Smerter i ryggen – hvorfor opstår de?

Når man oplever smerter i ryggen er det fristende at spørge, hvorfor de opstår. Jeg har tidligere været inde på, hvorfor smerter opstår. Idag er fokusset på, hvorfor smerter i lænden opstår. Du får derfor en kort forklaring på, hvorfor du kan opleve smerter i lænden.

       Ønsker du at blive klogere på lænden?


Så kan et onlineforløb være noget for dig. Her får du en masse viden, som gør dig klogere på, hvorfor lændesmerter opstår og hvad du kan gøre. 
 
Se udvalget her og kom igang med forløbet med det samme. 

Derfor oplever du smerter i ryggen...

Der findes en masse væv og strukturer i vores ryg. Derfor kan smerten også variere alt efter, hvilket væv og struktur, der er skadet. Dette indlæg har fokus på, hvorfor du pludselig oplever smerter i lænden, når du har lavet en bevægelse eller siddet for længe ned. Er du interesseret i at vide, hvorfor du får en diskusprolaps eller smerter i benene kan du læse mere her.

Der er en masse små muskler i vore lænderyg. Der sidder både muskler foran og bag på vores rygsøjle og alle musklerne har forskellige funktioner og længder. Nogle af musklerne går fra den ene ryghvirvel til den ovenover eller nedenunder, mens andre muskler går helt fra nakken ned til lænden. Derudover har vi ligamenter og sener, som er med til at stabilisere vores rygsøjle. Uden disse ville vores rygsøjle vælte fra side til side uden nogen form for statisk støtte.

Musklerne og ligamenterne er de vigtigste stabilisatorer i vores ryg!

Man kan groft sige, at musklerne står for den dynamiske stabilitet, imens ligamenterne står for den statiske stabilitet. Det vil sige, at når du sidder og ligger er det primært ligamenterne, der stabilisere rygsøjlen.  Når du går eller løber er det derimod musklerne som aktivt stabiliserer vores rygsøjle. Musklerne arbejder konstant, men når du bevæger dig hyppigere eller med mere belastning end hidtil skal musklerne arbejde mere. De små muskler skal derfor være stærke nok til at stabilisere ryggen for det, som du udsætter den for.

Vores rygsøjle bliver stabiliseret af vores muskler og ligamenter. Derfor er stabilitetstræning for ryggen super vigtigt, så du ikke oplever smerter.

Hvorfor kommer der smerter i lænden når jeg sidder?

Lændesmerter siddende stilling ondt i lænden når jeg sidder smerter i ryggen
Mange har idag stillesiddende arbejde. Desværre kan en uhensigtsmæssig siddestilling giver smerter i lænden.

Der kan opstå smerter grundet en uhensigtsmæssig holdning eller grundet en bevægelse. Oplever du smerter når du har siddet ned i længere tid eller når du står, kan smerterne skyldes din holdning. Dette kan betyde, at smerten opstår når du kommer ud i yderstillinger. I disse yderstillinger kan du nemt komme til at “hænge” på ligamenterne omkring rygsøjlen. Smerterne kommer derfor ofte, når du har siddet eller stået for længe i samme stilling, da du kommer til at overstrække vævet omkring rygsøjlen. Dette er især ledbånd og bløddele som musklerne. Når disse overstrækkes opleves der mekanisk smerte, som er med til at fortælle dig, at du skal lade være med at fortsætte med at sidde eller stå i samme stilling. Når du ændrer stilling skulle smerterne gerne lindres uden, at der er sket skade på ryggens strukturer.

Hvorfor kommer der pludselige smerter i lænden når jeg har bevæget mig?

Oplever du derimod lændesmerter ved bevægelse kan det skyldes, at musklerne ikke er stærke nok til det arbejde, som du udfører. Typisk står vi meget foroverbøjet i løbet af en dag, hvor vi får krummet i ryggen. Det er sjældent vi kommer bagud og strækker ryggen. Vi mister derfor over tid både mobilitet og styrke i ryggen, da vi ikke laver denne bevægelse. Laver du gentagne bevægelser eller hårdt fysisk arbejde, hvor du belaster din lænd uhensigtsmæssigt kan du opleve en pludselig smerte. Det omtales ofte som et hold i lænden/lumbago/hekseskud, og kan være meget smertefuld og nedsætte din bevægelse i lænden. Grunden til smerterne og den nedsatte bevægelse skyldes, at musklerne i lænden, ofte den ene siden er blevet overbelastet over længere tid og pludselig forstrækkes den ved en bevægelse. Forstrækkes musklen mere end den kan klare på baggrund af styrke og mobilitet i musklen, så overstrækkes den, hvilket giver pludselige smerter. Efterfølgende opspændes musklen, da det er musklernes måde at beskytte det skadede område og fortsat kunne stabilisere rygsøjlen.

smerter i ryggen
Bevægelse er godt, men for mange gentagelser eller for tung belastning kan give smerter.

Ønsker du de bedste råd og øvelser til at lindre dine lændesmerter?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din lænderyg.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »
Overbelastningsskade i knæet
Løb

Typiske løbeskader

Løbeskader er desværre ikke unormalt, når du begynder at løbe længere, hurtigere eller oftere. Ca. 29% af alle voksne danskere løber. Omkring 20% af dem oplever

Læs mere »