere vejrtrækning du har, jo mere blod kan binde sig til iltmolekylerne og dermed kommer der mere ilt rundt i kroppen.

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Åndedrætsøvelser du nemt kan lave!
Sådan påvirkes din kropsholdning

Andre relevante indlæg for dig:

Kredsløbet - hvorfor skal det trænes?

Kredsløbet – hvorfor skal det trænes?

I sidste uge blev du lidt klogere på konditionstræning og fandt ud af, at det er godt at træne kredsløbet. Du har sikkert hørt, at et godt kredsløb kan holde mange sygdomme og dårligdomme væk. Bliv her klogere…
Læs indlæg
Åndedrætsøvelser

Åndedrætsøvelser du nemt kan lave!

Vores vejrtrækning er utrolig vigtig for, at vores krop kan fungere optimalt. Idag bliver øvelserne lidt anderledes end normalt, da øvelserne kommer til at have fokus på, hvordan du trækker vejret rigtigt. Selvom alle mennesker trækker vejret 20.000…
Læs indlæg
Øvelser til en god siddestilling

Øvelser til en god siddestilling

Ønsker du nogle øvelser til en god siddestilling? Vi sidder i mange timer om dagen, så hvorfor ikke optimere måden vi sidder på? De fleste har en tendens til at synke sammen, når de har siddet for længe,…
Læs indlæg
Menu