Whiplash (piskesmæld) – Hvad skal jeg gøre?

Whiplash, som også kaldes piskesmæld kan være smertefuldt! Whiplash kan i modsætning til slidgigt og diskusprolaps ikke ses på scaninger, hvilket kan være frustrerende. Har du for nyligt fået konstateret et piskesmæld eller et whiplash kan du med fordel læse videre her.

Hvad er whiplash?

Et whiplash er en forstrækning eller overrivning af nakkens muskler og ledbånd. Årsagen til dette er typisk et hurtigt ryk i nakken, som fx. ved et ulykke eller et fald. Alt efter dit voldsomheden i dit fald påvirkes dine muskler og ledbånd på begge sider af din nakkesøjle, hvilket kan være meget smertefuldt. Nogle kan døje med generne fra whiplashet i flere år, imens andre er generet et par uger. Man ved ikke, hvorfor der er forskel på helingen af et whiplash, men man vurdere, at nerverne bliver mere sensitive. Dette kan give en dysfunktion i nervebanerne og musklerne omkring det påvirkede område, hvilket kan forårsage neurologiske udfald. Man er dog fortsat uenig om, hvorfor nogle oplever flere symptomer end andre, når skaden er det samme. Man forsker derfor meget i det psykologiske aspekt og påvirkning, når man får et whiplash.

 

Hvilke symptomer er der ved et whiplash?

Der er mange forskellige symptomer ved et whiplash. Symptomerne er meget varierende og kan både være fysiske og psykiske. Nogle oplever mange symptomer og andre oplever få. Man kan ikke måle skadens omfang ud fra dine gener, da alle gener og symptomer er forskellige fra person til person. De typiske symptomer i starten er:

  • Nakkesmerter
  • Stivhed omkring nakken.
  • Hovedpine.

Når whiplash bliver et syndrom…

Det er heldigvis sjældent, at du får vedvarende gener efter et whiplash. De fleste mærker en forbedring i deres symptomer efter nogle uger. Dog er der nogle, som døjer med smerter og gener i flere måneder efter. Oplever du et eller flere af følgende symptomer kan det være et tegn på det såkaldte whiplash-syndrom:

  • Vedvarende hovedpine.
  • Snurrende fornemmelser ned i den ene eller begge arme.
  • Nedsat bevægelighed i nakken.
  • Koncentrationsbesvær.
  • Kvalme og svimmelhed.
  • Humørændringer – mere grådlabil, vred eller irritabel.
  • Mindre energi og påvirket søvn.

Skal jeg opereres?

Da et whiplash ofte involvere muskler og ledbånd opereres der sjældent. I størstedelen af tilfældene forsvinder symptomerne efter nogle uger. Hvis du døjer med vedvarende gener eller et whiplash-syndrom kan du snakke med lægerene om muligheden for videreudredning af nakken.

Hvornår skal jeg opsøge min læge?

Det er sjældent, at din læge kan gøre noget, når du har whiplash. Har du været udsat for et voldsomt vrid i nakken eller har du været bevidstløs skal du kontakte din læge. Det er vigtigt, at du får undersøgt din nakke for eventuelle brud eller andre læsioner, som skal behandles. Har du opkast eller voldsomme smerter i nakke og hoved skal du også opsøge din læge. Det samme gælder ved snurrerende fornemmelser ned i armen eller pludseligt nedsat muskelkraft eller føling i den ene eller begge arme. Det er generelt godt at opsøge egen læge eller en fysioterapeut for at sikre, at du får den rette behandling.

Hvad må jeg, når jeg har whiplash?

Når du er sikker på, at der ikke er sket noget alvorligt med din nakke og hovedet skal du stille og roligt tilbage til din dagligdag. Det kan være en god idé, at hvile mere de første dage og undgå skærme. Dette gælder især, hvis du har hjernerystelse. Det er vigtigt, at du holder dig i gang og får bevæget nakken regelmæssigt. Nakke- og skulderøvelser kan hjælpe på dine nakkesmerter og stivheden omkring din nakke. Nogle oplever en lindring af deres symptomer ved brug af smertestillende, imens andre ikke mærker den store effekt. Det kan være en god idé at priorienterer din søvn de første dage, da det kan hjælpe på din heling af nakken. Til sidst er det vigtigt, at du ikke får katastrofe tanker omkring din fremtid. Du skal huske, at største delen oplever en forbedring af deres symptomer efter få dage og det er sjældent, at man får langvarige symptomer.

 

Ønsker du at styrke din nakke og øvre ryg?
Du behøver ikke et træningscenter for at få en stærk ryg – en elastik er vejen frem.

 

Har du nogle gode erfaringer til at komme ovenpå et whiplash?
Så del dem endelig i kommentarfeltet 👇🏼☺️

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, , , ,
Øvelser for whiplash (piskesmæld)
Øvelser for cervikogen hovedpine

Øvelser for bækkensmerter

Øvelser for bækkensmerter kan hjælpe på dine smerter i lænderyggen, ballerne og hofterne. Vores bækken bliver udsat for mange belastninger i løbet af dagen. Bækkensmerter forbindes ofte med graviditeter, men det er ikke den eneste årsag til, at bækkenet kan drille. Døjer du med bækkensmerter og spændte muskler omkring bækkenet, så får du nogle gode…
Øvelser for en overbelastet hoftebøjer

Øvelser for en overbelastet hoftebøjer

Øvelser for en overbelastet hoftebøjer kan være løsningen til dine smerter på forsiden af hoften. Vores hoftebøjer har en vigtig funktion for vores bevægelse af hoften, hvilket kan være årsagen til at du oplever smerter i hoften og lysken. Derudover kan en stram og overbelastet hoftebøjer være årsagen til, at du oplever lændesmerter. I nogle…
Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften kan være meget invaliderende og smertefulde. Smerterne kan opstå akut eller over tid, hvilket betyder, at årsagen til dine smerter kan stamme fra forskellige strukturer omkring hoften. Det er altid vigtigt, at du opsøger din læge eller en fysioterapeut, hvis du døjer med smerter omkring hoften. Du får her de…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu