Morbus Scheuermann – hvad må man?

Morbus Scheuermann omtales ofte som blot Scheuermann. I nogle tilfælde kaldes det også Scheuermanns sygdom. Morbus Scheuermann kan både opstå i lænderyggen og i brystryggen.

 

Ønsker du nogle øvelser mod Morbus Scheuermann?
Så skal du tjekke disse online forløb ud. Her får du de bedste råd og øvelser mod dine smerter i lænden. Start allerede idag. 

Hvorfor opstår Morbus Scheuermann i lænderyggen?

Morbus Scheuermann
Ved Morbus Scheuermann bliver ryghvirvlerne mere kileformede. Det betyder, at din lænderyg og/eller brystsyg vil krumme mere end normalt, som rygsøjlen til højre.

Man ved ikke, hvorfor der opstår denne vækstforandring. Nogle mener, at det kan være arveligt, men man kender ikke årsagen. Mortus Scheuermann opstår typisk hos yngre, især drenge. Her opstår der en vækstforstyrrelse i ryghvirvlerne, hvilket forårsager en øget krumning i brystryggen eller/og et nedsat lændesvaj. Denne ændring i bryst- og/eller lænderyggen kan give en en vedvarende inflammation, som kan give ømhed omkring det påvirkede område af ryggen.

Hvad er symptomerne for Morbus Scheuermann?

Det er ikke alle der oplever symptomer på Mortus Scheuermann. De typiske symptomer er:

  • Træthed omkring den del af ryggen, som er påvirket.
  • Smerter omkring den del af ryggen, som er påvirket.
  • Smerter og ømhed kan forværres af nogle aktiviteter og sport.

 

Skal jeg opereres?

Det er meget sjældent, at man opererer ved Morbus Scheuermann. Dels fordi, der er for store bivirkninger ved at indgreb og dels fordi, at du vokser fra smerterne og ømheden. Der opereres ofte kun, hvis du har meget store gener forbundet med sygdommen, som fx. en forøget krumning eller mange smerter.

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan være opmærksom på ikke at sidde for meget ned i løbet af dagen. Det er vigtigt, at du sidder oprejst, når du sidder ned. Generelt er det vigtigt, at du undgår at falde sammen med overkroppen, så din krumning i ryggen forøges. Træning kan holde dine smerter nede. Det er en fordel at styrke dine muskler omkring brystryggen og lænderyggen, samt for at bevare din bevægelighed. Har du perioder med mange smerter kan det være en god idé at undgå tunge rygsække. Derudover kan løft også forværre dine smerter. Oplever du mange smerter kan du med fordel undgå tunge løft.

Prøv disse øvelser for Morbus Scheuermann

Hvad er min prognose?

Smerterne og ømheden omkring ryggen forsvinder ofte, når du bliver ældre. Dog kan ændringerne i ryghvirvlerne forblive det samme. Prognosen er dårligere for lænderyggen. Det betyder, at du kan opleve lændesmerter og gener efter du er kommet ud af puberteten. Dog kan regelmæssig træning lindre dette. Du kan opleve, at dit lændesvaj forbliver nedsat, hvilket gør, at du skal forblive opmærksom på din kropsholdning for at undgå smerter og ømhed omkring lænderyggen.

Har du nogle gode råd mod Morbus Scheuermann i lænderyggen?
Så del endelig dine erfaringer i kommentarfeltet ☺️👇🏼

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Øvelser for Scheuermann i lænden
Øvelser for slidgigt i lænden

Andre relevante indlæg for dig:

Øvelser for smerter i håndleddet

Savner du nogle lette og nemme øvelser for smerter i håndleddet? Der kan være mange årsager til smerter i håndleddet, men den hyppigste årsag er en musearm eller seneskedebetændelse. I dette indlæg bliver du klogere på de hyppigste…
Læs indlæg
Øvelser for slimsækkebetændelse i albuen

Øvelser for slimsækkebetændelse i albuen

Savner du nogle gode øvelser for slimsækkebetændelse i albuen? Slimsækkebetændelse kan give smerter på bagsiden af albuen, samt hævelse og nedsat bevægelighed. I dette indlæg kan du blive meget klogere på, hvad slimsækkebetændelse er, samt hvad du kan…
Læs indlæg
Albuesmerter kan skyldes en golfalbue | øvelser for golfalbue

Øvelser for golfalbue

Du kan i dette indlæg blive meget klogere på, hvad en golfalbue er, samt få nogle gode øvelser for golfalbue.  En golfalbue giver smerter på indersiden af albuen og kan give smerter i albue, underarm og hånd. Bliv…
Læs indlæg
Menu