Karpaltunnelsyndrom – hvorfor opstår det?

Jeg har før været inde på, hvad et karpaltunnelsyndrom er. I dette indlæg bliver du klogere på, hvorfor det opstår og hvilke symptomer du skal være opmærksom på. Af den danske befolkning har 5% haft et karpaltunnelsyndrom. Et karpaltunnelsyndrom er en nerveafklemning ved håndroden. Dette giver bl.a. smerter og sovende fornemmelser ud i fingerne. En nerveafklemning er i sig selv ikke farligt. Du kender det sikkert, når du har ligget forkert på din arm i løbet af natten, så kan sove og være følelsesløs lidt tid efter du er vågnet. Men står det på i længere tid kan det måske være nødvendigt med en operation, så nerven ikke tager vedvarende skade af afklemningen.

 

Hvordan opstår et karpaltunnelsyndrom?

Rent anatomisk er der et senebånd som sidder på håndfladesiden af håndleddet. Dette senebånd er med til at holde senerne fra de muskler, som bøjer vores håndled på plads. Senebåndet sidder fast på håndledsknoglerne og sammen kaldes dette karpaltunnelen. Der går i alt 9 bøjesener, samt den ene af vores store nerver i underarmen og hånden. Denne nerve kaldes medianusnerven og er med til at forsyne mange muskler i både underarmen og hånden. Udover forsyning til musklerne har nerven også til opgave at give os følesans og sensibilitet i tommel-, pege, lange- og den halve ringfinger på håndfladesiden. Derfor er et karpaltunnelsyndrom, når medianusnerven afklemmes i karpaltunnelen. Dette kan skyldes forskellige grunde. Men et karpaltunnelsyndrom kan opstå grundet:

 • Irriteret væv grundet inflammation i senerne. Dette medfører ofte hævelse i seneskederne, som ligger i karpaltunnelen og dermed skabes der et tryk på nerven.
 • Leddegigt kan også skabe hævelse og væske omkring seneskederne og karpaltunnelen.
 • Tidligere knoglebrud i håndleddet.
 • Lavt stoftskifte og diabetes.
 • Gravide kvinder kan opleve karpaltunnelsyndrom under og efter graviditeten.
 • Gentagne arbejdsbelastninger. Fx. frisører, malere, slagtere, håndværkere kan opleve symptomerne.
Hvad er symptomerne så?

Symptomerne på et karpaltunnelsyndrom er:

 • Smerter omkring håndleddet.
 • Prikkende og sovende fornemmelser i fingerne – typisk i de fingre som medianusnerven forsyner.
 • Nedsat muskelkraft i hånden og fingrene.
 • Forværring af smerterne om natten eller når armen holdes i ro.
 • Taber let ting eller har svært ved at føle med fingrene.

Du skal især være opmærksom, hvis du konstant har nedsat følesans og muskelkraft. Dette kan være tegn på en meget afklemt nerve og dermed kan en operation være relevant.

Hvordan behandler jeg et karpaltunnelsyndrom?

Det er individuelt hvilken behandling der har bedst effekt. Du får nogle råd her, hvad du kan gøre for at komme dit karpaltunnel syndrom til livs. I en ud af tre tilfælde går den over af sig selv.

 

Aflastning!

Det er vigitigt, at du stopper med de aktiviteter eller bevægelser, som aktivere smerterne eller symptomerne. Er det helt umuligt kan du aflaste håndleddet med en håndledsskinne.

 

 

karpaltunnelsyndromØvelser!

Udstrækning og aktivering af håndleddet kan have en god effekt ved smerter og symptomer.

 

 

 

Manuel behandling!

I nogle tilfælde kan manuelbehandling have en god effekt, da dette er med til at løsne op og skabe blodtilførsel til det irriterede væv. I nogle tilfælde kan ultralyd have en gavnlig effekt.

 

KarpaltunnelsyndromOperation!

Dette skal aftales med lægen og er relevant når dine smerter og symptomer har været til stede i længere tid.

 

 

Undgå kulde!

Dette kan forværre dine smerter og symptomer.

 

 

Vægttab!

Kan være med til at behandle symptomerne og få karpaltunnelsyndrommet til at forsvinde.

 

 

Det er som sagt individuelt hvilken behandling, der er mest effektiv for dig. Men aflastning og øvelser har de fleste den bedste effekt med. Du får derfor nogle øvelser på torsdag, som er specielt tilegnet til dig med et karpaltunnelsyndrom.

Du kan læse mere om smerter i håndled og albue her – og få hjælp til at komme af med smerterne. 

☺️

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, ,
Håndskader – her de mest typiske!
Håndledssmerter – hvorfor opstår de?
Kommer mine skuldersmerter fra nakken?

Kommer dine skuldersmerter fra nakken?

Dine smerter i skulderen kan skyldes lokale smerter, men dine skuldersmerter også kan komme fra nakken.  Det er derfor vigtigt at få undersøgt din nakke, når du døjer med skuldersmerter. Du kan opleve smerter på forsiden, på ydersiden og/eller på bagsiden af skulderen. Som hovedregel siges der, at oplever du smerter på bagsiden af skulderen…
Smerter på bagsiden af skulderen

Smerter på bagsiden af skulderen

Smerter på bagsiden af skulderen kan skyldes flere forskellige ting. Du får her en oversigt over de typiske årsager til, at du kan opleve smerter bagpå skulderen. Oplever du smerter på bagsiden af skulderen kan smerterne stamme fra nakken. Det er derfor altid en god idé at få undersøgt din nakke og skuldre af en fysioterapeut,…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu