Hovedpinen kan komme fra nakken

Ofte kan nakkesmerter og stivhed give hovedpine. Hovedpinen kan dog sagtens være tilstede uden nakkesmerter og nakkespændinger. Faktisk har 8 ud af 10 danskere haft hovedpine ingen for det sidste år. Man kan godt sige, at hovedpine er en folkesygdom. Heldigvis findes der forskellige slags hovedpiner og den hyppigste er (heldigvis) spændingshovedpinen.

Døjer du med spændingshovedpine? Så får du de bedste øvelser og råd mod nakkesmerter og hovedpine i dette onlineforløb. Kom igang allerede idag!

Men hvorfor får jeg spændingshovedpine?

Spændingshovedpine føles som trykkende smerter. De beskrives ofte som en trykkende og pressende fornemmelse omkring hovedet eller panden. For først at slå fast – så kan spændingshovedpine opstå af mange grunde. For blot at nævne:

 • Stress
 • Søvnmangel
 • En uhensigtsmæssig kropsholdning
 • Statisk arbejde
 • Inaktivitet
 • Rygning
 • Alkohol

Der vides ikke med garanti, hvilke faktorer der giver hovedpinen og hvad der helt præcis sker, når spændingshovedpinen opstår. Dog vides der, at spændingshovedpine stammer fra ømme muskler og sener omkring nakken og hovedet. Hovedet bliver konstant styret af musklerne omkring nakken til kraniekanten, som sørger for at holde hovedet i balance. En ubalance mellem disse muskler giver spændinger og smerter. Derudover kan du opleve nakkehold, ømhed og stivhed, hvilket kan skyldes stabiliseringen omkring musklerne ikke er god nok. Denne spænding opstår grundet én eller flere af ovenstående faktorer. Det er derfor vigtigt, at vide hvornår og hvorfor denne spændingshovedpine opstår, så du kan undgå den kommer igen.

Når musklerne trigger …
hovedpinen
Musklerne omkring skuldrene og nakken kan sende referede smerter til hovedet. Denne smerte føles som hovedpine og kaldes også spændingshovedpine grundet vedvarende spænding i musklerne.

Derudover er der også muskler omkring nakken og skuldrene, som kan sende refererede smerter til hovedet. Denne hovedpine føles som en udstrålende fornemmelse, når der trykkes på et triggerpunktet. Et triggerpunkt er en muskelspænding, som har knudret sig sammen. Denne muskelknude kan sende smerter til hovedet, hvilket kan give hovedpinen. Disse muskelknuder kan være aktive eller latente. Et aktivt punkt giver smerter, når du aktivere musklen, hvor et latent punkt giver smerter når der trykkes på punket. Hvorfor så trykke på punktet, hvis det giver smerter? Det der sker, når der trykkes på punket er, at de affaldstoffer, som er ophobet i punket frigives. Derudover løsnes denne muskelknude og muskelfibrene glattes ud igen. Det er typisk det, som sker ved manuel behandling. Dog kan denne knude også løsnes ved øvelser og bevægelse, hvilket er ligeså effektivt. Muskelknuderne er ikke som sådan farlige, men kan give smerter og stivhed, hvis de ikke behandles.

Den alvorlige hovedpine …

hovedpinenDet er ikke fordi, at en spændingshovedpine ikke kan være smertefuld eller virke alvorlig. Især ikke, hvis den kommer inden en stor fest eller en lang arbejdsdag. Men en spændingshovedpine er heldigvis kroppens måde at advare dig, så du passer på din krop. Hovedpine kan nemlig også opstå i forbindelse med alvorlige lidelser som:

 • Hjernetumor – Her vil du opleve hovedpine om morgen, ved anstregelser, fysisk aktivitet og ved host eller nys.
 • Hjerneblødning – En pludselig, atypisk og meget smertefuld hovedpine.
 • Hjernehindebetændelse – En hovedpine, som typisk ledsages af feber, stiv ryg/nakke og lysfølsomhed.

Du skal generelt også være opmærksom på, om du sammen med din hovedpine har

 • Kvalme eller opkast
 • Nedsat bevidsthed – er du meget sløv eller svær at vække skal du eller en pårørende ringe til lægen
 • Høj feber
 • Kramper
 • Synsproblemer eller synsforstyrrelser
 • Problemer med at styre eller bevæge arme og/eller ben.

Er du i tvivl om din hovedpine er alvorlig skal du hellere ringe til din læge en gang for meget end en gang for lidt. Hovedpinen kan nemlig være et tegn på en alvorlig sygdom.  Imellem spændingshovedpine og den alvorlige hovedpine ligger migræne. Der findes forskellige variationer og anfaldslængde af migræne. Ved migræne ledsages hovedpinen ofte af kvalme og/eller opkastninger. Dette kan behandles med medicin, som lægen vil give dig ud fra din sygdomshistorie. Dog er der mange, som lider af migræne, som finder enkle øvelser ligeså effektive.

 

Når hovedpinen er der kan du prøve følgende råd:
Er du sikker på, at du ikke lider af en alvorlig hovedpine kan du måske lindre din spændingshovedpine med disse råd:

 

øvelser for hovedpinenØvelser!

Lav øvelser for nakke og skuldre. Lav gerne øvelserne hver dag, så du kan bruge både øvelserne forebyggende og smerterlindrene.

undgå hovedpinen med den rette arbejdsstilling

Arbejdsstilling!

Husk at ændre din arbejdsstilling i løbet af dagen. Kroppen kan ikke lide statiske stillinger i for lang tid af gangen. Rejs dig jævnligt og hold nogle små pauser i løbet af dagen.

 

Mindsk hovedpinen med motionMotion!

Det behøver ikke at være mere end en daglig gåtur om dagen. Dette er med til at løsne op for eventuelle muskelspændinger. Derudover skaber du blodcirkulation til musklerne, hvilket kan virke både smertelindrene og forebyggende. Mangler du inspiration til træning kan du finde øvelser her.

Vand!

Husk at drikke masser af vand i løbet af dagen. Gerne 1,5-2 liter vand. Dette er med til at udrense affaldsstofferne i kroppen og dermed lindre din spændingshovedpine.

Søvn!

Sørg for at sove 7-8 timer hver nat. En god søvn giver en bedre restituering af kroppen og dermed gør det dig mindre tilbøjelig overfor smerter og skader.

Stress!  

Undgå stress og unødvendig travlhed i dit liv. Stress kan nemt føre til hovedpine, da det bidrager til ekstra muskelspændinger. Muskelspændinger som ofte ikke er relevante i vores liv og dermed ender som spændingshovedpine.

Vidste du, at elastikøvelser kan hjælpe på din hovedpine?  Øvelserne kan styrke dine muskler omkring nakke og øvre ryg.

Hård træningselastikKøb din træningselastik her og få adgang til 10 øvelser for dine skuldre, nakke og øvre ryg.

KØB din træningselastik og få adgang til 10 øvelser for kun for KUN 140 kroner

Læs mere om træningselastikken her

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Øvelser for spændingshovedpine
Sådan får du en bedre ergonomi på kontoret

Andre relevante indlæg for dig:

Hypomobilitet

Hypomobilitet

I dette indlæg bliver du klogere på hypomobilitet. Hypomobilitet er ikke det samme, som hypermobilitet. Hvor hypermobilitet skyldes en overbevægelighed i leddet, så er hypomobilitet en underbevægelighed af leddet. I dette indlæg bliver du klogere på, hvorfor hypomobilitet…
Læs indlæg

Hypermobilitet

I dette indlæg bliver du klogere på hypermobilitet. Du får svar på, hvad hypermobilitet er, hvorfor det opstår og ikke mindst symptomerne på hypermobile led. Nederst i indlægget får du nogle gode råd og øvelser til at træne,…
Læs indlæg
Nakkemobilitet

Nakkemobilitet

Ønsker du at forbedre din nakkemobilitet? Stivhed, smerter og spændinger i nakken kan skyldes nedsat mobilitet i nakken. Det er derfor en god idé at have fokus på øvelser, som forbedre din nakkemobilitet. I dette indlæg bliver du…
Læs indlæg
Menu