Ledbetændelse – hvad er det ?

I sidste uge var jeg kort inde på de typiske skader i hånden, hvor jeg nævnte ledbetændelse. Idag vil jeg uddybe denne sygdom lidt, så du bliver lidt klogere på, hvad det egentlig er. Ledbetændelse er kort fortalt en inflammation i et eller flere led og er ofte forløber til en gigtsygdom. Der findes forskellige gigtsygdomme og de mest normale er leddegigt, artrose (slidgigt), urinsyregigt og Bechtherews. Slidgigt/artrose skyldes nedslidt brusk omkring det smertefulde led og i den forbindelse kan der godt opstå ledbetændelse i det ramte område. Du vil derfor opleve samme symptomer ved slidgigt, hvis der er betændelse i leddet.

Og hvad er symptommerne på ledbetændelse?

De typiske symptomer er:

  • Hævelse
  • Rødme
  • Varme
  • Nedsat bevægelighed
  • Smerter

Du kan opleve disse symptomer i ét eller flere led. Vedvarende tilstedeværelse af disse symptomer kan være begyndelse på gigt og derfor kan der forekomme vedvarende smerter omkring leddene.

 

Hvilke typer gigt kan opstå på baggrund af ledbetændelse?
  • Leddegigt – også kaldt reumatoid artritis. Denne type gigt optræder ofte i flere led og er en kronisk, tilbagevendende betændelsessygdom. Denne rammer især hånden og fødderne. Med tiden kan de større led blive angrebet, men ofte symmetrisk.
  • Ledbetændelse efter en anden sygdom – rammer ofte knæleddet og skyldes en infektion i urinveje eller tarmen, Her kommer der hævelse, rødme, smerte og nedsat bevægelighed i det angrebet led.
  • Urinsyregigt – også kaldt podagra. Her opleves gentagne ledbetændelser, som ofte sætter sig i storetåen. Det er meget smertefuldt og der er hævelse og rødme i det angrebet led.
Og hvad kan jeg gøre, hvis jeg har ledbetændelse?

Ovenstående er de typiske gigtsygdomme, som kan komme ved ledbetændelse. Behandlingen er selvfølgelig forskelligt fra sygdom til sygdom. Det samme gælder graden af smerter, hævelse, stivhed og rødme. Leddegigt er en kronisk sygdom, som ikke kan helbredes. Men dog kan få en medicinsk behandling, som lindre symptomerne og i samspil med fysioterapi og/eller ergoterapi kan du opnå et velfungerende liv med sygdommen. Det er generelt vigtigt, at du holder det angrebet led i bevægelse, så du ikke mister din bevægelighed og funktionsevne. Har du urinsyregigt kan kulde virke smertelindrende og være relevant når du oplever et anfald i et led. Oplever du ovenstående symptomer grundet artrose er er bevægelse og øvelser også vejen frem. Det kan virke fjollet at træne sine fingre ved leddegigt og artrose, men netop denne træning kan vedligeholde og styrke musklerne i og omkring det angrebet led og dermed kan du opleve en smertelindrene effekt, da musklerne er med til at stabilisere og styre leddet, når selve leddet er betændt.

Læs mere om smerter i fingre og håndled her og så hjælp til dine smerter!

Du får nogle effektive øvelser til træning af dine fingre – især tommelfingeren ved artrose eller leddegigt – på torsdag 😌

, , , ,
Artrose i tommelfingeren? Sådan kan du træne!
Håndskader – her de mest typiske!
Slidgigt i nakken

Slidgigt i nakken – hvad skal jeg gøre?

Slidgigt i nakken er det samme spondylose eller slitage. Alle definitioner dækker over slitageforandringer i nakken. Dette slitage forekommer oftest på diskussen, ryghvirvlerne og/eller ledbåndene. Der kan forekomme slidgigt i et eller flere led i hele ryggen. Slidgigt i nakken er hyppig hos ældre og forårsager ikke altid smerter. Ofte kan røgtenscaninger vise slidgigt i…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu