Anklen og foden

Nu er du snart blevet meget klogere på hele kroppen. Det sidste vi mangler er anklen og fødderne og derfor er denne måneds fokus anklen. Vores ankel er et interessant led. Dels fordi vores lægmuskler går over dette led og hjælper os til at holde vores oprejstsående stilling. Derudover har vi nogle ligamenter og muskler som hjælper os med at holde ankelstabiliteten, når vi går og løber, så vi ikke vrikker om. Anklen er det led, som vi typisk kommer til skade med og udgør 25% af alle skader.

Hvordan kan det være, at ankelskader er så hyppige?

Der kan være mange grunde til, at vi får en ankelskade. Først og fremmest skyldes det vores anatomiske udforming af anklen. Anklen er leddet mellem vores to underbensknogler (tibia og fibia). Disse to knogler danner led med ankelrullebenet (talus). Anklens primære bevægelser er derfor bøj og stræk af anklen. Derudover har vi et nedre ankelled, hvor ankelrullebenet og hælbenet (calcaneus). Her opstår vridbevægelserne i anklen og gør det derfor muligt, at vi kan vippe anklen fra side til side. For at vi ikke går rundt og vrider om i vores ankler hele tiden er der mest stabilitet omkring vores ankler, når vi bøjer vores ankel (samme bevægelse, som når vi står på tæer). Dette giver god mening, da denne bevægelse giver stabilitet ved afsæt og landing ved gang. På den måde undgår vi ankelskader i disse tilfælde, men vridskader er stadig de mest typiske ankelskader. 90% af alle ankelskader skyldes et vrid i anklen. Derudover kan andre skader forekomme , da vi ligesom de andre led, både har muskler, ligamenter, sener og knogler i og omkring ankelleddet. Alle kan være medvirkende til ankelskader.

anklen
Vores fødder består af mange knogler. Anklen er en sammensætning af underbensknoglerne og rullebenet.

De typiske skader omkring anklen...

Der kan forekomme mange skader omkring anklen og foden: Jeg har kort været inde på ankelvrid, hvilket jeg vil komme mere specifikt ind på om en uge. Der kan forekomme andre ankelskader og de mest typiske er:

anklen

Knoglebrud

Kan opstå i underbenet, hvor én eller begge knogler brækkes. Dette sker ofte på baggrund af et udefrakommende traume direkte på underbenet. Du vil opleve smerter i alle retninger og der kan være en fejlstilling af underbenet. Her skal du på skadestuen for at få den rette behandling.

anklen

Stressbrud

Er små brud i fodens knogler. Tilstanden opstår grundet for meget belastning og kommer især ved løb og spring. Du vil opleve smerter ved belastning af foden og ømhed i det ramte område.

anklen

Osteokondrale skader

Osteokondrale skader sker typisk efter en vridtramue, hvor noget af knoglen går i stykker eller rives af. Du vil opleve sivhed og låsninger i ankelleddet.

anklen

Synovit

Betyder væskeansamling og opstår ofte efter en blødning eller en forstuvelse af ankelleddet. Her sker der en inflammation i ledhinden og du vil opleve hævelse, rødme og smerter ved belastning.

Sinus tarsi syndrom

Er et syndrom, som giver smerter på ydersiden af foden og opstår ofte på baggrund af en tidligere ankelskade. Den forekommer sjældent. Symptomerne er vedvarende smerter på ydersiden af anklen, som er værst om morgen. Smerterne fremprovokeres når du vrider i din ankel.

Syndesmoseskade

Syndesmosen er det ligament, som sidder imellem de to underbensknogler. Dette kan blive beskadiget ved en ankelforstuvelse og kan give langvarige smerter efter. Smerterne kommer ved belastning af anklen.

Nervekompression

Kaldes også tarsal-tunnelsyndrom. Denne tilstand svarer til karpaltunnelsyndrommet i hånden og er en afklemning af tibialis posterior nerven. Denne kan afklemmes bag den midterste knyst på foden. Dog sker det sjældent, men kan forekomme ved skader på underbenet. Du vil opleve smerter, sovende fornemmelser og brændende følelse i foden. Du kan opleve nedsat følesans og nedsat muskelstyrke i foden.

Døjer du med en specifik ankelskade?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop din ankelskade.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »