Smerter på bagsiden af skulderen

Smerter på bagsiden af skulderen kan skyldes flere forskellige ting. Du får her en oversigt over de typiske årsager til, at du kan opleve smerter bagpå skulderen. Oplever du smerter på bagsiden af skulderen kan smerterne stamme fra nakken. Det er derfor altid en god idé at få undersøgt din nakke og skuldre af en fysioterapeut, hvis du døjer med smerter. Du får her de typiske årsager til smerter bagpå skulderen her:

Årsager til smerter på bagsiden af skulderen:

På forsiden af skulderen sidder musklen Subscarpularis, som er den ene af de fire rotatorcuff-muskler. Ovenpå skulderen sidder supraspinatus, som har en vigtig funktion, når du løfter din arm.

Ubalance i Rotatorcuff’en:

Rotatorcuff’en består af 4 små muskler, som har til opgave at stabilisere vores skulder. Manglende styrke eller en overbelastning af musklerne kan give skuldersmerter.

Årsagen til smerterne opstår:

Der kan opstå en ubalance i rotatorcuff’en grundet gentagne bevægelser, hvor armen løftes over skulderhøjde. Alderen kan også have en indflydelse, da vores sener bliver stivere jo
ældre vi bliver. Det betyder, at der opstår naturlige slitageforandringer i senerne, som kan forårsage en overbelastning af musklerne i rotatorcuff’en. Typisk rammes musklen supraspinatus, som sidder øverst på skulderen. Over tid mistes styrken i de andre muskler, hvilket forårsager smerter, når du bevæger skulderen.

 

 

På bagsiden af skulderen sidder de sidste to muskler: Infraspinatus og Teres Minor. Alle musklerne arbejder sammen om din stabilitet i skulderen og har derfor en vigtig stabiliserende funktion af skulderen.
Symptomerne:

Du vil typisk opleve smerter ovenpå og på ydersiden af skulderen. Du vil opleve smerter, når du løfter armen. Smerterne forværres ofte, hvis du løfter tunge ting. Jo længere tid smerterne har stået på, desto flere bevægelser kan give smerter.

Hvad kan jeg gøre?

Det er vigtigt, at du kommer igang med genoptræningen af din skulder. Har du mange smerter er det en god idé at starte med lette bevægeøvelser for skulderen. Derefter skal musklerne styrkes, så din skulder bliver stabil igen. Er smerterne kommet pludseligt (ved et fald eller et slag) skal du altid kontakte din læge, så du kan få den rette behandling for din skulder.

 

 

Du kan se nogle gode øvelser for rotatorcuff’en her. 

 

Smerter på bagsiden af skulderenNerveafklemning bagpå skulderbladet

På bagsiden af vores skulder har vi en nerve n. suprascapularis, som har en vigtig funktion for skulderen og musklerne omkring.

Årsagen til smerterne opstår:

N. suprascapularis kan blive afklemt ved en overbelastning af skulderen. Dette kan ske ved gentagne bevægelser eller grundet for tung belastning i forhold til, hvad skulderen kunne klare. Der kan også ske en afklemning af nerven ved et slag eller en ulykke. Nerven afklemmes typisk, hvis nerven forstrækkes eller der kommer et direkte slag på nerven.

Symptomerne:

Har du en nerveafklemning af n. suprascapularis vil du opleve smerter bagpå skulderen. Smerterne føles oftest brændende. Du kan opleve nedsat muskelstyrke i skulderen ved bevægelser, hvor du drejer armen udad eller fører armen op til siden. Nerven har en vigtig funktion for følesansen omkring skulderen og du kan derfor opleve en øget eller nedsat sensibilitet omkring skulderen, hvis du har en nerveafklemning.

Hvad kan jeg gøre?

Først og fremmest er det vigtigt, at du holder en pause med de aktiviteter, som har forårsaget dine smerter. Dog er bevægelse af skulderen vigtigt, for at komme dine smerter og gener til livs. Har du slemme smerter kan det være en god idé at starte med passiv bevægelse af skulderen. Det kan en fysioterapeut hjælpe dig med. Når du er klar skal skulderen trænes op igen. Efter 3 måneder med øvelser og træning skal du mærke en forbedring af dine symptomer. Har du voldsomme smerter kan du snakke med din læge om muligheden for smertestillende medicin.

 

Smerter på bagsiden af skuldrene Overbelastning af Trapezius:

Trapezius består af 3 muskler, som sidder ved øvre ryg. Denne muskel kan blive overbelastet, hvilket kan forårsage smerter på bagsiden af skulderen.

Årsagen til smerterne opstår:

Der findes flere årsager til, at du oplever smerter i Trapezius. En overbelastning af musklen kan opstå ved gentagne løft eller bevægelser. Der kan også opstå en overbelastning grundet en uhensigtsmæssig kropsholdning. Dette kan forværres, hvis du døjer med stress, da stress kan medfører en forøget spænding i musklerne. Du kan også opleve en overbelastning af Trapezius-musklerne, hvis du har været udsat for et traume eller en ulykke, hvor der er kommet et direkte slag på musklen.

Symptomerne:

Du kan opleve smerter og muskelstivhed omkring Trapezius. I nogle tilfælde oplever du også smerter omkring nakken (da musklen hæfter på kraniekanten). Du kan også opleve nedsat bevægelse i nakke og/eller skulder. I nogle tilfælde kan der være følelsesløshed eller stikkende fornemmelser ned i en eller begge arme.

Hvad kan jeg gøre?

Døjer du med smerter i Trapezius er det vigtigt at finde årsagen til dine smerter. I mange tilfælde kommer overbelastningen grundet en uhensigtsmæssig siddende kropsholdning. Her kan løsningen være en lændepude, som kan hjælpe dig til en bedre kropsholdning, samtidigt med at Trapezius aflastes. Derudover er gode bevægelsesøvelser af nakke og skuldre gode for at løsne spændinger omkring musklen. Når dine smerter og gener er mindsket skal du i gang med styrketræning af musklen.

I dette online forløb for nakkesmerter får du en masse øvelser og gode råd mod en overbelastet Trapezius

Diskusprolaps i nakken:

Oplever du smerter bag på skulderen er det vigtigt, at have nakken og ikke mindst en diskusprolaps i tankerne.

Årsagen til smerterne opstår:

Har du en diskusprolaps i nakken kan det forårsage smerter ned til skulder og arm. Årsagen til dette er, at diskussen i nakken trykker på nerven, som går ned til skulder og arm. Du kan læse meget mere om en diskusprolaps i nakken her. Årsagen til, at der opstår en diskusprolaps i nakken kan skyldes aldersforandringer i diskussen og ryghvirvlerne omkring.

Symptomerne:

Symptomerne på en diskusprolaps kan variere fra person til person. Typisk oplever du, at dine smerter i arm og skuldre er værre end dem i nakken. Du kan have føleforstyrrelser og/eller nedsat muskelkraft i en eller begge arme. Det kan også være svært at finde en position, som giver lindring i dine smerter og du mærker heller ej en lindring i hvile.

 

Hvad kan jeg gøre?

Har du en mistanke om en diskusprolaps skal du opsøge din læge eller en fysioterapeut, som kan hjælpe dig videre. Har du alvorlige føleforstyrrelser eller markant nedsat muskelkræfter skal du ringe til din læge med det samme. Det samme gør sig gældende, hvis du har gangproblemer eller har problemer med vandladning og afføring. I nogle tilfælde kan dine smerter bag på skulderen skyldes en protusion af diskussen. Her kan du opleve samme symptomer, men ofte i mildere grad, hvor du oplever en forbedring eller lindring af dine smerter i en eller flere positioner. Læs meget mere om forskellen her. 

Få 3 gode øvelser for en diskusprolaps i nakken her

Øvelser for diskusprolaps i nakken

 

Husk at abonner på Din Flexible Sundheds YouTube-kanal, hvor der løbende bliver lagt gode øvelser op mod smerter på forsiden af skulderen.

 

Let træningselastikTræn dine muskler i skulder og øvre ryg op med træningselastik. Køb din træningselastik her og få adgang til 10 øvelser, som styrker dine skuldre.

KØB din træningselastik og få adgang til 10 øvelser for kun for KUN 140 kroner

Læs mere om træningselastikken her

 

Jeg håber, at du er blevet klogere på smerter på siden af skulderen.
Har du nogle spørgsmål til skuldersmerter, så skriv endelig en kommentar i kommentarfeltet herunder☺️👇🏼

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Stabilitetsøvelser for skulderen
Øvelser for slimsækkebetændelse i skulderen

Andre relevante indlæg for dig:

Nakkemobilitet

Nakkemobilitet

Ønsker du at forbedre din nakkemobilitet? Stivhed, smerter og spændinger i nakken kan skyldes nedsat mobilitet i nakken. Det er derfor en god idé at have fokus på øvelser, som forbedre din nakkemobilitet. I dette indlæg bliver du…
Læs indlæg
Triggerpunkter i skulderen Subscapularis

Triggerpunkter i skulderen

Triggerpunkter i skulderen er ikke ualmindeligt. Vores skulder består af mange muskler, som alle har en vigtig funktion. Vores små stabiliserende muskler er rotatorcuff-musklerne, som er med til at stabilisere din skulder, når du løfter armen over hovedet.…
Læs indlæg
Triggerpunkter i nakken

Triggerpunkter i nakken

Triggerpunkter i nakken kan give smerter og gener i hoved, hals, nakke og skuldre. Vi har mange muskler i hoved, nakke og hals, som alle kan være årsagen til forskellige smerter og symptomer. I dette indlæg bliver du…
Læs indlæg
Menu