Træning er godt… Men hvilken træning er bedst?

Sommeren er over os og om lidt er der mange der går på en velfortjent sommerferie. Måske har du planer om at slappe af eller måske skal du ud at rejse? Uanset hvad dine planer indebærer, så er sommerferien en oplagt mulighed for at få lidt mere fysisk aktivitet og træning ind imellem afslapningen og oplevelserne. Nogle bruger træning som et nytårsforsæt, men måske holder træningen længere, hvis du går igang nu. Dagene er længere, vejret er varmere og du har måske lidt mere overskud nu end efter en hæsblæsende jul og nytår?

Det kan dog være en jungle at finde hoved og hale i alle de mange træningsformer der findes. Jeg vil de næste uger guide dig igennem de mest typiske træningsformer. Du vil måske blive klogere på, hvilke træning, der er bedst for dig og din krop.

Hvorfor skal jeg bruge tid på træning og fysisk aktivitet? 

Der er rigtig mange grunde til, at prioritere træning. Dels fordi træning er med til at forbedre dit kredsløb så du kan undgå livsstilsygdomme og forbedre dit åndedræt. Derudover øges din muskelstyrke. Det betyder, at du bliver stærkere og hurtigere, hvilket du kan opleve i dagligdagen. Det bliver fx. nemmere, at tage trappen end tidligere eller du kan cykle hurtigere på arbejdet end før. Derudover vil du opleve, at du bliver i bedre humør og får et større overskud i hverdagen, hvis du træner jævnligt. Der er derfor en masse gode grunde til at komme i gang med at bevæge kroppen – den vil være dig evig taknemmelig.

Dagens træningsfokus: Løb

Vi kommer ikke uden om, at vi danskere elsker løb. De seneste år er det blevet mere og mere normalt at løbe – og gerne langt! Løb træner primært din kondition og musklernes udholdenhed. Løb deler ofte vandene –  enten hader eller elsker man løb. Er du en ad dem der aldrig har løbet før og ved du ikke kommer til det så skal du ikke være trist. Du vælger bare en anden form for sport, hvor du også får trænet din kondition. Men elsker du at løbe eller vil du gerne give løb en chance så skal du endelig læse videre. Løb er nemlig godt for mange ting.

Det får du ud af løb: 

Ved regelmæssig løb vil du opleve:

  • En bedre kondition
  • Stærkere og mere udholdende muskler
  • Stærkere led og knogler
  • Øget stabilitet omkring din coremuskler

 

Hvornår skal jeg undgå løb?

Selvom løb er godt, er det bestemt ikke for alle. Generelt skal du undgå løb hvis du oplever smerter eller ubehag. Løb er en af de træningsformer som belaster vores krop, led og knogler meget og derfor skal du lytte og respektere din krop, hvis den siger fra. Er du i tvivl så kan du se her, hvornår jeg vil anbefale dig at holde en pause med din løbetræning:

Akutte smerter:

Akutte smerter er smerter, som opstår pludseligt og er meget invaliderende. Oplever du fx. akutte lænde- eller nakkesmerter er det en god idé at vente med at løbe til, at dine smerter er fortaget. Det er altid en god idé at undgå løb ved akutte smerter indtil du kender årsagen til smerterne.

 

 

Overbelastningsskader:

Især, hvis du oplever smerter i fødder, ankler, knæ og hofte. Løb er ensformigt og derfor er der en stor belastning på dine led og sener. Overbelastningsskader som bl.a. hælspore, løberknæ, achillessenebetændelse, og lyskesmerter kan blive forværret af løb.

 

Ved regelmæssig træning kan du forebygge overvægtVed overvægt:

Er du overvægtig og ønsker at tabe dig, så vent lidt med løb. Det anbefales, at du taber dig først før du kaster dig ud i løb. Det er for at undgå, at du får en overbelastningsskade, da belastningen på dine led er 2-3 gange din kropsvægt. Det vil derfor føles ubehageligt og være uhensigtsmæssigt for din krop. Her ville gåture eller anden træning være bedre at starte ud med.

Træning er godt til at forebygge stressVed stress:

Har du været syg med stress eller føler du dig ofte stresset så kan løb forværre den tilstand. Når din krop oplever stress har den sværere ved at restituere efter din løbetur, hvilket betyder, at din krop ikke bliver stærkere, men derimod mere stresset end den er i forvejen. Er du på vej tilbage efter et stressforløb så start stille og roligt ud og lyt til din krop. Det kan være en god idé at få lavet et løbeprogram med henblik på, hvad din krop kan klare.

 

Hvor mange gange om ugen skal jeg løbe?

Det kommer an på, hvor hårde og lange dine løbeture er – og hvordan din grundform er. Der er nogle, som kan løbe hver dag uden at få en skade og andre har brug for en længere restitution. Som hovedregel er det bedst for kroppen at have 24-48 timers pause mellem hvert løbepas. Det betyder derfor, at 3 gange om ugen vil være nok til at du vil opleve en effekt. Du må gerne løbe mindre eller mere, men husk altid at lytte til din krop så du undgår at få en overbelastningsskade.

Hvor lang tid skal jeg løbe?

Dette afhænger af din grundform. Igen er du ikke vant til at løbe skal du starte blidt ud. Start med at gå i 1 minut og lunt i 1 minut. Gør det i alt i 10 minutter og mærk efter om kroppen er ok med det. Derefter øger du din løbetid så du til sidst kan løbe i 10 minutter uden gener. Derefter stiger du din distance med 10% hver uge. Det er vigtigt at løbe regelmæssigt for at undgå skader.  For den bedste effekt af løb så skal du gerne ende på 30 minutter. Er du rigtig sej så kan du løbe intervaltræning i 10-20 minutter med højere puls. Intervaltræning kan gøres på mange måder og det skal tilpasses dit niveau så du ikke får smerter eller skader. ‘

Hvordan kommer jeg igang?

Der er mange forskellige måder man kan komme i gang med at løbe. Det er vigtigt, at du sætter realistiske mål for dig selv. Både i forhold til, hvor ofte du vil løbe og hvor lang tid af gangen. Det vigtigste er, at du føler dig motiveret og har det godt imens – så kommer din løbeform med tiden.

Skal jeg løbe inde eller ude?

Du kan løbe inde eller ude – der er fordele og ulemper ved begge. Vælger du at løbe på et løbebånd så kan du nemt styre tiden. Du kan også stoppe når du ikke vil mere uden at tænke på, hvordan du kommer hjem igen. Du vil dog ikke opleve vindmodstand eller ujævnheder på løbebåndet, hvilket vil gøre det nemmere at løbe på løbebåndet frem for naturen. Vælger du at løbe udenfor så får du derimod frisk luft og D-vitaminer imens. Du har mulighed for at opleve dit nærområde på løbeturerne, hvilket gør det mere spændende at løbe. Derudover får du trænet dine muskler på en anden måde når du løber på forskellige underlag (sand, grus, græs eller asfalt). Vælger du, at løbe ude kan du være afhængig af vejret (det er ikke altid nemt at komme afsted hvis det regner, sner eller blæser som en orkan).

Uanset om du vælger at løbe inde eller ude kan du blive inspireret til at komme igang her: 

Sådan forbedre du din kondition…

Der er også nogle der finder en god motivation i deres lokale løbeklub. Her løber man ofte flere sammen på faste dage. Det giver noget socialt samvær og gør det nemmere at komme ud af døren. Det er også en god idé at melde sig ind i en løbeklub, hvis du på længere sigt ønsker at deltage i et løb.

Du kan finde din lokale løbeklub her: 

Runners DK

Motion Danmark

Park Run

 

Jeg håber, at du er blevet motiveret til at finde løbeskoene frem. Hvis du ikke er blevet overbevist om, at din løb er din sportsgren så husk at læse med i næste indlæg, som kommer til at omhandle cykling.

☺️

 

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, ,
Sådan kommer du igang med cykling!
Trigeminusneuralgi – hvad er det?
Stabilitetsøvelser for skulderen

Stabilitetsøvelser for skulderen

Det er altid en god idé at lave stabilitetsøvelser for skulderen. Ofte begynder vi først på stabiliserende skulderøvelser, når vi oplever smerter. Det er en skam. Der er så mange fordele ved at styrke de små stabiliserende muskler omkring skulderen. Disse muskler kaldes rotatorcuff-musklerne og har en vigtig funktion for vores skulderstabilitet. Er der en…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu