Nyt overskrift

Og sådan fortsætter du hele vejen ned

Sådan er forløbet bygget på: 

Forløbet “Kom dine knæsmerter til livs på 4 uger” er bygget op således: 

Under hver uge finder du 1 video, hvor du får nogle råd og fif til at komme over dine knæsmerter. Disse råd er gode at følge, hvis du ønsker den bedste effekt af forløbet, da øvelserne sjældent kan stå alene. Derudover finder du 3 træningsvideoer. Træningsvideoerne bliver gradvist sværere og sværere. Så det er en god idé at starte med den første inden du går til den sidste. 

 

Sådan bruger du træningsvideoerne: 

12 træningsvideoer kan virke overvældende. Men bare rolig – du skal ikke lave alle sammen med det samme. Husk at øvelserne skal laves over 4 uger og i nogle tilfælde længere tid. Hvis du døjer med knæsmerter dagligt vil jeg anbefale dig at starte med øvelserne i uge 1. Når smerterne er væk kan du gå til uge 2, hvor der kommer mere fokus på stabilitetstræning. Når disse øvelser er for lette kan du gå videre til uge 3. Du skal se øvelserne som en trappe, hvor du hele tiden går videre, når øvelserne bliver for lette. 

 

Hvordan ved jeg om øvelserne er gode for mig?

Når du har knæsmerter kan du opleve, at alle bevægelser og øvelser kan gøre ondt eller føles ubehageligt. Det er vigtigt, at du lytter til dig selv og din krop, når du går igang med øvelserne. Du får her en guideline til, hvornår det er okay og hvornår det ikke er okay at mærke smerter: 

Det er helt okay, hvis du mærker: 

  • Ømhed omkring knæet under øvelserne. Ømheden skal forsvinde 10-20 minutter efter træningen. 
  • Stivhed, når du laver øvelserne. Stivheden skal mindskes jo flere gentagelser du laver. 
  • Dine smerter bliver mere lokale. Det gælder især, hvis dine knæsmerter er diffuse omkring knæet. Bliver dine smerter mere lokale er det et tegn på, at dine smerter mindskes. 

 

Det er ikke okay, hvis du mærker: 

  • Ømhed og smerter, som bliver værre efter du har lavet øvelserne. Det gælder en forværring, som varer ved i flere timer efter du har lavet øvelserne. 
  • En øget stivhed eller en hævelse omkring knæet efter du har lavet øvelserne. 
  • Dine smerter begynder at trække ned i benet eller op mod hoften. 

 

Hvis du oplever en forværring kan du: 

  • Lave færre gentagelser af øvelserne
  • Lave øvelserne uden belastning
  • Lave færre øvelser af gangen (Start med en eller to øvelser og byg langsomt på)
  • Lave øvelserne færre gange om dagen (Start med at lave øvelserne en gang om dagen og byg langsomt på)

Hvis ovenstående råd ikke hjælper – så stop med øvelserne og kontakt din læge eller fysioterapeut, som kan hjælpe dig videre. 

 

Nu skal vi igang med forløbet – god træningslyst 😊