Hvad er VMO og hvorfor er den vigtig for dine knæ?

Døjer du med knæsmerter, har du helt sikkert stødt på begrebet “VMO”.
VMO er en forkortelse for Vastus Medialis Obliquus og er den del af lårmusklen, der sidder på indersiden af låret, lige over knæskallen.
Denne muskel spiller en afgørende rolle for knæets stabilitet og funktion.
I dette blogindlæg vil vi dykke ned i, hvorfor VMO er så vigtig og hvorfor det kan være gavnligt at træne den, hvis du oplever knæsmerter.

 

Hvad er VMO?

Hvad er VMO?

VMO er en forkortelse af Vastus Medialis Obliquus, som er en del af de fire forlårsmuskler, som også er kendt som Quadriceps. Den sidder på indersiden af dit lår, lige over knæskallen. VMO har en stor og vigtig rolle for knæets bevægelighed og stabilitet. 

For at forstå VMO’s betydning, skal vi kigge på knæleddets anatomi. Knæskallen glider i en rille på forsiden af lårbenet. For at denne bevægelse skal foregå gnidningsfrit og uden smerte, er der brug for en fin balance mellem de forskellige muskelgrupper i låret. VMO har her en helt særlig opgave. Den trækker i knæskallen, så den holdes centreret i rillen. 

 

VMO Vastus Medialis Obliquus

 

Hvad sker der, når VMO er svag?

Hvis VMO er svag, kan knæskallen lettere glide ud af sin rille. Dette kan føre til irritation af brusken under knæskallen, som er det glatte væv, der dækker enderne af knoglerne i et led, og give anledning til smerter. Denne tilstand i knæet omtales ofte som “patellofemoralt smertesyndrom”, eller “løberknæ”. Ud over smerter kan en svag VMO også føre til en følelse af ustabilitet i knæet og øge risikoen for skader og smerter i og omkring knæet. 

Hvad sker der, når VMO er svag?

Hvad sker der, når VMO er svag?

Hvis VMO er svag kan knæskallen lettere glide ud af sin rille. Dette kan føre til irritation af brusken under knæskallen og være årsagen til smerter og ubehag i knæet. Når der er manglende styrke i VMO kan du også opleve følgende: 

 

Smerter:

Du kan opleve smerter lige foran knæskallen. I andre tilfælde kan smerterne være mere diffuse omkring knæleddet. De fleste oplever, at smerterne forværres ved bevægelse og bestemte aktiviteter som løb, hop, knæbøjninger eller trappegang. Andre oplever, at smerterne er værst, når de begynder at bevæge knæet efter en længere periode, hvor de har ligget eller siddet. 

Ustabilitet:

Dit knæ kan føles ustabilt, når du bevæger dig. Du kan have en følelse af, at knæskallen glider eller hopper ud af sin normale position. Du kan også opleve en følelse af, at dit knæ “giver efter”, når du laver en pludselig bevægelse eller går på ujævnt underlag. 

 

Irritation: 

Oplever du hævelse, rødme eller varme foran knæskallen kan det være et tegn på at dit knæ er irriteret. Denne irritation vil typisk opstå efter længerevarende aktivitet. 

 

Svaghed:

Du kan opleve svaghed i benet. Du kan opleve, at du hurtigere bliver træt i benet eller øm omkring knæet, når du bevæger dig. Trappegang kan også være en udfordring, hvis VMO er svag. Her kan du opleve smerter eller ubehag, når du går op eller ned. Knæk-, smæk- eller kliklyde i knæet kan også forekomme, når du strækker eller bøjer knæet. Dette skyldes, den manglende stabilitet i knæskallen, når du bevæger knæet. 

Hvorfor bliver VMO svag?

Hvorfor bliver VMO svag?

Der kan være flere forskellige årsager til, at VMO bliver svag. De typiske årsager er: 

 

Stillesiddende livsstil

Jo mere du sidder ned i løbet af dagen, jo mindre aktiveres VMO, og dermed bliver den svagere.

 

Skader:

Menisk- og korsbåndsskader kan påvirke VMO, da de ofte fører til en ændret gangmønster og nedsat bevægelighed i knæet. Denne bevægelse bliver typisk nedsat, når dit knæ er skadet. Det er derfor vigtigt, at du får genoptrænet knæets fulde bevægelighed, når du har haft en skade eller er blevet opereret i knæet.

 

Overbelastning: 

Gentagne bevægelser, hvor knæet bøjes og strækkes, kan føre til mikroskopiske revner i VMO-muskulaturen. Dette sker ofte ved aktiviteter som løb og hop, især hvis teknikken ikke er optimal. Eksisterende knæafvigelser som hjulben eller kalveknæ kan forværre problemet og øge risikoen for en kronisk overbelastning.

 

Neurologiske årsager:

Døjer du med Diabetes, Multiple Sclerose eller en afklemning af dine nerver kan det påvirke selve innervationen til de nerver, der styrer VMO. Disse nerver kan være beskadige eller have nedsat funktion, hvilket gør VMO svagere over tid. Er en nerve påvirket, vil du typisk opleve, at du har svært ved at koordinere dine muskler omkring knæet, og du kan opleve nedsat følsomhed i området.

 

Biomekaniske årsager:

Individuelle variationer i knæets anatomi og bevægelsesmønstre kan påvirke VMO’s funktion. For eksempel kan en Q-vinkel (vinklen mellem lårbenet og skinnebenet) uden for det normale område føre til en øget belastning på VMO, hvilket kan svække muskelen.

 

Smerter og infektioner:

Døjer du med kroniske smerter i knæet påvirker det typisk bevægeligheden. Knæet bruges ikke fuldt ud, hvilket svækker VMO over tid. Infektioner i knæleddet kan forårsage inflammation og skade på vævet omkring knæet. Dette kan påvirke VMO’s styrke og evne til at stabilisere knæet. 

Øvelser for VMO-musklen

Øvelser for VMO-musklen

Døjer du med en svag VMO eller ønsker du at forbedre din knæstabilitet?

Så kan denne træningsvideo være noget for dig. Her finder du effektive øvelser, som du nemt kan udføre derhjemme. Ved at bruge en fodbold kan du isolere og aktivere VMO-musklen mere effektivt. Boldens instabilitet tvinger din krop til at kompensere, hvilket styrker VMO og forbedrer din knæstabilitet. Samtidig hjælper bolden dig med at blive bevidst om, hvordan du aktiverer VMO under øvelserne.

For at lindre smerter, stivhed og svaghed i knæet anbefales det at lave øvelserne fra træningsvideoen 3-5x dagligt.
Når dine smerter er aftaget kan du lave øvelserne 1-2 gange dagligt for at vedligeholde styrken og bevægeligheden i knæet.

Det er helt normalt at opleve en midlertidig forværring af dine smerter og symptomer under og efter træningen.
Når du laver øvelserne aktiverer du VMO, hvilket kan føre til en kortvarig irritation og træthed. 
Denne reaktion på øvelserne er helt normal. Smerterne og irritationen bør dog aftage efter 30 minutter.  

Hvis dine smerter og symptomer ikke aftager eller forværres, bør du kontakte din læge for yderligere rådgivning.

Så er der hjælp at hente...

Få hjælp til at genoptræne dit knæ med Din Flexible Sundheds Træningsunivers. Få adgang til over 300 inspirerende træningsvideoer, der hjælper dig med styrke og stabilisere dine knæ. Træn hjemme, i naturen eller hvor du ønsker det.

Få hjælp til at genoptræne dit knæ

Som medlem af Din Flexible Sundheds træningsunivers får du adgang til endnu flere øvelser til at genoptræne dit knæ. Du får adgang til over 300 træningsvideoer, som du kan lave, når og hvor det passer dig.

Læs flere indlæg her:

ONDT I LÆNDEN Spændte lændemuskler
Lænden

Spændte lændemuskler

Spændte lændemuskler er en almindelig årsag til smerter i den nederste del af ryggen. Når musklerne i lænden bliver stive og spændte kan det føre

Læs mere »
Stramme hasemuskler
Hofte

Stramme hasemuskler

Stramme hasemuskler? Få bugt med problemet! Læs med og bliv klogere på, hvad der ligger bag de stive baglårsmuskler, og hvordan du kan få mere

Læs mere »
Brystryg

Thorakalt facetsyndrom

Føler du en stikkende eller skarp smerte mellem skulderbladene? Det kunne være Thorakalt facetsyndrom. Denne tilstand opstår, når leddene i din brystryg bliver irriteret og

Læs mere »
Migræne
Hovedpine

Migræne

Kender du følelsen af at blive ramt af en pludselig og intens hovedpine, der nærmest lammer dig? Migræne kan være en udmattende tilstand, der påvirker

Læs mere »