Skoliose – hvad er godt at gøre?

Skoliose
Skoliose betyder en eller flere skævheder i ryggen. Denne skævhed er den såkaldte S-form, hvor rygsøjlen ligner et S bagfra.

Skoliose er betegnelsen for en eller flere skævheder i ryggen. Der findes forskellige måder skoliosen kan vise sig på. Du kan blive meget klogere på, hvad skoliose er, hvorfor det opstår, og hvad du kan gøre for at holde skævheden nede. De typiske symptomer er rygsmerter.

 

Ønsker du nogle øvelser for Skoliose?
Så skal du tjekke disse online forløb ud. Her får du de bedste råd og øvelser mod dine smerter i lænden. Start allerede idag. 

Hvad er skoliose?

Skoliose er som sagt en eller flere skævheder i ryggen. Disse skævheder kan påvirker din kropsholdning. De typiske skævheder i ryggen er S-formede eller C-formede. En S-formet skoliose er en skævhed, hvor din rygsøjle er som et S (Skævhederne er størst i lænderyggen og brystryggen). Ved en C-formet skoliose er skævheden udtalt ved brystryggen. Det er vigtigt at slå fast, at skoliose er betegnelsen for en synlig skævhed i ryggen. Skævheden kan gøre, at dine skuldre har forskellige højder eller din ryg er skæv, når du bøjer dig fremover. Du kan også opleve, at dine hofter ikke har samme højde eller dit hovedet sidder skævt. Denne skævhed kan typisk ses ved en scaning af ryggen. En skoliose er dermed ikke det samme, som et fastlåst led, som midlertidigt gør din kropsholdning skæv.

 

Hvad er årsagen til skoliose?

Årsagerne til skoliosen kan enten være strukturel eller ikke-strukturel. De strukturelle årsager kan være en medført skævhed i ryggen. Det kan også skyldes en skade på ryggen eller en sygdom, som påvirker eller har påvirket rygsøjlen. Har du en strukturel scoliose vil du have en skævhed i ryggen konstant – både når du står, sidder og ligger. Er din skoliose derimod en ikke-strukturel scoliose kan årsagen være benlængdeforskel eller en rotation i bækkenet. Dette kan forårsage en skoliose, når du står og går. Skoliosen kan derimod være udlignet, når du sidder eller ligger.

 

Hvad er symptomerne for skoliose?

Det er ikke alle der oplever symptomer på skoliose, da skævheden udvikler sig over længere tid. Ved meget udtalt skoliose er de typiske symptomer:

 

  • Rygsmerter (lokale eller omkring hele rygsøjlen).
  • Træthed omkring ryggen (lokal træthed eller træthed omkring hele rygsøjlen).
  • Svaghed i ryggen.
  • Gangbesvær (Hvis der er benlængdeforskel især).
  • Fordøjelsesproblemer.
  • Vejrtrækningsproblemer.

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Træning kan holde smerterne nede samtidigt med, at du kan styrke dine muskler. Det er vigtigt, at du især har fokus på at styrke dine rygmuskler, da manglende træning kan forværre dine symptomer.  I nogle tilfælde kan det være nødvendig med et korset for at støtte og korrigere skævheden. Et korset har oftest bedst effekt, når det bruges på unge, som stadig vokser. Det er svært at ændre skævheden i ryggen efter voksealderen. Derfor er fysisk aktivitet det bedste for børn og yngre. Er du ældre skal du undgå tunge løft eller gå rundt med tunge rygsække.

 

Prøv disse 3 øvelser for skoliosen

 

Hvad er min prognose?

Hvis du jævnligt træner har du en god prognose. Skoliosen kan ikke fjernes, men den kan holdes nede. Dette gør, at du ikke oplever en forværring i dine symptomer og dermed kan leve et liv uden rygsmerter. Har du store gener af skoliosen eller en meget udtalt skoliose kan en operation være nødvendigt. Det er dog meget sjældent, at det bliver nødvendigt.

 

Ønsker du, at blive klogere på dine rygsmerter?
Så kan du med dette onlineforløb få en bedre forståelse af dine smerter, samt 3 gode træningsprogrammer, som kan hjælpe dig af med dine ryggener.
Find forløbet lige her!

 

Har du nogle spørgsmål til skoliose?
Så er du mere end velkommen til at skrive dit spørgsmål i kommentarfeltet.
Jeg vil elske at høre fra dig ☺️👇🏼

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Øvelser for skoliose i lænderyggen
Øvelser for Scheuermann i lænden

Andre relevante indlæg for dig:

Hypomobilitet

Hypomobilitet

I dette indlæg bliver du klogere på hypomobilitet. Hypomobilitet er ikke det samme, som hypermobilitet. Hvor hypermobilitet skyldes en overbevægelighed i leddet, så er hypomobilitet en underbevægelighed af leddet. I dette indlæg bliver du klogere på, hvorfor hypomobilitet…
Læs indlæg

Hypermobilitet

I dette indlæg bliver du klogere på hypermobilitet. Du får svar på, hvad hypermobilitet er, hvorfor det opstår og ikke mindst symptomerne på hypermobile led. Nederst i indlægget får du nogle gode råd og øvelser til at træne,…
Læs indlæg
Kroppens led

Kroppens led

Kroppens led er med til at bevæge kroppen. Vi har både ægte og uægte led. Derudover har vi flere forskellige typer led alt efter, hvor de sidder i kroppen. Vi har over 300 led i kroppen. Men hvorfor…
Læs indlæg
Menu