Svimmelhed – hvad kan årsagen være?

Der kan være mange årsager til svimmelhed. Svimmelheden kan opstå uden grund og nogle gange er den helt ufarligt. I andre tilfælde kan der være tale om noget mere alvorligt, som kræver behandling. Du bliver i dette indlæg introducerede til nogle af de forskellige årsager til svimmelhed. Dog er det vigtigt at slå fast, at du altid skal kontakte din egen læge, hvis du døjer med længerevarende svimmelhed.

 

 

Hvad er svimmelhed?

Svimmelhed kan beskrives, som en følelse af, at hele verden snurre rundt. Nogle føler, at verden gynger eller, at de selv gynger. Svimmelhed er en følelse af en uvirkelig bevægelse enten af dig eller omgivelserne. Tit kan svimmelheden føles som om, at din balance bliver svækket og du har brug for at støtte dig til en væg eller bord, så du ikke falder.

 

Hvilke symptomer er der ved svimmelhed?

Som nævnt ovenfor kan svimmelhed føles som en gyngende fornemmelse. I nogle tilfælde kan der opstå andre symptomer sammen med svimmelheden. Nogle af disse symptomer kan være:

  • Hovedpine.
  • Synsproblemer.
  • Synkeproblemer.
  • Nedsat hørelse eller susen for ørerne.
  • Kvalme.
  • Opkast.
 
 

 

De forskellige årsager til svimmelheden:

Der findes mange forskellige årsager til svimmelhed. Du får de typiske årsager her:

 

Virus på balancenerven:

Årsag: 

En virus på balancenerven opstå efter en virus i de øvre luftveje. Dog er man ikke helt sikker på årsagen, men skyldes en betændelse i nerverne til det indre øre, som påvirker vores balance.

Symptomer: 

Har du en virus på balancenerven opstår svimmelheden pludseligt og det føles, som om du konstant sidder i en karrussel. Du kan opleve en forværring af dine symptomer, når du drejer dit hoved.

Varighed: 

En virus på balancenerven kan vare nogle dage helt op til måneder.

Det kan du gøre: 

Døjer du med voldsom svimmelhed og kvalme kan din læge hjælpe dig med medicin for dette. Det kan derfor være en god idé at opsøge din læge. Derudover kan det være en god idé at starte på balanceøvelser, som kan hjælpe på svimmelheden og bedre din balance.

 

 

Ørestenssvimmelhed/stillingsafhængig svimmelhed:

Årsag: 

Inde i vores indre øre har vi tre buegange fyldt med væske. Disse buegange registrerer vores stilling af hovedet og påvirker dermed vores balance. I væsken kan der være øresten, som har løsnet sig og florere rundt i væsken. Disse kan sætte sig fast og dermed give et falsk signal til hjernen om hovedets bevægelse. Dette kan forårsage svimmelhed ved bestemte bevægelser eller stillinger af hovedet.

Symptomer: 

Du oplever en svimmelhed ved bestemte stillinger eller bevægelser af hovedet. Svimmelheden forsvinder hurtigt igen. Fortsætter du med at bevæge hovedet bliver svimmelheden mindre og mindre for hver gang. Nogle oplever kvalme sammen med svimmelheden.

Varighed: 

Svimmelheden forsvinder først, når ørestenen er løsnet igen. Det tager typisk nogle uger eller måneder.

Det kan du gøre: 

Det kan være en god idé at opsøge en læge eller fysioterapeut, som kan vise dig nogle manøvre du kan lave derhjemme. Der findes nemlig nogle øvelser du kan lave for løsne ørestenen. Du kan ikke forebygge ørestenssvimmelhed.

 

 

Whiplash/Piskesmæld

Årsag: 

Ved whiplash bliver dine nakkemuskler ofte stive og opspændte. Dette kan påvirke dine nerve, som sidder i de små stabiliserende nakkemuskler. Har du opspændte muskler kan dette nedsætte funktionen af disse muskler, hvilket kan forårsage svimmelheden.

Symptomer: 

Udover svimmelhed vil du typisk opleve hovedpine, træthed, stivhed og/eller ømhed omkring din nakke. Nogle oplever også kvalme. Symptomerne forværres ofte ved statiske stillinger og forbedres ved bevægelse.

Varighed: 

Svimmelheden aftager ofte sammen med nakkespændingerne. Dette kan tage op til nogle måneder før svimmelheden er helt væk.

Det kan du gøre: 

Det kan være effektivt at lave øvelser for nakken, som har fokus på bevægelighed og styrke af nakkens muskler. Derudover kan det være en god idé at holde pauser i løbet af dagen, hvor du laver lette bevægelser af nakken og skuldrene.

 

 

Andre årsager:

  • Medicin.
  • Skader på det indre øre.
  • Alkohol.
  • Kronisk mellemørebetændelse.

 

 

Kan en fysioterapeut hjælpe mig med min svimmelhed?

Døjer du med svimmelhed er det først og fremmest vigtigt at finde årsagen. Som du kan se er der mange årsager og det er ikke alle årsager, hvor det er en fysioterapeut, som kan hjælpe dig. Ved ørestenssvimmelhed kan en fysioterapeut udøve Epleys manøvre på dig, som kan afhjælpe din svimmelhed. Døjer du med svimmelhed efter et whiplash kan svimmelheden stramme fra nakken. Her kan øvelser og manuel behandling afhjælpe din svimmelhed. Opstår svimmelheden pludselig eller uden en årsag skal du opsøge din læge, for den rette undersøgelse.

 

 
 
 
 

Stammer din svimmelhed fra nakken?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at styrke og stabilisere dine muskler i nakken, skuldrene og øvre ryg. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »