Whiplash (piskesmæld) – Hvad skal jeg gøre?

Whiplash, som også kaldes piskesmæld kan være smertefuldt! Whiplash kan i modsætning til slidgigt og diskusprolaps ikke ses på scaninger, hvilket kan være frustrerende. Har du for nyligt fået konstateret et piskesmæld eller et whiplash kan du med fordel læse videre her.

Hvad er whiplash?

Et whiplash er en forstrækning eller overrivning af nakkens muskler og ledbånd. Årsagen til dette er typisk et hurtigt ryk i nakken, som fx. ved et ulykke eller et fald. Alt efter dit voldsomheden i dit fald påvirkes dine muskler og ledbånd på begge sider af din nakkesøjle, hvilket kan være meget smertefuldt. Nogle kan døje med generne fra whiplashet i flere år, imens andre er generet et par uger. Man ved ikke, hvorfor der er forskel på helingen af et whiplash, men man vurdere, at nerverne bliver mere sensitive. Dette kan give en dysfunktion i nervebanerne og musklerne omkring det påvirkede område, hvilket kan forårsage neurologiske udfald. Man er dog fortsat uenig om, hvorfor nogle oplever flere symptomer end andre, når skaden er det samme. Man forsker derfor meget i det psykologiske aspekt og påvirkning, når man får et whiplash.

 

Hvilke symptomer er der ved et whiplash?

Der er mange forskellige symptomer ved et whiplash. Symptomerne er meget varierende og kan både være fysiske og psykiske. Nogle oplever mange symptomer og andre oplever få. Man kan ikke måle skadens omfang ud fra dine gener, da alle gener og symptomer er forskellige fra person til person. De typiske symptomer i starten er:

  • Nakkesmerter
  • Stivhed omkring nakken.
  • Hovedpine.

Når whiplash bliver et syndrom…

Det er heldigvis sjældent, at du får vedvarende gener efter et whiplash. De fleste mærker en forbedring i deres symptomer efter nogle uger. Dog er der nogle, som døjer med smerter og gener i flere måneder efter. Oplever du et eller flere af følgende symptomer kan det være et tegn på det såkaldte whiplash-syndrom:

  • Vedvarende hovedpine.
  • Snurrende fornemmelser ned i den ene eller begge arme.
  • Nedsat bevægelighed i nakken.
  • Koncentrationsbesvær.
  • Kvalme og svimmelhed.
  • Humørændringer – mere grådlabil, vred eller irritabel.
  • Mindre energi og påvirket søvn.

Skal jeg opereres?

Da et whiplash ofte involvere muskler og ledbånd opereres der sjældent. I størstedelen af tilfældene forsvinder symptomerne efter nogle uger. Hvis du døjer med vedvarende gener eller et whiplash-syndrom kan du snakke med lægerene om muligheden for videreudredning af nakken.

Hvornår skal jeg opsøge min læge?

Det er sjældent, at din læge kan gøre noget, når du har whiplash. Har du været udsat for et voldsomt vrid i nakken eller har du været bevidstløs skal du kontakte din læge. Det er vigtigt, at du får undersøgt din nakke for eventuelle brud eller andre læsioner, som skal behandles. Har du opkast eller voldsomme smerter i nakke og hoved skal du også opsøge din læge. Det samme gælder ved snurrerende fornemmelser ned i armen eller pludseligt nedsat muskelkraft eller føling i den ene eller begge arme. Det er generelt godt at opsøge egen læge eller en fysioterapeut for at sikre, at du får den rette behandling.

Hvad må jeg, når jeg har whiplash?

Når du er sikker på, at der ikke er sket noget alvorligt med din nakke og hovedet skal du stille og roligt tilbage til din dagligdag. Det kan være en god idé, at hvile mere de første dage og undgå skærme. Dette gælder især, hvis du har hjernerystelse. Det er vigtigt, at du holder dig i gang og får bevæget nakken regelmæssigt. Nakke- og skulderøvelser kan hjælpe på dine nakkesmerter og stivheden omkring din nakke. Nogle oplever en lindring af deres symptomer ved brug af smertestillende, imens andre ikke mærker den store effekt. Det kan være en god idé at priorienterer din søvn de første dage, da det kan hjælpe på din heling af nakken. Til sidst er det vigtigt, at du ikke får katastrofe tanker omkring din fremtid. Du skal huske, at største delen oplever en forbedring af deres symptomer efter få dage og det er sjældent, at man får langvarige symptomer.

Træn dig stærk efter et whiplash med en træningselastik

Hård træningselastikKøb din træningselastik her og få adgang til 10 øvelser, som styrker dine muskler omkring nakke, skulder og øvre ryg.

KØB din træningselastik og få adgang til 10 øvelser for kun for KUN 140 kroner

Læs mere om træningselastikken her

 

 

Ønsker du at styrke din nakke efter et whiplash? Med onlineforløbet “Kom dine nakkesmerter og hovedpine til livs på 4 uger” får du de bedste øvelser og råd mod nakkesmerter. Læs meget mere her og kom igang med det samme!

Har du nogle gode erfaringer til at komme ovenpå et whiplash?
Så del dem endelig i kommentarfeltet 👇🏼☺️

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Øvelser for whiplash (piskesmæld)
Øvelser for cervikogen hovedpine

Andre relevante indlæg for dig:

Albuesmerter kan skyldes en golfalbue | øvelser for golfalbue

Øvelser for golfalbue

Du kan i dette indlæg blive meget klogere på, hvad en golfalbue er, samt få nogle gode øvelser for golfalbue.  En golfalbue giver smerter på indersiden af albuen og kan give smerter i albue, underarm og hånd. Bliv…
Læs indlæg
Albuesmerter skyldes typisk en tennisalbue | øvelser for tennisalbue

Øvelser for tennisalbue

Du kan i dette indlæg finde gode øvelser for tennisalbue og blive meget klogere på, hvordan du kommer din tennisalbue til livs. En tennisalbue giver smerter på ydersiden af albuen og kan være meget smertefuld. Du kan læse…
Læs indlæg
Øvelser for hulfod

Øvelser for hulfod

Du finder her 3 gode øvelser for hulfod. Hulfod kaldes også for Pes Cavus. Her har foden en høj svang. Du kan her blive meget klogere på, hvad en hulfod er. Har du gener forbundet med din hulfod…
Læs indlæg
Menu