Smerter på forsiden af skulderen

Der kan være mange årsager til, at du oplever smerter på forsiden af skulderen. Skuldersmerter kan i nogle tilfælde starte fra nakken og derfor er det vigtigt, at du får undersøgt nakken af en fysioterapeut, hvis du døjer med skulder og arm-smerter. Her får du en oversigt over de forskellige årsager til, at du kan opleve smerter på forsiden af skulderen.

Årsager til smerter på forsiden af skulderen:

 

Skulderimpingement

Smerter på forsiden af skulderen kan skyldes en skulderimpingement
Smerter på forsiden af skulderen kan skyldes en afklemning i skulderen. Dette kan give nedsat bevægelse i skulderen, samt smerter, når du løfter armen i skulderhøjde.

Skulderimpingement kaldes også afklemningssmerter i skulderen. Smerterne sidder typisk på toppen af skulderen, men kan i nogle tilfælde være på forsiden af skulderen, hvis smerterne har stået på i længere tid.

Årsagen til smerterne opstår:

Der er forskellige årsager til, at du oplever afklemningssmerter i skulderen. Den hyppigste årsag er at gentagne gentagelser eller belastning af skulderen omkring brysthøjde kan medvirker til en overbelastning af muskelsenerne i rotatorcuff-musklerne, samt en irritation af slimsækken mellem skulderen og skulderleddet. Smerterne kan også opstå, hvis der er slitageforandringer omkring skulderen. Skyldes smerterne slidgigt eller andre gigtforandringer kan en operation være en mulighed for at skabe mere plads til mellem skulderen og skulderleddet.

Symptomerne:

Du vil typisk opleve smerter øverst på skulderen, når du løfter armen fra 60-120 grader. Det vil sige omkring skulderhøjde vil du opleve smerter  i starten. Jo længere tid smerterne har stået på, jo flere bevægelser kan du opleve smerter i. Det samme gør sig gældende, hvis smerterne har stået på i længere tid, der kan du opleve smerter på forsiden af skulderen. Dette skyldes en ubalance mellem de stabiliserende muskler omkring skulderen. Du kan også opleve udstrålende smerter ned i armen.

Hvad kan jeg gøre?

Hvis dine smerter skyldes gentagne bevægelser eller belastning kan aflastning, samt træning af rotatorcuffmusklerne hjælpe med at mindske dine smerter. I nogle tilfælde kan smertestillende medicin eller blokader hjælpe på dine smerter. Når du skal igang med genoptræningen kan der gå flere måneder før du oplever en effekt. Det skyldes, at der er en overbelastning af muskelsenen, hvilket kan tage lang tid før denne overbelastning er helt væk.

 

Overbelastning af Bicepssenen

Smerter på forsiden af skulderen
En overbelastning af Bicepssenen kan forårsage smerter på forsiden af skulderen. Her kan du opleve smerter, når du bevæger din skulder og arm.

Biceps er vores overarmsmuskel, som går fra vores skulder hele vejen ned til lige under albueleddet på underarmsknoglen.

Årsagen til smerterne opstår:

En overbelastnings af Bicepssenen sker ved gentagne bevægelser. Dette kan fx. svømning, mange kast, tennis, vægtløftning eller gymnastik. Udsættes Biceps-musklen for uvant belastning kan der opstå en inflammation i muskelsenen. Denne overbelastning kan også opstå, hvis der er andre gener i skulderen (fx. impingement, slimsækkebetændelse). Her opstår overbelastningen fordi Biceps-musklen bruges anderledes end den er vant til, for at kompenserer for de øvrige smerter i skulderen.

Symptomerne:

Du vil opleve en lokal ømhed, når du har brugt musklen. Ømheden er foran på skulderen. I nogle tilfælde kan smerterne stråle ned til armen. Du vil opleve en forværring, når du bruger armen og i nogle tilfælde kan du opleve nedsat styrke i din arm, når du bruger musklen. Du vil opleve, at dine smerter forbedres, når du holder skulderen i ro.

Hvad kan jeg gøre?

Har du en overbelastning af din Biceps-muskel er der nogle ting, som du selv kan gøre. Hold en pause fra de aktiviteter, som forværre dine smerter. Derudover er det vigtigt, at starte genoptræningen af musklen og senen. Her vil lette bevægeøvelser af armen være gode at starte ud med. I andre tilfælde kan smerterne være så voldsomme, at du skal have smertestillende medicin for at lindre smerterne. Det kan tage op til 6 måneder før, at smerterne forsvinder, hvis du har en overbelastning i Biceps-senen.

 

Frossen Skulder

Frossen skulder kan give smerter på forsiden af skulderen
En frossen skulder starter ud med smerter og gradvis nedsat bevægelse. Herefter nedsættes bevægelsen af skulderen, hvor smerterne fortages.

En frossen skulder er en betændelse af skulderleddets ledkapsel.

Årsagen til smerterne opstår:

Man kender ikke den præcise årsag til, at du får en frossen skulder. I nogle tilfælde kan en frossen skulder opstå efter en skade eller et fald på skulderen. Når du får en frossen skulder skrumper bindevævet i ledkapslen, som klister til ledhovedet. Dette giver smerter og nedsat bevægelse.

Symptomerne:

Der findes 3 stadier, som en frossen skulder skal igennem. Tilstanden starter ofte med smerter og stivhed i skulderleddet.  Derefter aftages skuldersmerterne, mens der fortsat er nedsat bevægelse og stivhed over skulderen. Det er her, hvor skulderhovedet og ledkapslen er vokset sammen. Efter nogle måneder vil bevægelsen komme stille og roligt tilbage til det niveau, som det var får smerterne og stivheden indtog. Du kan også opleve smerter om natten, når du ligger på skulderen. I nogle tilfælde kan du opleve smerter ned i armen.

Hvad kan jeg gøre?

Når du oplever smerter i skulderen, som tiltager over tid er det vigtigtigt, at du bliver undersøgt af din læge eller fysioterapeut. Snak med din læge om muligheden for smertestillende medicin. Derudover er det vigtigt med regelmæssig bevægelse af armen indenfor smertegrænsen. Du kan se nogle øvelser for en frossen skulder her. I nogle tilfælde kan fysioterapi hjælpe dig, hvis du ikke har for mange smerter i skulderen. En frossen skulder kan varer op til 18 måneder (og i nogle tilfælde længere tid) fra start til slut. De fleste går over af sig selv, så tålmodighed og øvelser for skulderen er den bedste vej frem.

Nakken

Kom dine nakkesmerter og hovedpine til livs hjemme i stuen uspecifikke nakkesmerter
Dine smerter i skulderen kan stamme fra nakken. Det kan derfor være en god idé at få undersøgt din nakke, når du døjer med skuldersmerter.

Dine skuldersmerter kan også stamme fra nakken og det er derfor vigtigt, at få undersøgt din nakke, når du døjer med skuldersmerter. .

Årsagen til smerterne opstår:

Hvordan skuldersmerter kan stamme fra nakken er et stort mysterie for mange. Men sagen er enkel. I vores nakke sidder der en diskus imellem hver nakkehvirvel. Når vi bevæger vores nakke bevæges den bløde kerne i diskussen. Udenom kernen sider der en masse bindevæv, som over tid bliver svækket, hvis vi sidder med nakken meget i samme stillinger eller grundet alder. Dette kan medføre. at der kommer et tryk på nerverne i nakken, hvilken kan forårsage smerter ned i armen. Ved forstrækning af ledbåndene omkring nakkehvirvlen kan dette medfører, at smerterne fra nakken stråler ned mod skulder og skulderblad. Jo længere tid smerterne har stået på, jo længere ned i armen kan smerterne komme.

Symptomerne:

Skuldersmerter fra nakken kan være forskelligt fra person til person. Nogle oplever lokale smerter i skulderen, mens andre kan opleve strålende smerter fra nakken. Er der et tryk på nerven kan du opleve snurrende og prikkende fornemmelser ned i armen. Andre oplever blot lokale smerter med udstråling ned til skulderen. Smerter fra nakken giver ofte smerter på bagsiden af skulderen og bliver værre, når du bevæger din nakke (fx. når du ser ned eller drejer hovedet). Du kan også opleve nedsat bevægelse i nakken.

Hvad kan jeg gøre?

Smerter fra nakken kræver oftest behandling og træning af nakken. Du skal ind og aflaste dine ledbånd omkring nakken for at mindske dine smerter. Dette indebærer også en øget fokus på din siddende kropsholdning, så du ikke forværre dine smerter. Når du går igang med øvelserne er det vigtigt, at dine smerter ikke kommer længere ned i armen. Har du mange smerter er det en god idé at snakke med din læge omkring smertestillende medicin. Derudover er det vigtigt, at have fokus på din liggende stilling. Du skal undgå at ligge med for mange puder under hovedet, så din nakke vipper, når du ligger på siden. Du skal også undgå at ligge på maven, da dette kan forværre dine smerter, da du kommer til at ligge med drejet nakke til den ene side. Dette kan forværre dine smerter. Derudover er det bedste råd at bevæge dig så meget du kan. Jo mere du bevæger nakken og skuldrene, desto hurtigere går smerterne over.

 

 

Husk at abonner på Din Flexible Sundheds YouTube-kanal, hvor der løbende bliver lagt gode øvelser op mod smerter i skulderen.
Let træningselastikTræn dine muskler i skulder og øvre ryg op med træningselastik. Køb din træningselastik her og få adgang til 10 øvelser, som styrker dine skuldre.

KØB din træningselastik og få adgang til 10 øvelser for kun for KUN 140 kroner

Læs mere om træningselastikken her

 

Jeg håber, at du er blevet klogere på smerter på forsiden af skulderen.
Har du nogle spørgsmål til skuldersmerter, så skriv endelig en kommentar i kommentarfeltet herunder☺️👇🏼

 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Smerter på siden af skulderen
Smerter på indersiden af knæet

Andre relevante indlæg for dig:

Afklemning af nerve i nakken

Kommer smerterne i underarmen fra nakken?

Vidste du, at dine smerter i underarmen kan skyldes en afklemning af nerve i nakken? Der kan være mange årsager til, at du oplever smerter i armene og underarmene. Smerterne kan skyldes en lokal skade, men i andre…
Læs indlæg

Smerter i læggen

Smerter i læggen er ikke ualmindeligt. Der findes mange forskellige årsager til, at du kan opleve lægsmerter. Læggen sidder på bagsiden af underbenet og består af vores lægmuskler Gastrocnemius og Soleus. Derudover går der en masse blodkar og…
Læs indlæg
Kommer mine skuldersmerter fra nakken?

Kommer dine skuldersmerter fra nakken?

Dine smerter i skulderen kan skyldes lokale smerter, men dine skuldersmerter også kan komme fra nakken.  Det er derfor vigtigt at få undersøgt din nakke, når du døjer med skuldersmerter. Du kan opleve smerter på forsiden, på ydersiden…
Læs indlæg
Menu