Morbus Scheuermann – hvad må man?

Morbus Scheuermann omtales ofte som blot Scheuermann. I nogle tilfælde kaldes det også Scheuermanns sygdom. Morbus Scheuermann kan både opstå i lænderyggen og i brystryggen.

Ønsker du, at blive klogere på din lænderyg?
Og ønkser du, at få en masse øvelser, som kan styrke og stabilisere din lænderyg?
Så er dette onlineforløb lige noget for dig. Du kan starte lige med det samme.

Hvorfor opstår Morbus Scheuermann i lænderyggen?

Ved Morbus Scheuermann bliver ryghvirvlerne mere kileformede. Det betyder, at din lænderyg og/eller brystsyg vil krumme mere end normalt, som rygsøjlen til højre.

Man ved ikke, hvorfor der opstår denne vækstforandring. Nogle mener, at det kan være arveligt, men man kender ikke årsagen. Mortus Scheuermann opstår typisk hos yngre, især drenge. Her opstår der en vækstforstyrrelse i ryghvirvlerne, hvilket forårsager en øget krumning i brystryggen eller/og et nedsat lændesvaj. Denne ændring i bryst- og/eller lænderyggen kan give en en vedvarende inflammation, som kan give ømhed omkring det påvirkede område af ryggen.

Hvad er symptomerne for Morbus Scheuermann?

Det er ikke alle der oplever symptomer på Mortus Scheuermann. De typiske symptomer er:

  • Træthed omkring den del af ryggen, som er påvirket.
  • Smerter omkring den del af ryggen, som er påvirket.
  • Smerter og ømhed kan forværres af nogle aktiviteter og sport.

 

Skal jeg opereres?

Det er meget sjældent, at man opererer ved Morbus Scheuermann. Dels fordi, der er for store bivirkninger ved at indgreb og dels fordi, at du vokser fra smerterne og ømheden. Der opereres ofte kun, hvis du har meget store gener forbundet med sygdommen, som fx. en forøget krumning eller mange smerter.

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan være opmærksom på ikke at sidde for meget ned i løbet af dagen. Det er vigtigt, at du sidder oprejst, når du sidder ned. Generelt er det vigtigt, at du undgår at falde sammen med overkroppen, så din krumning i ryggen forøges. Træning kan holde dine smerter nede. Det er en fordel at styrke dine muskler omkring brystryggen og lænderyggen, samt for at bevare din bevægelighed. Har du perioder med mange smerter kan det være en god idé at undgå tunge rygsække. Derudover kan løft også forværre dine smerter. Oplever du mange smerter kan du med fordel undgå tunge løft.

 

Hvad er min prognose?

Smerterne og ømheden omkring ryggen forsvinder ofte, når du bliver ældre. Dog kan ændringerne i ryghvirvlerne forblive det samme. Prognosen er dårligere for lænderyggen. Det betyder, at du kan opleve lændesmerter og gener efter du er kommet ud af puberteten. Dog kan regelmæssig træning lindre dette. Du kan opleve, at dit lændesvaj forbliver nedsat, hvilket gør, at du skal forblive opmærksom på din kropsholdning for at undgå smerter og ømhed omkring lænderyggen.

Har du nogle gode råd mod Morbus Scheuermann i lænderyggen?
Så del endelig dine erfaringer i kommentarfeltet ☺️👇🏼
, , ,
Øvelser for Scheuermann i lænden
Øvelser for slidgigt i lænden
Sådan bruger du en lændepude

Sådan bruger du en lændepude

Det er langsomt blevet hverdag igen for største delen af os. Hjemmekontoret har måske sat dig fast i din ryg? Jeg har selv arbejdet hjemmefra ved det mest u-ergonomiske spisebord på den mest u-ergonomiske spisebordsstol. Mén min redning var denne ”lændepude”. Puden, som hjælper mig mod de værste rygsmerter. Og jeg vil fortælle dig, hvorfor…
Uspecifikke lændesmerter

Uspecifikke lænderygsmerter

Uspecifikke lændesmerter er lændesmerter, hvor man ikke kender årsagen til smerterne. Det betyder, at du ikke kan se noget på scaninger. 80-90% af alle lænderygsmerter er uspecifikke. Der kan være mange årsager til, at lænderygsmerter opstår. Hvad er uspecifikke lænderygsmerter? Uspecifikke lænderygsmerter er smerter, som man ikke kender årsagen til. Smerterne opstår typisk akut eller…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu