Spondylolyse – Hvad må jeg gøre?

Ved spondylolyse opstår der et brud på hvirvelbuen. Hvirvelbuen er den del af ryghvirvlen, som du kan se på billedet.

Spondylolyse er betegnelsen for et eller flere brud på hvirvelbuen. Som du kan se på billedet er hvirvlebuen den del af hvirvlen, som går ud fra selve knoglen.

 

Døjer du med spondylolyse?
Så skal du tjekke disse online forløb ud. Her får du de bedste råd og øvelser mod dine smerter i lænden. Start allerede idag.

Hvad er spondylolyse?

Spondylolyse er et brud på hvirvelbuen på ryghvirvlen uden en glidning imellem ryghvirvlerne, men blot et brud på den eller de pågælende hvirvelbuer og opstår typisk i den nederste del af lænderyggen. Bruddet på hvirvelbuen opstår oftest grundet svaghed i knoglen, hvilket gør risikoen for brud større.

 

Hvad er årsagen til spondylolyse?

Der findes forskellige grunde til, at spondylolyse opstår. I de fleste tilfælde er spondylolyse medført og optræder typisk hos børn. Dette skyldes, at børnene er medfødt med en tyndere hvirvelbue, som forårsager et træthedsbrud. Spondylolyse opstår også hos sportsfolk som gymnaster, højdespringere og fodboldspillere. Bruddet på hvirvelbuen opstår oftest ved mange bagoverbøjninger i lænderyggen.  Slidgigt i lænderyggen kan også forårsage spondylolyse.

 

Hvad er symptomerne?

Det er ikke altid du oplever symptomer. I nogle tilfælde kan du opleve:

  • Lændesmerter.
  • Stivhedsfornemmelse omkring lænderyggen.
  • Udstrålende smerter til balde og ben.

Døjer du med voldsomme gener eller med udstråling til balde og ben er det en god idé at kontakte egen læge for rette behandling.

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan med øvelser og aflastning mindske smerterne og generne. Typisk er det bedste du kan gøre at aflaste din ryg. Du skal derfor holde en pause med de aktiviteter, som forværre dine smerter. Det kan være en mulighed at bruge et korset for at undgå forværrende bevægelser. Det kan være nødvendigt med en aflastning på 1-2 måneder, før du oplever en bedring. Derudover kommer du ikke uden om øvelser, som har fokus på at styrke din lænderyg.

Prøv disse øvelser for spondylolyse 

 

Hvad er min prognose?

God, hvis du får den rette behandling. Det er sjældent, at en operation er nødvendig. Oplever du ikke en forbedring af dine øvelser og aflastning efter 3 måneder, så skal du kontakte din læge med henblik på videre udredning.

 

Savner du nogle øvelser for din lænderyg?
Så er onlineforløbet “Vedvarende lændesmerter” lige noget for dig. Her får du øvelser til din lænderyg, som kan lindre dine lændesmerter.

 

Har du spondylolyse?
Så del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet. Jeg vil elske at høre fra dig☺️👇🏼

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Øvelser for spondylolyse i lænderyggen
Øvelser mod iskias smerter

Andre relevante indlæg for dig:

Øvelser for smerter i håndleddet

Savner du nogle lette og nemme øvelser for smerter i håndleddet? Der kan være mange årsager til smerter i håndleddet, men den hyppigste årsag er en musearm eller seneskedebetændelse. I dette indlæg bliver du klogere på de hyppigste…
Læs indlæg
Øvelser for slimsækkebetændelse i albuen

Øvelser for slimsækkebetændelse i albuen

Savner du nogle gode øvelser for slimsækkebetændelse i albuen? Slimsækkebetændelse kan give smerter på bagsiden af albuen, samt hævelse og nedsat bevægelighed. I dette indlæg kan du blive meget klogere på, hvad slimsækkebetændelse er, samt hvad du kan…
Læs indlæg
Albuesmerter kan skyldes en golfalbue | øvelser for golfalbue

Øvelser for golfalbue

Du kan i dette indlæg blive meget klogere på, hvad en golfalbue er, samt få nogle gode øvelser for golfalbue.  En golfalbue giver smerter på indersiden af albuen og kan give smerter i albue, underarm og hånd. Bliv…
Læs indlæg
Menu