Trigeminusneuralgi – hvad er det?

Trigeminusneuralgi kan være en af de mange årsager til ansigtssmerter. I Danmark har 800 personer trigeminusneuralgi. Trigeminusneuralgi forekommer oftest efter 50 år og det er oftere kvinder end mænd, som bliver ramt.

Hvad er trigeminusneuralgi?

Trigeminusneuralgi er betegnelsen for stikkende, jagende og/eller skarpe smerter af nerven trigeminus. Disse smerter kan vare fra få sekunder til 2 minutter. Det er forskelligt, hvordan smerterne udløses, men smerterne kommer ofte i forbindelse med stimulering som berøring, kulde, tygning eller snak. Årsagen til at trigeminusneuralgi opstår er ukendt. Smerterne kan opstå ved et tryk på nerven, som kan opstå grundet en ulykke, en svulst, et udvidet blodkar eller ved sygdomme som sclerose. Trigeminus-nerven er meget følsom for påvirkning og den derfor nemmere give symptomer.

Trigeminusnerven deler sig i 3 grene – den ene går til panden, den anden til overlæben og den sidste til hagen.

Hvilken funktion har trigeminusnerven?

Trigeminus-nerven løber fra vores hjerne ud til vores øre. Her deler nerven sig i 1. gren, som er n. ofthalmicus. Denne nerve går til vores pande og forsyner vores øjne, øjenbryn, næse, pande og forreste del af skalpen. Den 2. gren er n. maxillaris. Denne nerve går ud til kind og overlæbe og har en påvirkning på vores kind, overlæbe, tænder i overkæben, samt nederste øjenlåg. Den 3. nerve n. mandibularis går ned til underkæben og har en påvirkning på underkæben, tænder i underkæben, tungen og huden foran øret. Ved trigenemiusneuralgi er det ofte en af disse nerver der rammes og derefter også ved stimulering i den pågældende nerves område.

 

Hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?

De typiske symptomer er jagende, stikkende og/eller skarpe smerter. Smerterne er i en af de tre grene fra trigeminus-nerven. Smerterne kan opstå uden grund eller ved berøring, kulden tale og synkning. Oplever du smerterne, som kan vare op til 2 minutter skal du søge læge. Det er meget forskelligt, hvor ofte smerterne kommer og hvor længe smerterne er der. Smerterne kan også komme mere nogle perioder end andre, fx. i kolde perioder.

Hvad kan jeg gøre?

Du skal uden tvivl kontakt din læge, så du kan påbegynde medicinsk behandling. Derudover skal du undgå de stimuli, som kan fremprovokere smerterne. Derudover er det vigtigt, at du får en grundig undersøgelse, så du ved, at der er tale om trigeminusneuralgi og ikke andre alvorlige sygdomme. Derudover kan du melde dig ind i trigeminusforeningen, hvor du kan få gode råd og vejledning til sygdommen. Der findes alternative behandlere, som muligvis kan afhjælpe smerterne, men bedste behandling er medicin og kirurgisk, hvor man med nålestiksprocedure kan gå ind og “bedøve” smerterne.

Har du andre erfaringer med trigeminusneuralgi? Så lad mig endelig vide det i kommentarfeltet ☺️👇🏼

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, ,
Træning er godt… Men hvilken træning er bedst?
Ansigtssmerter – hvorfor opstår de?

Øvelser for bækkensmerter

Øvelser for bækkensmerter kan hjælpe på dine smerter i lænderyggen, ballerne og hofterne. Vores bækken bliver udsat for mange belastninger i løbet af dagen. Bækkensmerter forbindes ofte med graviditeter, men det er ikke den eneste årsag til, at bækkenet kan drille. Døjer du med bækkensmerter og spændte muskler omkring bækkenet, så får du nogle gode…
Øvelser for en overbelastet hoftebøjer

Øvelser for en overbelastet hoftebøjer

Øvelser for en overbelastet hoftebøjer kan være løsningen til dine smerter på forsiden af hoften. Vores hoftebøjer har en vigtig funktion for vores bevægelse af hoften, hvilket kan være årsagen til at du oplever smerter i hoften og lysken. Derudover kan en stram og overbelastet hoftebøjer være årsagen til, at du oplever lændesmerter. I nogle…
Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften kan være meget invaliderende og smertefulde. Smerterne kan opstå akut eller over tid, hvilket betyder, at årsagen til dine smerter kan stamme fra forskellige strukturer omkring hoften. Det er altid vigtigt, at du opsøger din læge eller en fysioterapeut, hvis du døjer med smerter omkring hoften. Du får her de…

2 Kommentarer. Leave new

 • Hej,
  Jeg har de sidste ca 4 uger været gradvist mere og mere følelsesløs i hø side af ansigtet. Startede på underlæben, så området i kinden både udvendig og indvendig i munden, det meste af tungen, og siden området op til øret. Der er egentlig ingen smerter, men en følelsesløshed, der snurrer især hvis jeg rejser mig/bukker mig.
  Vil nævne, at jeg har metastatisk brystcancer ( er i kemo behandling) samt har også Reynaud syndrom. Skal både CT og MR scannes i næste uge, for at udelukke at der er tale om metastaser. Men i mellemtiden forsøger jeg at finde svar på hvad årsagen ellers kan være.
  Har du mon et bud ? Det er voldsomt generende, da jeg bider mig i tunge/kind og har fornemmelsen af, at der “løber vand ud af mundvigen” hvilket der jo ikke gør.
  Dbh Jette

  Svar
  • Hej Jette,

   Tak for dit spørgsmål 🙂

   Umiddelbart lyder det, som om der er sket en skade eller andet på en eller flere ansigtsnerver. Du har ikke nogle problemer med tænderne eller betændelse i tandkødet? Det kan nemlig også påvirke resten af ansigtet.

   Nu ved jeg ikke, hvordan det er opstået. Uden grund eller kom det efter en bestemt bevægelse? Det kan nemlig også stamme fra selve nakken eller kæben med udstråling til ansigtet.

   Det er godt du skal scannes i næste uge for at sikre om du har metastaser. Jeg tænker, at du skal opsøge din egen læge også for at få en udredning af ansigtet, så du er sikker på, hvad det helt præcis er 🙂

   Jeg håber, at du kan bruge svaret. Ellers skriver du bare igen.

   Med venlig hilsen
   Camilla
   Fysioterapeut

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu