Iskiassmerter – hvorfor opstår det?

Iskiassmerter kan være meget smertefulde. Der kan være mange årsager til, at iskiassmerter opstår. Ordet iskiassmerter bruges ofte om smerter i balle og baglår. Det er ikke unormalt at opleve iskiassmerter og du kan heldigvis komme dem til livs med øvelser og gode råd.

Døjer du med iskias smerter? Så kan smerterne stamme fra din lænderyg.
Så skal du tjekke disse online forløb ud. Her får du de bedste råd og øvelser mod dine smerter i lænden. Start allerede idag.

Hvorfor opstår iskiassmerter?

Iskiasnerven går fra lænderyggen ned bag baglåret og ned i foden.

Iskiassmerter kan opstå af mange årsager. Men inden jeg vil komme dybere ind på årsagerne får du her lidt information om selve iskiasnerven. Iskiasnerven udspringer fra vores lænd, går bag vores baglår og hele vejen ned i foden. Iskiasnerven er både i højre og venstre side.

Iskiassmerter opstår derfor, hvis iskiasnerven er afklemt eller irriteret et eller flere steder i nervens forløb.

De 3 typiske årsager til iskiassmerter:

Diskusprolaps eller en diskusudbuling i lænderyggen

Har du en diskusprolaps eller en udbuling af diskus i lænderyggen kan dette forårsage en afklemning af iskiasnerven. Du kan opleve smerter omkring lænderyggen, ballerne, baglåret og i nogle tilfælde smerter helt ned i benet.

Læs mere om diskusprolaps her. 
Slidgigt eller forsnævring af rygmarvskanalen

Har du slidgigt eller spinalstenose kan dette påvirke iskiasnerven, da der opstår mindre plads til iskiasnerven omkring lænderyggen. Dette betyder, at iskiasnerven nemmere kan blive afklemt grundet manglende plads i ryghvirvlerne og/eller rygmarven, hvor nerven udspringer fra.

Læs mere om slidgigt og spinalstenose her.
Betændelse i iskiasnerven

En betændelse i iskiasnerven er ikke det samme som en afklemt nerve. Nervebetændelse kaldes også neuropati, som betyder sygdom i nerven. Årsagen til nervesmerter kan være forskellige sygdomme som fx. diabetes. Infektioner i kroppen kan også give nervebetændelse.

Læs mere om vores nervesystem her.

 

Piriformissyndrom

I vores balde har vi en muskel med navnet Piriformis. Denne muskel hjælper dig med at rotere din hofte ud af. Iskiasnerven ligger tæt på denne muskel. Er Piriformis-musklen irriteret eller opspændt kan denne muskel trykke på iskiasnerven, hvilket forårsager smerter i balde og baglår.

Hvilke symptomer har iskiassmerter?

Alt efter årsagen til dine smerter kan symptomerne variere. De typiske symptomer, som er forbundet med iskiassmerter, er:

  • Smerter omkring balde og baglår. I nogle tilfælde er der også smerter omkring lænden og ned til den ene fod.
  • Nedsat muskelstyrke i det ene ben.
  • Nedsat føling i det ene ben.

Det er forskelligt fra person til person, hvordan symptomerne er. Nogle har meget lokal ømhed omkring balden og andre oplever smerter i hele benet. Er du i det mindste i tvivl om dine smerter skal du kontakt en læge eller en fysioterapeut.

Hvad skal jeg gøre?

Oplever du smerter omkring balde og baglår kan du selv gøre nogle ting for at lindre dine smerter. Alt efter årsagen kan fysioterapi, øvelser og råd afhjælpe dine smerter. De typiske årsager til iskiassmerter stammer fra lænderyggen og derfor vil det være oplagt at starte der. Du kan prøve disse øvelser for lænderyggen.  Hjælper disse øvelser ikke, så kan du prøve at strække din baldemuskel ud for at lindre smerterne. I næste uge kommer der 3 gode øvelser for iskiassmerter. Hjælper øvelser ikke og har smerterne stået på i mere end 3 uger skal du kontakte din læge, som kan hjælpe dig videre.

 

Prøv disse 3 øvelser mod iskiassmerter

 

 

Døjer du af og til med smerter i lænderyg, balde og baglår?
Så kan dette onlineprogram hjælpe dig med dine smerter.
Døjer med iskiassmerter?
Så stil endelig i dit spørgsmål her og jeg vil med glæde hjælpe dig 👇🏼☺️

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Øvelser mod iskias smerter
5 gode råd til dine hjemmearbejdsdage

Andre relevante indlæg for dig:

triggerpunkter

Triggerpunkter – derfor opstår de

Det er svært at undgå spændte muskler, som i værste tilfælde kan føre til triggerpunkter. Triggerpunkter er ikke farlige, men kan give mange forskellige symptomer, smerter og påvirke din bevægelighed og mobilitet over et led. Det er forskelligt…
Læs indlæg
Triggerpunkter i ballen

Triggerpunkter i ballen

Triggerpunkter i ballen er helt normalt. Tænkt på, hvor meget du bruger dine baller i løbet af dagen. Ballemusklerne har også en tæt forbindelse til vores lænderyg. I dette indlæg bliver du klogere på Gluteus Medius, Gluteus Minimus…
Læs indlæg
Menu