Smerter i lænderyggen

Smerter i lænderyggen kan have mange årsager og kan være til stor gene i dagligdagen. Lændesmerter kan opstå pludseligt eller stå på i flere år. I 75% af tilfældene kan man ikke finde en specifik grund til, at smerterne opstår. I disse tilfælde kan smerterne stamme fra opspændte og overbelastede muskler, låsning i led eller tryk på nerver. I de resterende tilfælde kan der stilles en specifik diagnose som diskusprolaps, skæv ryg (scoliose), slidgigt i ryggen (spondylose), forskydning af ryghvirver (spondylolitese) eller sammenfald i ryggen (kompressionsbrud).

Uanset om der kan stilles en diagnose eller ej, kan smerter i lænderyggen være invaliderende og påvirke livskvaliteten. Smerterne kan sidde lokalt i lænden, mens der i andre tilfælde opleves udstrålende smerter til ballerne, baglåret eller lysken. Smerterne kan komme, når du sidder eller står, eller de kan komme, når du laver en specifik bevægelse.

Det er derfor vigtigt, at du får en grundig undersøgelse af din lænd med fokus på at finde frem til, hvorfor du oplever smerter. Selvom det ikke altid er muligt at stille en diagnose, når du henvender dig med rygsmerter, er det stadig vigtigt, at du modtager den rette vejledning og behandling af din lænd, så du kan afhjælpe dine lændesmerter hurtigt. Vi har stor fokus på, hvordan du kan forebygge, at dine lændesmerter kommer igen, og du vil derfor få individuelt tilpassede øvelser, der kan gøre din ryg stærkere og mere modstandsdygtig over for nye ryggener.

 

Døjer du med vedvarende smerter i lænderyggen? Så kan du med fordel købe dette online forløb. Læs meget mere her! 

Akutte smerter i lænderyggen

I løbet af de seneste 12 måneder har halvdelen af befolkningen oplevet smerter i ryggen, og det er ikke unormalt, at man kan opleve flere episoder med akutte rygsmerter.

Akutte rygsmerter kan forekomme i hele rygsøjlen og kaldes i lænderyggen ofte for lumbago eller “hekseskud”. I øvre del af ryggen er det ofte kendt som hold i nakken, hvor man føler stivhed og har svært ved at bevæge ryggen uden smerter, hvilket kan være meget invaliderende. Akutte rygsmerter defineres således, at smerterne har varet ved i mindre end 6 uger.

Smerterne kan komme fra de forskellige strukturer, vi har i ryggen. Det kan skyldes små sprækker i den yderste del af bruskskiverne, også kendt som diskus. Det kan også skyldes en diskusprolaps, som trykker på en nerverod eller en indeklemning af nerverne grundet slid eller aldersforandringer. Musklerne omkring ryggen kan også trække sig sammen og blive opspændt, hvilket kan føre til smerter.  Smerterne kan opstå grundet gentagne bevægelser, tunge løft og vrid i kroppen. Smerterne kan også skyldes inaktivitet, uhensigtsmæssig kropsholdning eller stress på grund af problemer hjemme eller på arbejdet.

Oplever du akutte smerter i lænderyggen, er det vigtigt, at du får en grundig undersøgelse af din ryg. Dette kan være svært, da smerterne kan forhindre et optimalt samarbejde omkring undersøgelsen. Undersøgelsen vil i første omgang derfor have fokus på, hvilke bevægelser eller stillinger du kan lave uden smerter, for at bibeholde aktivitet og blodomløb til din ryg. Det er nemlig vigtigt, at du forbliver aktiv, da dette vil lindre smerterne hurtigere. Du vil derfor få en individuel behandling med fokus på øvelser og råd, der kan hjælpe dig med at komme ud af smerterne og ikke mindst undgå, at de kommer tilbage på et senere tidspunkt.

Du kan med dette onlineforløb komme dine akutte smerter i lænderyggen til livs. Læs meget mere her!

Bestil en tid idag

– og få en grundig undersøgelse og behandling af dine gener og smerter i din lænd.

Har du spørgsmål eller er du i tvivl?

Ring eller skriv til 42 67 81 00 – så kan jeg hjælpe dig med dit spørgsmål.
Du kan også kontakte mig her eller booke en tid nemt lige her:

Menu