Hvorfor brokker kroppen sig, når man endelig bruger den?

Du kender det sikkert – du har endelig taget dig sammen til, at få meldt dig ind i træningscenteret og er mod din forventning rent faktisk kommet afsted de 4-5 gange om ugen, som du planlagde, da du meldte dig ind. Du elsker følelsen af, at din krop bliver stærkere og din kondition bliver bedre. Men efter nogle uger begynder dit knæ at brokke sig lidt. Og skulderen gør mere og mere ondt, når du vil løfter vægtene over hovedet. Du vælger dog, at fortsætte i samme intensitet som tidligere, da træning jo er sundt og godt for kroppen ikke? Men pludselig en dag på løbeturen eller stram-op-holdet begynder dit knæ for alvor at gøre ondt og du må opgive at træne videre, da du får smerter i knæet, når du bevæger benet. Du har fået en overbelastningsskade! Og det eneste der virker er aflastning, aflastning og aflastning.

 

Men hvorfor opstår disse irriterende overbelastningsskader egentligt?

Når du begynder at træne bruger du kroppens muskler og led for at udføre din træning. Dine muskler bliver derfor ødelagt, hver gang du bruger dem, med en hårdere belastning end tidligere. Men bare rolig – vores fantastiske krop kan med lidt restitution efter den hårde træning, få musklerne til at vokse sig sammen igen og blive endnu stærkere til næste gang du skal træne. Vælger du derimod, at træne med højere intensitet og/eller længere tid end din krop kan klare, får musklerne og senerne ikke den rette restituteringstid og din krop oplever derfor en overbelastningsskade. Faktisk kan der gå op til 48 timer før din krop er klar til træning igen, hvis du ikke er vant til at træne. Du kan dog stadig få en overbelastningsskade, hvis du udfører dine øvelser forkert eller  har en uhensigtsmæssig kropsholdning nås du sidder eller står i løbet af dagen.

 

Hvilke faresignaler skal jeg være opmærksom på? 

Først og fremmest er det vigtigt, at du lytter til din krop! Oplever du smerter under en aktivitet er det vigtigt, at du stopper aktiviteten, så det smerteplagede område kan få hvile.  Føles dine smerter dybe og murrende kan det tyde på, at du er på vej til en overbelastningsskade. Smerterne kommer ofte over tid, hvilket kan gøre det svært at pege på en præcis hændelse, der har udløst smerterne. Forsvinder smerterne når du stopper aktiviteten, men kommer igen ligeså snart du genoptager aktiviteten, kan det godt tyde på en overbelastning.   

Hvilke skader er typiske?

Der findes ingen opgørelse over, hvor mange der får en overbelastningsskade, men omkring 75% af alle sportsskader skyldes overbelastning. En overbelastningsskade kan opstå i hele kroppen og de mest typiske er løberknæ, springerknæ, golf-og tennisalbuer, impingement i skulderen, hælspore og achillesenebetændelse.

 

Hvad kan jeg gøre for at undgå en overbelastningsskade? 

Og hvordan undgår du så den dumme situation som hele dette indlæg startede med? Det kan ikke understreges nok, at jo før du lytter til din krop og aflaster det skadede område jo bedre! Dette er ikke ensbetydende med, at du overhovedet ikke må eller kan træne. Du kan lave alle de aktiviteter du vil – du skal bare ikke opleve nogen smerter fra det overbelastede område.

Her er et par råd du kan bruge: 

Udskift fx. løb med cykling eller svømning, hvis du oplever smerter i knæ, hofte eller ryg.

Udskift de tunge vægte med lettere vægte.

Træn kortere tid.

Nedsænk tempoet og intensiteten i træningen.

 

 

 

 

 

 

 

Hvor længe og hvor meget må jeg træne?

Denne kurve viser, hvor meget dit væv kan klare i forhold til den belastning du udsætter det for. Jo højere belastning, jo kortere tid kan vævet klare.

En god idé er at have belastnings-gentagelses-kurven i baghovedet når du begynder at træne. Din krop kan klare få gentagelser med meget belastning eller mange gentagelser med lidt belastning. Du bliver i teorien mindre belastet, hvis du løber en lang tur i lav tempo, end hvis du løber en lang tur i høj tempo. Dette giver egentlig god mening, da en højere belastning er mere belastende for kroppens muskler og sener, end ingen eller en lav belastning er. Dog er der flere faktorer der spiller ind, når man skal tænke træning og intensitet. 

 

Det er nemlig vigtigt, at have de interne faktorer i tankerne, som er belastning som stammer fra kroppen og dens biomekanik. Det kan være din ledbevægelighed, muskelstyrke, balance, kondition, vægt og tidligere skader. Dette har en stor indflydelse på, hvordan din krop bliver belastet, når det kommer i samspil med de eksterne faktorer. De eksterne faktorer kan være træningsmængden, udstyret, arbejdsstillinger og hjemmelige belastninger, som hus, have og børn. Derfor kan to mænd på samme alder reagere forskelligt på samme træningsforløb og derfor er det vigtigt, at din træning er specielt tilpasset til dig, din krop og dens belastninger! 

 

Dagens råd er derfor: Start langsomt op og husk at lytte til din krop! Mærk efter under og efter træningen, hvordan din krop har det og øg derefter langsomt enten tiden du træner eller intensiteten og belastningen du træner med. 

Du kan læse mere om, hvordan fysioterapi kan hjælpe dig med dine skader her. 

 

Dejlig skærtorsdag til dig ☺🐣

 

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, ,
Knæets opbygning
Smerter – hvorfor og hvad er det?

Øvelser for bækkensmerter

Øvelser for bækkensmerter kan hjælpe på dine smerter i lænderyggen, ballerne og hofterne. Vores bækken bliver udsat for mange belastninger i løbet af dagen. Bækkensmerter forbindes ofte med graviditeter, men det er ikke den eneste årsag til, at bækkenet kan drille. Døjer du med bækkensmerter og spændte muskler omkring bækkenet, så får du nogle gode…
Øvelser for en overbelastet hoftebøjer

Øvelser for en overbelastet hoftebøjer

Øvelser for en overbelastet hoftebøjer kan være løsningen til dine smerter på forsiden af hoften. Vores hoftebøjer har en vigtig funktion for vores bevægelse af hoften, hvilket kan være årsagen til at du oplever smerter i hoften og lysken. Derudover kan en stram og overbelastet hoftebøjer være årsagen til, at du oplever lændesmerter. I nogle…
Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften

Smerter på forsiden af hoften kan være meget invaliderende og smertefulde. Smerterne kan opstå akut eller over tid, hvilket betyder, at årsagen til dine smerter kan stamme fra forskellige strukturer omkring hoften. Det er altid vigtigt, at du opsøger din læge eller en fysioterapeut, hvis du døjer med smerter omkring hoften. Du får her de…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu