Musklens opbygning og sammensætning

Musklens opbygning er meget vigtigt når vi snakker styrketræning. Du har fået 5 gode grunde til at komme igang med at styrketræne her Dog starter du sjældent med ren styrketræning i virkeligheden, selv hvis du tager en vægt med belastning. Det skyldes at musklerne, senerne og nervebanerne skal vende sig til den nye belastning og bevægemønster. Dog tager det ikke lige lang tid for tilvænningen og derfor kræves det en stille opstart for kroppen før du kan kaste løs med de tungeste vægte i træningscenteret.

Hvorfor er musklens opbygning vigtigt?

Egentlig kan du godt træne uden at have en idé om hvordan dine muskler er sat sammen. Hvergang du bevæger din krop er der en muskelgruppe der trækker sig sammen (kontraktion) og en anden muskelgruppe der forlænges (excentrisk). Alle bevægelser skyldes vores nervesystem, som sender signaler til og fra musklerne fra hjernen. Dog er der forskel på vores muskelgrupper. Nogle muskler har muskelfibre der er langsomme, men meget udholdende. Disse er gode til at bevarer deres kontraktion i længere tid. Andre muskler er derimod hurtige og eksplosive. De er gode til at udvikle megen kraft på kort tid, men de kan ikke gøre det uendelige mange gange. Denne fordeling af musklerne er delvis genetisk, men igennem styrketræning kan denne fordeling ændres alt efter om de skal være mere udholdende til langdistancesport eller om de skal være eksplosive til hurtige sportsgrene.

Musklens opbygning og funktion

En muskel består af en masse muskelfibre. Disse muskelfibre ligger i en masse bundter. Hver enkel muskelfiber indeholder nogle proteintråde, som kan trækkes sammen. Disse kaldes myofibriller og disse aktiveres af nervesystemet.  I disse myofibriller er der små tværbroer som trækker sig sammen, når de bliver aktiveret, hvilket er med til musklen trækker sig sammen. Der er forskel på, hvordan muskelfibrerne arbejder, da det afhænger af hvilken type de er. De udholdende muskelfibre indeholder mange små blodkar, hvilket er med til at tilføre musklen ilt. Denne muskelfiber kan derfor arbejde i længere tid end de hurtige muskelfibre. Disse muskelfibre har færre blodkar, men de kan til gengæld trække sig hurtigere sammen. Alle muskler har begge muskelfibretyper, men det variere hvor mange der er af de to typer, men med træning kan du påvirke antallet af muskelfibrene. De hurtige muskelfibre ses ofte hos sprintere, hvor langdistanceløbere har overvejende udenholdende muskelfibre.

Vores muskel er opbygget af en masse bundter muskelceller. Inde i dem er der vores muskelfibre, som består af en masse tværbroer. Det er disse tværbroer som trækker sig sammen og udvider sig, når musklen arbejder.

 

Det neuromuskulære system

Det neuromuskulære system betår af både musklerne og nervesystemet. Aktiveringen af musklerne kommer ofte fra den motoriske del af hjernen, hvor nervebanerne sener impulser ud til den pågældende muskel eller muskelgruppe. Der er derfor en sammenhæng mellem hjernen og nervesystemet, samt nervetrådene ned til musklerne og senerne. Når musklens bevæges senes der via nervetrådene et feedback tilbage til hjernen med  musklens længde og kraftudvikling. Denne information bruger hjernen til at registere musklens bevægelse og leddets stilling. Uden denne information ville vi ikke være i stand til at koordinere vores bevægelse. Musklens kontraktionskraft er derfor afhængig af mængden og hyppigheden af nerveimpulser, der sendes fra hjernen til musklen. Det er derfor du oplever, at du bliver stærkere efter et par gange med en ny øvelse. Det er ikke fordi musklen bliver stærkere, men at der kommer øget nerveimpulser til musklen og derfor virker den nye øvelse nemmere end tidligere.

Når vi skal bevæge vores muskler stammer bevægelsen fra vores hjerne, som konstant tilpasser bevægelsen ved at modtage input fra de sensoriske nervefibre og sende nye signaler via. de motoriske nervefibre.

Når musklen begynder at vokse… 

Der sker to ting i kroppen når du begynder at styrketræne. Det første der sker er, at det neuromuskulære system forberedes, således der sendes øgede nerveimpulser ned til musklen. Det andet er når selve musklen vokser og styrkes.

Nerveændringer:

Denne forbedring vil du opleve efter kort tid med styrketræning. Nerveændringer fører til større muskelkraft, men uden, at der er sket en ændring i selve musklen. Det skyldes at hjernen bliver bedre til at koordinere musklen og bliver dermed i stand til at sende flere nerveimpulser ud til de enkle muskelfibre. Du kan også opleve at du kan aktivere musklen hurtigere og med større kraft end tidligere. Denne ændring sker fra uger til måneder efter du er begyndt at styrketræne.

Musklens ændringer:

Når du har styrketrænet i længere tid vil du kunne se et øgning i musklens størrelse. Dette kaldes musklens tværsnit og er det samme som hypertofi. Når musklens tværsnit øges bliver musklen typisk bedre til at udvikle større kraft og bliver mere eksplosive. Det afhænger selvfølgelig af træningsfokuset, men ofte kommer der et øget antal hurtige muskelfibre. Det kan tage måneder til år før du begynder at se hypertrofi i musklerne. Dette skyldes at ledbånd, sener og knogler har længere tilvænningstid end musklerne og det neuromusklære system. Det er derfor vigtigt ikke, at øge vægten for hurtigt, at dette kan risikere at skade sener og ledbånd, da de ikke er stærke nok til belastningen.

Undgå skader og kom sikkert i gang med styrketræning her!

Dette var en lille udsnit af, hvad der sker i musklerne når du begynder at styrketræne. Der er altid inviduelle forskelle på, hvornår du kan se en effekt af din styrketræning. Det afhænger meget af din træningsform, træningsfokus og ikke mindst træningsfrekvens. I de næste indlæg bliver du klogere på, hvordan du styrketræner og ikke mindst hvordan du kommer bedst muligt igang uden skader ☺️

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, , ,
Styrketræningens 3 faser – sådan bruges de!
Hvad er styrketræning?
Triggerpunkter som giver nakkesmerter og hovedpine

Triggerpunker, som giver nakkesmerter og hovedpine

Du har sikkert hørt oret “triggerpunkter” før? I dette indlæg bliver du klogere på triggerpunkter, som giver nakkesmerter og hovedpine. Triggerpunkter bliver ofte kaldt myoser til dagligt og i min klinik behandler jeg ofte triggerpunkter. Men du kan sagtens behandle dine triggerpunkter derhjemme. Alle triggerpunkter har forskellige symptomer og lokation, hvilket betyder, at de forskellige…
Ansigtssmerter - hvorfor opstår de?

Ansigtssmerter – hvorfor opstår de?

Ansigtssmerter er smerter i ansigtet. Op til 1/4 af den danske befolkning har oplevet ansigtssmerter. Der er stor forskel på alvoren af ansigtssmerter, for hvornår er der tale om alvorlige ansigtssmerter og mindre alvorlige smerter? Hvorfor opstår ansigtssmerter? Smerter i ansigtet omhandler smerter lige fra mund, øjne eller kæbe. Det vil sige, at der er…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu