Slidgigt i nakken – hvad skal jeg gøre?

Slidgigt i nakken er det samme spondylose eller slitage. Alle definitioner dækker over slitageforandringer i nakken. Dette slitage forekommer oftest på diskussen, ryghvirvlerne og/eller ledbåndene. Der kan forekomme slidgigt i et eller flere led i hele ryggen. Slidgigt i nakken er hyppig hos ældre og forårsager ikke altid smerter. Ofte kan røgtenscaninger vise slidgigt i nakken uden personen døjer med smerter og gener.

Hvorfor opstår der slidgigt i nakken?

Slidgigt i lænderyggen
Slidgigt i nakken kan opstå i ryghvirvlerne og diskus.

Slidgigt kan forekomme i alle kroppens led og opstår, når der sker en ændring omkring leddet. Fra naturens side sker der degenerative ændringer i vores led, når vi bliver ældre. Dette medfører stivhed over leddet og i diskussen, hvilket kan medføre små forkalkninger i leddet. Disse forkalkninger fortykker knoglen, som forsnævrer pladsen til rygmarven og/eller nerverødderne. Dette kan give symptomerne ud i armen. Når der sker disse ændringer i ryghvirvlen påvirker dette din stabilitet og styrke omkring nakken. Dette betyder, at musklerne omkring nakken skal være endnu stærkere for, at nakken får samme stabilitet som før. Er musklerne ikke stærke nok eller er slitageforandringerne for store kan der opstå smerter og nedsat mobilitet over nakken. Det er derfor, at øvelser og træning er godt for slidgigt i nakken, da dette kan hjælpe på, at få den rette stabilitet tilbage over nakken.

 

Døjer du med slidgigt i nakken? Så kan du styrke din nakke og mindske dine smerter med dette 4 ugers onlineforløb. Start allerede i dag!

Hvilke symptomer har slidgigt i nakken?

Som tidligere nævnt er det ikke alle, som oplever symptomer ved slidgigt i nakken. Derfor kan symptomerne være forskellige fra person til person, men de typiske symptomer er:

  • Varierende nakkesmerter.
  • Nedsat bevægelighed i nakken.
  • Muskelømhed og stivhed omkring nakken.
  • Smerter i den ene eller begge arme, som typisk føles som summende fornemmelser ned i armen.
  • Nedsat muskelkraft i den ene eller begge arme.

I nogle tilfælde kan du opleve de summende fornemmelser ned i det ene eller begge ben. Andre kan opleve, at deres balance bliver dårligere. Oplever du en pludselig ændring i dit vandladnings- og afføringsmønster skal du kontakte din læge med det samme.

 

Skal jeg opereres?

Det er ikke altid nødvendigt at opererer for slidgigt nakken. Typisk starter man med træning og evt. smertestillende. Slidgigt kan ikke fjernes – hellere ikke med en operation. En operation er med til at skabe mere plads til dine nerver i nakken. Operationer anvendes, hvis træning ikke hjælper, hvis dine symptomer forværres pludseligt eller du oplever en ændring i dit vandladnings- og afføringsmønster. Her skal du kontakte din læge for videre undersøgelse og behandling.

Hvad må jeg, når jeg har slidgigt i nakken?

Har du slidgigt i nakken er det være en god idé at holde dig i gang. Træning og øvelser kan lindre dine smerter omkring nakken og bibeholde din bevægelighed i nakken. Er der aktiviteter, som forværre dine smerter eller symptomer skal du stoppe med dem. Du kan ikke stoppe slidgigten i nakken, men du kan lindre smerterne og symptomerne. Dog betyder det ikke, at dine gener og smerter bliver værre i takt med, at slidgigten i nakken forværres. Døjer du med voldsomme smerter kan det være en god idé at hvile nakken i løbet af dagen, men ikke for længe af gangen. Det kan også være en god idé at snakke med din læge om smertestillende medicin kan hjælpe dig.

Savner du øvelser, som du kan lave for din nakke? Så kan du følge Din Flexible Sundhed på YouTube, hvor der jævnligt bliver lagt øvelser op.

 

Vidste du, at du kan træne din nakke og øvre ryg med simple elastikøvelser?

Hård træningselastikNår du køber din træningselastik her får du adgang til 10 øvelser, som styrker musklerne omkring nakke, skulder og øvre ryg.

KØB din træningselastik og få adgang til 10 øvelser for kun for KUN 140 kroner

Læs mere om træningselastikken her

 

Ønsker du at vide mere om slidgigt i nakken?
Så skriv endelig til mig i kommentarfeltet – jeg vil elske at svare dig.
☺️👇🏼

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Øvelser for slidgigt i nakken
Øvelser for diskusprolaps i nakken

Andre relevante indlæg for dig:

Nakkemobilitet

Nakkemobilitet

Ønsker du at forbedre din nakkemobilitet? Stivhed, smerter og spændinger i nakken kan skyldes nedsat mobilitet i nakken. Det er derfor en god idé at have fokus på øvelser, som forbedre din nakkemobilitet. I dette indlæg bliver du…
Læs indlæg
Kroppens led

Kroppens led

Kroppens led er med til at bevæge kroppen. Vi har både ægte og uægte led. Derudover har vi flere forskellige typer led alt efter, hvor de sidder i kroppen. Vi har over 300 led i kroppen. Men hvorfor…
Læs indlæg
Gule flag

Gule flag

Gule flag er betegnelsen for psykologiske og sociale risikofaktorer for udvikling af langvarige smertetilstande. De gule flag afhænger ikke af de fysiologiske årsager til dine smerter, men de psykiske tanker omkring smerterne. De gule flag bruges derfor til…
Læs indlæg
Menu