Betændelse i achillessenen! Hvad skal jeg gøre?

Når vi snakker ankelskader er det vigtigt, at have achillessenen i baghovedet – den har nemlig en stor betydning for, hvordan vi bevæger vores ankel og fødder. Vi går flere tusinde skridt hver dag og for hvert skridt aktiveres og udstrækkes denne sene. Achillessenen er den stærkeste sene vi har og kan klare meget belastning. Dog er det ikke ualmindeligt, at der kan opstå betændelse i senen grundet overbelastning. Betændelsestilstanden i achillessenen ses ofte hos idrætsudøvere – især langdistanceløbere.

Hvorfor opstår der betændelse i achillessenen?

Betændelse i achillessenen er en inflammation i senen – den sidder ofte tæt på hælen.

Betændelse i achillessenen sker på samme måde, som betændelsen opstår i resten af kroppen. Der kan opstå betændelse i achillessenen af to grunde – den ene grundet længeretids overbelastning af senen og den anden grund skyldes degenerative forandringer omkring senen. Senen går fra vores store lægmuskel (gastronemius), som starter lige over knæet og hæfter nede ved hælbenet.  Når der opstår betændelse i achillessenen skyldes det, at der over tid er kommet små rifter i senen, grundet gentagne overbelastning eller slidforandringer på senen. De små rifter i senen giver små blødninger, som skaber irritation i området. Dette skaber en betændelsestilstand, som bliver værre og værre, hvis de små rifter ikke får tid til at hele. Jo ændre man er, jo større risiko er der for at få betændelse i senen. Dette skyldes, at senen bliver mere stiv og styrken i senen falder derfor. Der er også større risiko for betændelse, hvis du er platfodet, da foden er vredet lid udad. Dette giver et større træk på senen, som på længere sigt kan give slidforandringer.

 

Hvad er symptomerne ved en betændt achillessene?
  • Du vil opleve smerter ved den nederste del af senen eller bagpå hælen.
  • Smerterne kommer når du aktivere anklen og hælen.
  • Smerterne forsvinder efter du har været aktivt i noget tid, men forværres igen.
  • Achillessenen kan føles stiv og øm ved hvile.
  • Der kan være hævelse, rødme og ømhed omkring senen.

 

Risikoen for at udvikle betændelse og slidforandringer i og omkring akillessenen er større, når man bliver ældre. Høj alder er forbundet med reduceret styrke i senevævet, så man lettere pådrager sig en betændelse. Jogging gør én mere udsat. For meget løb på hårdt underlag er en ekstra risiko. Løb med gamle eller ikke fjedrende løbesko synes også at have betydning.

Hvad skal jeg gøre ved betændelse i achillessenen?

Oplever du smerter ved løb eller anden aktivitet er det vigtigt, at du tager smerterne alvorligt. Du får nogle gode råd til, hvordan du kan komme smerterne til livs:

Aflastning!

Hold en pause med den aktivitet, som giver dig smerter.
Lav en alternativ træning til løb, som bl.a. cykling eller svømning. Aktiviteten må ikke aktivere smerten.

Udstrækning!

Få øvelser med fokus på udstrækning af senen kan hjælpe på helingsprocessen og smerterne.

 

Smertestillende?

Kan være relevant, hvis du har mange smerter og derfor ikke kan gå uden at kompensere. Snak evt. med lægen inden du begynder den betændelsesdæmpende medicin.

 

Indlæg i skoen!

Et indlæg i skoene med et løft på få cm kan lindre smerterne, da senen bliver aflastet. Er relevant ved mange smerter og anbefales, at du bruger den til smerterne er mindsket.

Sko!

Løb ikke i gamle sko uden sål eller affjedring. Lad være med at have sko på, som trykker på det betændte sted.

Terræn!

Jo hårdere terræn du løber/går på, jo mere irriteret bliver senen.
Gå derfor i blødere terræner som sand, grus og jord.

 

Det var lidt gode råd til, hvordan du kan komme betændelsen til livs. På torsdag kommer jeg med nogle gode øvelser med fokus på udstrækning og styrke af achillessenen ☺️

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, ,
Foden og dens mange betegnelser
Forstuvet ankel! Hvad skal jeg gøre?
Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften kan være meget invaliderende og smertefulde. Smerterne kan opstå akut eller over tid, hvilket betyder, at årsagen til dine smerter kan stamme fra forskellige strukturer omkring hoften. Det er altid vigtigt, at du opsøger din læge eller en fysioterapeut, hvis du døjer med smerter omkring hoften. Du får her de…
Smerter på bagsiden af skulderen

Smerter på bagsiden af skulderen

Smerter på bagsiden af skulderen kan skyldes flere forskellige ting. Du får her en oversigt over de typiske årsager til, at du kan opleve smerter bagpå skulderen. Oplever du smerter på bagsiden af skulderen kan smerterne stamme fra nakken. Det er derfor altid en god idé at få undersøgt din nakke og skuldre af en fysioterapeut,…
Smerter på siden af skulderen

Smerter på siden af skulderen

Der kan være mange årsager til, at du oplever smerter på siden af skulderen. Skuldersmerter kan i nogle tilfælde starte fra nakken og derfor er det vigtigt, at du får undersøgt nakken af en fysioterapeut, hvis du døjer med skulder og arm-smerter. Bliv klogere på de mange grunde til, at du kan opleve smerter på…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu