Diskusprolaps i lænderyggen – hvad må jeg?

En diskusprolaps i lænderyggen er ikke unormalt. Faktisk har 20% af den danske befolkning en diskusprolaps uden at vide det. Men hvad er en diskusprolaps? Hvad må du gøre, hvis du har en diskusprolaps i lænderyggen? Og er en operation nødvendig for at komme en diskusprolaps i lænderyggen til livs?

Hvad er en diskusprolaps?

Når du får en diskusprolaps i lænderyggen skyldes det, at kernen i diskussen flyder ud mellem ryghvirvlerne. Dette giver mere mening, når du ved, hvad en diskus egentlig er.

Ryghvirvler med diskus diskusprolaps i lænderyggen
Imellem hver ryghvirvel har vi en bruskskive. Denne brusk skive kaldes en diskus. Denne består af en blød kerne med en masse bruskringe rundt om.

En diskus er:

En bruskskive, som ligger imellem hver ryghvivel i hele ryggen. Vi har 23 diskusser i hele ryggen, hvor 5 af dem er i lænderyggen. Disse bruskringe består hver af en flydende kerne i midten. Denne kerne er næsten helt blød og bevæger sig i takt med ryggens bevægelse.  Rundt om denne kerne er der en masse bruskringe, som strammes ved bevægelse. Dette gør din ryg mobil, samt sørger for stødabsorbering ved bevægelser.

Når diskussen buler:

Inden du får en diskusprolaps opstår der typisk en eller flere udbulinger på diskussen. En udbulding kaldes også en protrusion er, når diskussen buler ud og sætter sig fast. Denne udbuling kan give smerter og/eller nedsat mobilitet over ryggen. Det er dog ikke altid, at man oplever en udbuling inden en diskusprolaps. Oplever du en udbuling er kernen stadig intakt. Det betyder, at de yderste bruskringe er beskadeligelige, hvilket gør, at den bløde kerne i diskussen er forskubbet. Dette kan være meget smertefuldt og kan give udstrålende smerter ned til benet. Du kan også opleve nedsat bevægelighed i en eller flere retninger ved bevægelse af lænden. Dog kan en kan denne udbuling skubbes på plads med de rette øvelser – det kan en prolaps ikke!

Disse øvelser hjælper, hvis du har en udbuling af diskussen i lænderyggen. 
Protrusion eller diskusprolap? diskusprolaps i lænderyggen
Forskellen på en protrusion og en diskusprolaps.

Når diskussen prolapser…

En diskusprolaps kan i modsætningen til en protrusion (udbuling af diskussen) ikke skubbes tilbage. Ved en diskusprolaps er bruskskiverne blevet så beskadigede, at den bløde kerne flyder ud. Når kernen først er flydt ud kan den ikke komme tilbage igen. Nogle mærker mange smerter og andre mærker intet til deres diskusprolaps. Hvis den bløde kerne rammer en nerve kan det give smerter ned i benet. Nogle vil opleve nedsat muskelstyrke og/eller føleforstyrrelser i det ene ben.

 

Hvilke symptomer er der på en diskusprolaps i lænderyggen?

Det er altid forskelligt fra person til person, hvor mange symptomer de oplever og i hvilken grad. Mange symptomer ved en protrusion kan være det samme som ved en diskusprolaps. Det er derfor vigtigt at finde ud af om du har en protrusion eller en diskusprolaps. Symptomerne kan forværres, hvis der er et tryk på nerven.

Symptomer ved en protrusion:

  • Smerter ved bevægelse over lænderyggen.
  • Smerter i lænderyggen med udstråling til baller og ben (kan både være et eller begge ben).
  • Smerter i nogle bestemte bevægelser eller stillinger.
  • Kan lindres ved andre bevægelser eller stillinger.

Symptomer ved en diskusprolaps:

  • Ingen lindring ved hvile.
  • Hvis smerter i ben – værre end smerter i ryggen.
  • Føleforstyrrelse i et eller begge ben.
  • Nedsat muskelstyrke i et eller begge ben.
  • Ændringer ved vandladning og afføring. (Dette er meget vigtigt at være opmærksom på, da det kan kræver behandling med det samme!)

Skal jeg opereres, hvis jeg har en diskusprolaps i lænderyggen?

Nej – ikke nødvendingvis. Dette kommer an på, hvilke symtopmer du har og i hvilken grad. Har du symptomer på cauda equina – syndromet, så kommer du ikke uden om en operation. I 90% af alle tilfælde med en diskusprolaps kan øvelser være løsningen. En diskusprolaps heler typisk på 3 måneder og følger helingsprincipperne. Oplever du en forværring af dine symptomer eller ingen effekt efter 12 uger med træning kan det være rrelevant med en operation.

Hvornår skal jeg opsøge min læge?

Hvis du oplever en ændring i dine vandladning og/eller afføring. Dette betyder, at du kan have svært ved at holde på vandet eller har problemer med at komme på toilettet. Oplever du voldsomme smerter – især ned i benet samt en markant nedsat muskelstyrke eller følesans, skal du kontante din læge med det samme. Jeg vil anbefale dig, at du kontakter din læge, hvis du er i det mindste i tvivl, om der er tale om en diskusprolaps i lænderyggen, som kræver en operativ behandling. En fysioterapeut kan også hjælpe dig med at vurdere, om der er tale om en diskusprolaps eller ej, hvis du er i tvivl om du har en diskusprolaps i lænderyggen.

Hvad må jeg når jeg har en diskusprolaps?

Er der noget bestemt du skal være opmærksom på, når du har en diskusprolaps?

Som hovedregelen må du det, som du plejer at gøre. Dog kan det være en god idé at undgå for store ukontrollerede bevægelser – især dem der giver smerter. Dine smerter må ikke hænge ved 30 minutter efter du har stoppet aktiviteten. Det er med andre ord okay, at du oplever smerter, hvis smerterne forsvinder igen efter. De første uger er smerterne typisk værst og her skal du være ekstra opmærksom på, at du ikke oplever en forværring af dine smerter. Det kan være en god idé at hvile i løbet af dagen, men undgå at forblive sengeliggende, da dette kan forsinke din heling.

 

Oplever du akutte lændesmerter?
80% kan med de rette øvelser komme deres smerter til livs. I onlineforløbet “Akutte lændesmerter” bliver du meget klogere på lændesmerter og hvad du skal gøre for at komme dine smerter til livs.
Find onlineforløbet her!

 

Har du nogle spørgsmål til, hvad du skal gøre, hvis du har en diskusprolaps i lænden?
Eller har du blot nogle gode erfaringer med, hvordan du kom igennem din diskusprolaps i lænden?
Så skriv endelig i kommentarfeltet 👇🏼☺️

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Øvelser til diskusprolaps i lænden
Smerter under foden

Andre relevante indlæg for dig:

Øvelser for smerter i håndleddet

Savner du nogle lette og nemme øvelser for smerter i håndleddet? Der kan være mange årsager til smerter i håndleddet, men den hyppigste årsag er en musearm eller seneskedebetændelse. I dette indlæg bliver du klogere på de hyppigste…
Læs indlæg
Øvelser for slimsækkebetændelse i albuen

Øvelser for slimsækkebetændelse i albuen

Savner du nogle gode øvelser for slimsækkebetændelse i albuen? Slimsækkebetændelse kan give smerter på bagsiden af albuen, samt hævelse og nedsat bevægelighed. I dette indlæg kan du blive meget klogere på, hvad slimsækkebetændelse er, samt hvad du kan…
Læs indlæg
Albuesmerter kan skyldes en golfalbue | øvelser for golfalbue

Øvelser for golfalbue

Du kan i dette indlæg blive meget klogere på, hvad en golfalbue er, samt få nogle gode øvelser for golfalbue.  En golfalbue giver smerter på indersiden af albuen og kan give smerter i albue, underarm og hånd. Bliv…
Læs indlæg
Menu