Håndledssmerter – hvorfor opstår de?

Håndledssmerter kan opstå af mange grunde. I sidste uge kom jeg lidt ind på håndleddet, samt musklerne og senerne omkring håndleddet. De typiske årsager til håndledssmerter er overbelastning af disse muskler og sener. Du kan også opleve pludselig smerter, hvilket kan skyldes et brud eller en anden alvorlig tilstand i håndleddet.

Du får de typiske skader og årsager til håndledssmerter her:

Overbelastningsskade
:

Overbelastning i håndleddets fører typisk til smerter i muskel-seneovergangen ved håndleddet.

En overbelastningsskade i håndleddet kan hænge sammen en overbelastningsskade i albueleddet. Dette skyldes, at mange muskler fra albuen går ned over håndleddet. Håndledssmerterne har her stået på i længere tid – nogle gange flere måneder, endda år. Smerterne er ikke tilstede hele tiden, men kommer i nogle bestemte bevægelser. Især bevægelser hvor du bøjer håndleddet bagover eller når du støtter på håndleddet. Årsagen til smerterne er, at musklerne og senerne er blevet overbelastet. Enten ved at udføre den samme bevægelse for ofte eller ved at håndleddet været statisk i længere tid. Smerterne kan også opstå grundet en fejlstilling i håndleddet over tid – fx. når du træner eller udfører en bevægelse. Det kan være svært at sige præcis, hvorfor smerterne er opstået og derfor er det bedste du kan gøre at aflaste håndleddet fra de stillinger og bevægelser, som giver smerter. Derudover vil øvelser til dine håndled og albuer kunne styrke og lindre dine smerter på længere sigt.

Akutte skader: 

Akutte håndledsskader er ofte knoglebrud.

Under akutte skader er håndledsbrud de mest typiske. Smerterne opstår på baggrund af et ydre traume, hvilket vil sige ved fald, påkørelser eller kontaktsport med slag. Det er ofte børn eller ældre der får disse brud. Der er to knogler i underarmen, hvilket kan få et brud. I nogle tilfælde kan disse brud være forskudt, hvilket er meget smertefuldt. Oplever du akutte smerter skal du være opmærksom på hævelse omkring håndleddet, konstante smerter, som bliver værre ved alle bevægelser af håndleddet. Behandlingen er ofte gips eller andet støtte, som kan hele håndleddet i den rette stilling.

 

Karpaltunnelsyndrom

Ved et karpaltunnelsyndrom vil du opleve smerter, sovende og snurrende fornemmelser i fingrene, håndfladen og håndleddet. Disse symptomer kommer ofte efter gentagne bevægelser i håndleddet og skyldes en afklemning af nerven i håndleddet.  Smerterne og symptomerne kan være forskellige alt efter hvor store dele af nerven, som afklemmes. Men typisk er symptomerne:

En afklemning af sener og nerver i håndleddet kaldes Karpaltunnelsyndrom.

 

  • Sovende hænder, samt tommel, pege og langefinger.
  • Føleforstyrrelser i samme fingre.
  • Tryk eller ubehag ved håndleddet.
  • Smerter i fingre, håndled, underarme

Symptomerne kommer ofte i forbindelse eller efter en belastning af håndleddet. Du vil også opleve symptomerne om natten, grundet mindre blodførelse til håndleddet. Smerterne kan komme som følge af andre skader eller sygdomme. Heldigvis kan øvelser og ergonomiske ændringer hjælpe på disse symptomer. Det er vigtigt at du ikke fremprovokere smerterne eller symptomerne. I nogle tilfælde vil en operation være nødvendig. Fortsætter dine symptomer i flere uger er det vigtigt, at du får undersøgt og behandlet dine symptomer.


Seneskedebetændelse

Seneskedebetændelse indebærer smerter omkring seneskederne i håndleddet.

Seneskedebetændelse er en irritationstilstand omkring senerne i hånden og kaldes også De Quervains Sygdom. Det er en betændelse i senerne til tommelfingeren og derfor vil du opleve smerter, når du bevæger tommelfingeren. Smerterne vil være tiltagende i et par uger omkring håndleddet. Det kan være svært at klemme eller gribe med hånden. Der kan være smerter ud i fingrene eller op mod albuen. Tilstanden rammer ofte kvinder og skyldes ensformigt arbejde eller øget gentagelser med tommelfingeren. Senerne hævede grundet betændelse og har derfor svært ved at bevæge sig.  Tilstanden kan også skyldes hormonelle forandringer i kroppen, hvilket medfører væskeophobning. Ofte går tilstanden over, men aflastning og øvelser vil have god effekt.


Gigt

Der findes forskellige former for gigt, som rammer forskelligt. Typisk rammes tommelfingeren.

Her er symptomerne ofte hævede og tykke fingre led med smerter. Smerterne vil typisk være der i starten af en bevægelse samtidigt med, at du oplever stivhed omkring fingerene. Der findes flere forskellige gigttyper. Årsagen til gigt kendes ikke, men der er nogle forhold, som kan øge risikoen for gigt. Nogle af disse kan være arbejde, skader, medfødte defekter. De forskellige gigtformer er blandt andet slidgigt, leddegigt, urinsyregigt og psorisisgigt. Det kræver derfor en grundig undersøgelse og scanning af fingrene for at finde den rette behandling

Dette var et par eksempler på, hvorfor du kan opleve håndledssmerter. Håndledssmerter kan være af forskellige karakter og derfor er det vigtigt, at du reagere på dem, hvis de fortsætter eller forværres.

Du kan læse mere om smerter i håndleddet og albuen her, samt få hjælp til at komme dine smerter til livs. 

☺️

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, , , , , , ,
Øvelser til smerter i håndleddet!
Månedens fokus: Håndleddet
Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften kan være meget invaliderende og smertefulde. Smerterne kan opstå akut eller over tid, hvilket betyder, at årsagen til dine smerter kan stamme fra forskellige strukturer omkring hoften. Det er altid vigtigt, at du opsøger din læge eller en fysioterapeut, hvis du døjer med smerter omkring hoften. Du får her de…
Smerter på bagsiden af skulderen

Smerter på bagsiden af skulderen

Smerter på bagsiden af skulderen kan skyldes flere forskellige ting. Du får her en oversigt over de typiske årsager til, at du kan opleve smerter bagpå skulderen. Oplever du smerter på bagsiden af skulderen kan smerterne stamme fra nakken. Det er derfor altid en god idé at få undersøgt din nakke og skuldre af en fysioterapeut,…
Smerter på siden af skulderen

Smerter på siden af skulderen

Der kan være mange årsager til, at du oplever smerter på siden af skulderen. Skuldersmerter kan i nogle tilfælde starte fra nakken og derfor er det vigtigt, at du får undersøgt nakken af en fysioterapeut, hvis du døjer med skulder og arm-smerter. Bliv klogere på de mange grunde til, at du kan opleve smerter på…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu