Ribbenssmerter kan være utroligt generende og skræmmende, da de ofte forveksles med mere alvorlige tilstande som hjerteproblemer eller lungesygdomme. Smerterne kan opstå pludseligt efter en skade eller udvikle sig gradvist. Fælles for de fleste ribbensskader er, at de påvirker din vejrtrækning, kropsholdning og mobilitet. I dette blogindlæg bliver du klogere på de typiske årsager til ribbenssmerter, får gode råd til at lindre dine smerter samt effektive øvelser til at genvinde styrke og mobilitet omkring brystkassen.
Døjer du med ribbenssmerter?
De mest almindelige årsager til ribbenssmerter
Ribbenssmerter kan skyldes fleres forskellige problematikker. Herunder får du en gennemgang af de mest almindelige årsager:

Ribbensbrud
Et ribbensbrud opstår, når der kommer en revne eller et komplet brud i selve knoglen på et eller flere ribben.
Årsager:
Typiske årsager er direkte slag mod brystkassen, fald, vrid, kraftig hoste eller gentagen belastning på ribbenene fra f.eks. sportsgrene som golf, roning, tennis eller svømning. Dette kan føre til et stressbrud på ét eller flere ribben.
Symptomer:
Du vil opleve en skarp og intens smerte på det påvirkede område, som forværres ved dyb indånding, hoste, nys, latter eller bevægelse. Der vil være udtalt ømhed ved berøring af det berørte område. I nogle tilfælde kan der også opstå hævelse eller blå mærker. For at undgå smerte kan vejrtrækningen blive overfladisk.
Prognose:
De fleste ukomplicerede ribbensbrud heler af sig selv inden for 4-6 uger. Behandlingen fokuserer primært på smertelindring og på at opretholde en god og dyb vejrtrækning for at forebygge lungekomplikationer som lungebetændelse.

Forstrukket ribben
Et forstrukket ribben kaldes også en forstuvning af ribbenene eller en irritation af ribbensbrusken. Her er der sket en overstrækning eller irritation af de ledbånd eller den brusk, der forbinder ribbenene med rygsøjlen eller brystbenet. Det er derfor sjældent en forstrækning af selve ribbenet, men snarere de bløddele, det er forbundet med.
Årsager:
Akut overbelastning fra kraftige vrid, tunge løft, voldsom hoste eller nys kan forårsage et forstrakt ribben. Mindre stød på ribbenene kan også forstuve et led.
Symptomer:
Du vil opleve en lokal skarp smerte eller en mere murrende smerte, som forværres ved dyb indånding, hoste, nys, vrid eller direkte tryk. Der er typisk ømhed i området, ofte kombineret med stivhed og en overfladisk vejrtrækning.
Prognose:
Prognosen er god, og tilstanden er ufarlig. De fleste heler af sig selv inden for 2-6 uger med aflastning og gradvis genoptræning. Et forstrakt ribben kan give langvarige smerter, hvis der er underliggende årsager som en foroverbøjet kropsholdning eller uhensigtsmæssige bevægemønstre, der ikke er blevet behandlet.

Muskelspændinger mellem ribbenene
Musklerne mellem ribbenene kaldes de interkostale muskler. Disse muskler kan blive spændte og overbelastede af flere forskellige årsager.
Årsager:
En foroverbøjet og krummet kropsholdning (f.eks. foroverbøjet ved computeren), gentagne bevægelser af overkroppen, stress, angst, en overfladisk vejrtrækning, eller en periode med megen hoste.
Symptomer:
Ømhed og stivhed i området mellem ribbenene. Smerten kan stråle ud eller føles som et bånd omkring brystkassen. Ofte forværres smerten ved dybe vejrtrækninger, vrid eller når du ligger på den påvirkede side.
Prognose:
Prognosen for muskelspændinger er meget varierende. De fleste oplever en god bedring af deres smerter og symptomer efter få uger med stræk- og mobilitetsøvelser, samt vejrtrækningsøvelser.
Hvornår skal du søge læge ved ribbenssmerter?
Der kan være andre årsager til dine ribbenssmerter end de tre ovenstående skader. Mistænker du et brud på et eller flere ribben, så skal du altid kontakte din læge. Det er vigtigt, at du får udelukket alvorlige komplikationer eller skader på dine organer.
Derudover skal du også opsøge din læge, hvis du oplever:
- Alvorlig, pludselig og skarp smerte i brystet, der ikke aftager.
- Åndenød eller vejrtrækningsbesvær, der forværres.
- Hoste med blodigt slim.
- Feber og kulderystelser sammen med brystsmerter.
- Smerter der stråler ud i armen, skulderen eller kæben.
- Smerter, der er opstået efter en kraftig skade, et fald eller en ulykke.
- Følelse af tryk eller tyngde i brystet.
- Smerter der ikke forbedres efter et par dage, eller som forværres.
Ovenstående symptomer kan indikere mere alvorlige tilstande som en kollapset lunge, lungebetændelse, blodprop i lungen eller hjerteproblemer, som kræver øjeblikkelig lægehjælp. Kontakt altid din læge, hvis du er bekymret eller i tvivl om rådene og øvelserne på denne side er relevante for dig.
3 gode råd til at lindre dine ribbenssmerter

1. Brug kulde eller varme
Ved akutte ribbensskader som forstrækninger eller ribbensbrud kan kulde på det ømme område i 15-20 minutter ad gangen lindre dine smerter og symptomer. Pak kulden ind i et håndklæde eller viskestykke, så den ikke kommer direkte på huden og skaber forfrysninger. Brug gerne kulde flere gange dagligt i de første dage.
Skyldes dine smerter muskelspændinger, kan varme være med til at lindre dine smerter og spændinger. Brug en varmepude, en varmepakning, eller tag et varmt bad. Varmen hjælper med at løsne de spændte muskler og øger blodcirkulationen til området.

2. Fokus på din kropsholdning
Når du oplever smerter, er det en naturlig reaktion fra kroppen at falde sammen. Dette sker, fordi hjernen instinktivt vil beskytte det skadede område. En foroverbøjet kropsholdning øger dog belastningen på din brystkasse og dine ribben, hvilket forværrer dine spændinger og smerter.
Vær derfor ekstra opmærksom på, hvordan du ligger, sidder og står i de første uger. Mange oplever, at det er smertefuldt at sidde ned i længere tid ad gangen. Sørg derfor for at holde pauser, når du sidder ned i mere end 30 minutter. Hvis det er smertefuldt at sidde oprejst, kan en lændepude være en god løsning. En lændepude (eller et sammenrullet håndklæde) hjælper med at opretholde dit naturlige svaj i lænden, hvilket gør det sværere for dig at falde sammen med overkroppen. En oprejst kropsholdning skaber mere plads i brystkassen og gør det nemmere at trække vejret uden smerter.

3. Dybe vejrtrækninger og lette øvelser
Den bedste genoptræning for dine ribben i den akutte fase er at fokusere på din vejrtrækning. Det er naturligt at trække vejret overfladisk for at undgå smerter, men det kan forlænge din helingstid og i værste tilfælde føre til lungekomplikationer. Start med små indåndinger, og gør dem langsomt dybere. I den første tid er det vigtigt, at du undgår bevægelser, der forværrer dine smerter. Bevæg dig i det omfang, du kan, da dette er med til at øge blodcirkulationen og fremme helingen. I træningsvideoen herunder får du inspiration til øvelser, du kan lave for at lindre dine smerter i brystkassen og ribbenene.
Øvelser for ribbenssmerter
Øvelserne i videoen kan laves 2-3 gange dagligt indtil dine smerter og symptomer er aftaget.
Start først med øvelserne, når din læge har givet dig grønt lys til at begynde på genoptræningen. Alle øvelser i videoen skal laves indenfor din smertegrænse. Din vejrtrækning skal være rolig og dyb, når du laver øvelserne. Du kan opleve en lille forværring, når du begynder at træne dine ribben. Det er acceptabel, så længe dine smerter ikke forværres i længere tid end 30 minutter efter træningen. Alle ribbensskader heler forskelligt, da det afhænger af skadens omfang, placering, eventuelle komplikationer, din alder og dit generelle helbred.