Slidgigt i nakken – hvad skal jeg gøre?

Slidgigt i nakken er det samme spondylose eller slitage. Alle definitioner dækker over slitageforandringer i nakken. Dette slitage forekommer oftest på diskussen, ryghvirvlerne og/eller ledbåndene. Der kan forekomme slidgigt i et eller flere led i hele ryggen. Slidgigt i nakken er hyppig hos ældre og forårsager ikke altid smerter. Ofte kan røgtenscaninger vise slidgigt i nakken uden personen døjer med smerter og gener.

Hvorfor opstår der slidgigt i nakken?

Slidgigt i lænderyggen

Slidgigt i lænderyggen kan opstå i ryghvirvlerne og diskus.

Slidgigt kan forekomme i alle kroppens led og opstår, når der sker en ændring omkring leddet. Fra naturens side sker der degenerative ændringer i vores led, når vi bliver ældre. Dette medfører stivhed over leddet og i diskussen, hvilket kan medføre små forkalkninger i leddet. Disse forkalkninger fortykker knoglen, som forsnævrer pladsen til rygmarven og/eller nerverødderne. Dette kan give symptomerne ud i armen. Når der sker disse ændringer i ryghvirvlen påvirker dette din stabilitet og styrke omkring nakken. Dette betyder, at musklerne omkring nakken skal være endnu stærkere for, at nakken får samme stabilitet som før. Er musklerne ikke stærke nok eller er slitageforandringerne for store kan der opstå smerter og nedsat mobilitet over nakken. Det er derfor, at øvelser og træning er godt for slidgigt i nakken, da dette kan hjælpe på, at få den rette stabilitet tilbage over nakken.

 

Døjer du med slidgigt i nakken? Så kan du styrke din nakke og mindske dine smerter med dette 4 ugers onlineforløb. Start allerede i dag!

Hvilke symptomer har slidgigt i nakken?

Som tidligere nævnt er det ikke alle, som oplever symptomer ved slidgigt i nakken. Derfor kan symptomerne være forskellige fra person til person, men de typiske symptomer er:

  • Varierende nakkesmerter.
  • Nedsat bevægelighed i nakken.
  • Muskelømhed og stivhed omkring nakken.
  • Smerter i den ene eller begge arme, som typisk føles som summende fornemmelser ned i armen.
  • Nedsat muskelkraft i den ene eller begge arme.

I nogle tilfælde kan du opleve de summende fornemmelser ned i det ene eller begge ben. Andre kan opleve, at deres balance bliver dårligere. Oplever du en pludselig ændring i dit vandladnings- og afføringsmønster skal du kontakte din læge med det samme.

 

Skal jeg opereres?

Det er ikke altid nødvendigt at opererer for slidgigt nakken. Typisk starter man med træning og evt. smertestillende. Slidgigt kan ikke fjernes – hellere ikke med en operation. En operation er med til at skabe mere plads til dine nerver i nakken. Operationer anvendes, hvis træning ikke hjælper, hvis dine symptomer forværres pludseligt eller du oplever en ændring i dit vandladnings- og afføringsmønster. Her skal du kontakte din læge for videre undersøgelse og behandling.

Hvad må jeg, når jeg har slidgigt i nakken?

Har du slidgigt i nakken er det være en god idé at holde dig i gang. Træning og øvelser kan lindre dine smerter omkring nakken og bibeholde din bevægelighed i nakken. Er der aktiviteter, som forværre dine smerter eller symptomer skal du stoppe med dem. Du kan ikke stoppe slidgigten i nakken, men du kan lindre smerterne og symptomerne. Dog betyder det ikke, at dine gener og smerter bliver værre i takt med, at slidgigten i nakken forværres. Døjer du med voldsomme smerter kan det være en god idé at hvile nakken i løbet af dagen, men ikke for længe af gangen. Det kan også være en god idé at snakke med din læge om smertestillende medicin kan hjælpe dig.

Savner du øvelser, som du kan lave for din nakke? Så kan du følge Din Flexible Sundhed på YouTube, hvor der jævnligt bliver lagt øvelser op.

 

Vidste du, at du kan styrke din nakke og øvre ryg med simple elastikøvelser? Du kan købe en træningselastik, samt få adgang til 10 øvelser til din skuldre, nakke og øvre ryg her.

 

Ønsker du at vide mere om slidgigt i nakken?
Så skriv endelig til mig i kommentarfeltet – jeg vil elske at svare dig.
☺️👇🏼

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, , , ,
Øvelser for slidgigt i nakken
Øvelser for diskusprolaps i nakken

Øvelser for bækkensmerter

Øvelser for bækkensmerter kan hjælpe på dine smerter i lænderyggen, ballerne og hofterne. Vores bækken bliver udsat for mange belastninger i løbet af dagen. Bækkensmerter forbindes ofte med graviditeter, men det er ikke den eneste årsag til, at bækkenet kan drille. Døjer du med bækkensmerter og spændte muskler omkring bækkenet, så får du nogle gode…
Øvelser for en overbelastet hoftebøjer

Øvelser for en overbelastet hoftebøjer

Øvelser for en overbelastet hoftebøjer kan være løsningen til dine smerter på forsiden af hoften. Vores hoftebøjer har en vigtig funktion for vores bevægelse af hoften, hvilket kan være årsagen til at du oplever smerter i hoften og lysken. Derudover kan en stram og overbelastet hoftebøjer være årsagen til, at du oplever lændesmerter. I nogle…
Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften kan være meget invaliderende og smertefulde. Smerterne kan opstå akut eller over tid, hvilket betyder, at årsagen til dine smerter kan stamme fra forskellige strukturer omkring hoften. Det er altid vigtigt, at du opsøger din læge eller en fysioterapeut, hvis du døjer med smerter omkring hoften. Du får her de…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu