Brystkassen og dens betydning for vores krop

Der kan være mange grunde til, at du har en øget krumning i brystryggen. Det kan blandt andet skyldes din alder, en uhensigtsmæssig holdning eller sygdomme som fx Scheuermanns.

I sidste uge fik du en lille introduktion til brystkassen og brystryggen. I dag vil jeg uddybe lidt mere omkring brystkassen og dens funktioner.

Brystkassen og brystryggen har først og fremmest en stor betydning for vores kropsholdning. En “normal” brystryg har en lille krumning, så rygsøjlen danner et lille s, når man ser den fra siden. Der findes enkle diagnoser som Scheuermanns sygdom, der øger denne krumning. Denne sygdom skyldes vækstforstyrrelser i rygsøjlen, hvilket giver den øgede krumning.  Bechterews sygdom skyldes en inflammatorisk tilstand i kroppen, hvilket kan afstive rygsøjlen og dermed gøre den mindre mobil. Udover disse to sygdomme som påvirker vores brystryg, kan en meget foroverbøjet holdning også føre til øget krumning i brystryggen. Dette er ikke hensigtsmæssigt, da vores brystryg og brystkasse er med til:

 

at beskytte vores organer

Bag vores ribben ligger vores indre organer gemt. Ribbene er med til at beskytte vores hjerte, lever, lunger og nyrer imod udefrakommende slag. Når du brækker eller bøjer et ribben gør det utroligt ondt. Der er ikke andet at gøre end at lade ribbenet tage sin tid til at hele igen. Når vi har smerter i ribbene kan vi have en tendens til at bøje os forover for at beskytte de indre organer. Har du en tendens til at gå meget foroverbøjet generelt kan dette også påvirke dine indre organer. Dette skyldes, at den plads der er til organerne i brystkassen bliver mindre i og med, at du presser dem sammen når du bøjer dig forover.

 

at hjælpe os med vejrtrækningen.

Under vores ribben sidder der en muskel, som hjælper os med at trække vejret. Denne muskel hedder diagfragma og er lige under ribbene. Når vi sidder, står eller går oprejst og med en hensigtsmæssig holdning har denne muskel en god forudsætning for at arbejde optimalt. Det betyder, at du har nemmere ved at trække vejret og dermed kommer der mere luft ned i maven, hvilket betyder, at der kommer mere ilt rundt i kroppen.  Jo mere ilt der kommer rundt i kroppen, jo mere ilt får musklerne, hvilket giver dem en bedre forudsætning til at arbejde. Der sidder også muskler imellem ribbene, som kan blive spændte, hvis du ikke retter overkroppen ud.

 

Udover disse to vigtige punkter sidder der også en masse muskler på og omkring brystryggen og brystkassen. Disse muskler kan lige som andre muskler blive opspændt grundet en forkert holdning. Især vores brystmuskel, som sidder på brystet og går op til skulderen har en tendens til at blive meget stram. Hvis du samtidigt sidder meget ned eller arbejder meget med hænderne foran kroppen kan musklen blive endnu strammere. Denne stramhed kan give smerter og gener henover brystet og kan også påvirke vejrtrækningen. Det er derfor vigtigt, at du får bevæget din brystryg og brystkasse igennem i løbet af dagen.  På torsdag får du 3 øvelser, som er super gode til at få bevæget brystkassen og -ryggen igennem

😌

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, ,
Musklernes påvirkning på kropsholdningen
Månedens fokus: Brystryggen
Ansigtssmerter - hvorfor opstår de?

Ansigtssmerter – hvorfor opstår de?

Ansigtssmerter er smerter i ansigtet. Op til 1/4 af den danske befolkning har oplevet ansigtssmerter. Der er stor forskel på alvoren af ansigtssmerter, for hvornår er der tale om alvorlige ansigtssmerter og mindre alvorlige smerter? Hvorfor opstår ansigtssmerter? Smerter i ansigtet omhandler smerter lige fra mund, øjne eller kæbe. Det vil sige, at der er…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu