Kæbesmerter – hvorfor opstår de?

Op til 1/3 af den danske befolkning har gener i kæbeleddet, men det er ofte 3-7% af befolkningen, som søger læge for kæbesmerter og gener. Kæbesmerter rammer ofte yngre kvinder mellem 20-40 år. Der kan være mange årsager til, at kæbesmerterne opstår og symptomerne på problemer i kæbeleddet kan være meget forskellige.

Hvorfor opstår der kæbesmerter?

Vores kæbeled består af vores underkæbe som hæfter ved vores øre. For at leddet kan bevæge sig er der en diskus som sørger for en glidende bevægelse.

Kæbesmerter er smerter enten fra selve kæbeleddet eller fra tyggemusklerne, som sidder rundt om kæbeleddet. Selve kæbeleddet sidder få centimeter foran øregangen. Kæbeleddets funktion er at bevæge vores underkæbe, så vi kan åbne og lukke munden, samt forskyde underkæberne til siden. Dette er med til at skabe tyggebevægelsen. Kæbeleddet består af et ledhoved, en ledskål og en diskus, som fungere som en ledskive mellem leddet. Ledskiven flytter sig alt efter bevægelsen i underkæben, men er med til at stødabsorbere og stabilisere kæben. Typisk opstår smerterne i kæben fra selve kæbeleddet. Smerterne kan komme både akut eller over tid. Dette vil derfor have en indflydelse på, hvorfor smerterne er opstået. Da kæbeleddet ligesom mange andre led består af knogle, brusk, ledkapsel, sener og en diskus, kan alle disse strukturere være med til at forårsage smerter. Det samme gælder forskellige sygdomme i tænder og mund, samt nakkesmerter.

 

Her er nogle af de typiske årsager til, at kæbesmerter opstår:

 

Når kæbeleddet går af led

Kæbeleddet kan gå delvist eller helt ud af led. Dette kan skyldes slappe ledbånd ved kæbeleddet, hvilket kan skyldes en tidligere skade eller traume på kæbeleddet. Dette giver smerter og kan låse kæben fast, hvilket gør, at du ikke kan åbne eller lukke munden.

Ledbetændelse

Kaldes også artrit og kan komme ved gigtsygdomme. Skyldes inflammation i kæbeleddet.

 

Slidgigt i kæbeleddet

Kaldes også artrose og skyldes degenerative forandringer i kæbeleddet over flere år. Dette opstår ofte snigende over tid og giver murrende smerter i selve kæbeleddet.

 

Opspændte muskler

Der findes mange muskler i vores ansigt og ved vores kæbe. Disse muskler kan blive meget ømme og stramme ved fx. stress og angst. Denne spænding i musklerne kan belaste ledfladerne i kæbeleddene, samt gøre at man skære tænder.

 

Tand og mundproblemer

Smerter i kæbeleddet kan fx. skyldes betændelse i tandkødet, huller i tænderne eller halsbetændelse. Smerterne i kæben opstår ofte først når der er udviklet en betændelsestilstand.

 

 

Det er derfor svært at sige hvorfor kæbesmerterne opstår. Men typisk opstår der kæbesmerter hvis du skærer tænder eller har fået en ændret måde at bide sammen på. Dette kan skyldes et uheld eller et hul i tanden. Nakken er også vigtigt at have i tankerne, når du oplever kæbesmerter. Nakkesmerter kan nemlig påvirke kæbens måde at arbejde på og dermed forårsage smerter.

Du kan se flere årsager til kæbesmerter her.

Typiske symptomer ved problemer i kæbeleddet?

Der findes forskellige symptomer ved smerter fra kæbeleddet. Udover selve smerterne omkring kæbeleddet kan du også opleve:

 • Hovedpine
 • Ørepine
 • Tandpine
 • Svimmelhed

Nakkesmerter, ansigtssmerter og muskelsmerter i tyggemuskulaturen er hellere ikke unormalt. Oplever du kliklyde er det ikke ensbetydningen med, at der er alvorlige ting galt med din kæbe. Kliklyde opstår når kæben kører over diskusen i kæbeleddet. Oplever du derimod låsninger af kæbeleddet og nedsat åbning af munden er det godt at få undersøgt dine kæbe.

Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg oplever smerter i kæben?

Oplever du, at din kæbe går af led og du ikke kan lukke munden skal du søge læge med det samme! Det betyder nemlig, at din kæbe skal sættes på plads hurtigst muligt, så der ikke forårsages yderligere skade på dit kæbeled. Har du over længere tid eller gentagne gange oplevet voldsomme og tilbagevendende smerter i kæbeleddet skal du undersøges af en læge. Er det første gang du oplever kæbesmerter kan du prøve følgende råd:

 • Undgå at spise mad, der kræver tyggearbejde. Blød mad ville være ar foretrække i de dage kæbesmerterne er tilstede.
 • Undgå at lave “overdrevne” bevægelser med kæben. Det vil sige: Høje gab, brug af tyggegummi og sang kan forværre smerterne.
 • Varme på kæbeleddet kan lindre smerterne.

Smerterne kan være til stede i op til en uge. Forværres smerterne selvom du følger disse råd skal du selvfølgelig søge læge. Det er vigtigt at finde årsagen til, at smerterne er opstået og dermed finde en løsning til at undgå, at de kommer igen.

Gode råd til at forebygge kæbesmerter…

Har du ingen kæbesmerter kan du med god effekt:

 • Træne dine muskler omkring kæben ved at bruge munden og tænderne.
 • Undgå at bruge tænderne til redskab til at åbne og holde genstande.
 • Undgå stress – kæbemusklerne er et af de steder vi først spænder når vi oplever stress.
 • Fokusere på din kropsholdning – nakkespændinger kan give kæbesmerter.
Få en grundig undersøgelse og behandling af dine kæbesmerter her! 
Har du gode erfaringer med øvelser for kæbesmerter eller gode erfaringer med bestemte behandlinger? Lad mig endelig høre dine erfaringer med kæbesmerter i kommentarfeltet ☺️
, ,
Kæbeøvelser – sådan styrker du din kæbe!
Parkinson – hvad er det ?
Træning med elastik

3 grunde til at træning med elastik er godt

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er fan af træning med elastik. Der findes mange forskellige slags og farver, hvilket gør træningen med elastikker uendelig. Oftest forbindes elastiktræning med de øvelser man fik hos sin fysioterapeut, da man skulle genoptræne efter sin skulderskade. Det er en skam, for elastiktræning kan sagtens være en…
Spondylolistese

Spondylolistese – Hvad må jeg gøre?

Spondylolistese betyder, at der sker en fremadglidning af den påvirkede ryghvirvel i forhold til ryghvirvlen under. Spondylolistese betyder, at der er sket en fremadglidning af en ryghvirvel i lænderyggen, hvilket kan forårsage lændesmerter og forandret bevægelighed over lænderyggen. Hvad er spondylolistese? Ved spondylolistese sker der en fremadglidning af ryghvirvlen i forhold til ryghvirvlen under. Dette…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu