Beskrivelse
PDF’en “Bliv klogere på ribbensskader” sendes IKKE fysisk, men sendes til din e-mail efter købet.
Herfra kan du tilgå PDF’en fra din telefon, tablet eller PC. Du kan også printe den, hvis du ønsker en fysisk format.
PDF’en er 15 sider.
Kom godt i gang med at genoptræne din ribbensskade
I PDF’en “Bliv klogere på ribbensskader” får du alt det, som du skal bruge for at genoptræne dine ribben. Når du skal genoptræne dine ribben kræver det mere end blot aflastning og øvelser. Dine vejrtrækninger og din kropsholdning har en stor betydning for helingen af dine ribben.
Dette indeholder PDF'en:
- Bliv klogere på, hvilke funktioner dine ribben har.
- En introduktion til de typiske ribbensskader
- Gode råd til en sikker genoptræning
- En genoptræningsplan
- Links til forebyggende træning
PDF’en sendes IKKE fysisk, men sendes til din e-mail efter købet. Herfra kan du tilgå PDF’en fra din telefon, tablet eller PC. Du kan også printe den, hvis du ønsker en fysisk format. PDF’en er 15 sider.


Hvem kan bruge rådene og øvelserne i PDF'en?
PDF’en “Bliv klogere på ribbensskader” kan bruges som et led i din genoptræning af dine ribben og brystkasse. Øvelserne er især for dig, der døjer med:
- Et ukompliceret ribbensbrud
- Et forstuvet ribben
- En akut forstrækning af ribbensmusklerne
- En overbelastning af dine ribbensmuskler
Øvelserne kan også bruges til at forebygge skader og smerter i brystkassen. Øvelserne har især fokus på at lindre smerter, samt genvinde mobiliteten og styrken i overkroppen med simple øvelser.
Hvordan kommer jeg i gang?
Når du har gennemført dit køb bliver PDF’en sendt til din mail. Det eneste du skal bruge er et program, der kan åbne og vise en almindelig PDF-fil. I PDF’en står alt det, som du skal bruge for at komme godt i gang med din genoptræning. Du får nemt adgang til videoerne ved at trykke på links i teksten eller scanne QR-koderne.
Redskaber til øvelserne:
- En stol eller bænk.
- En lang træningselastik.
- En pæl eller stolpe.
Træningsvideoerne tager 10-15 minutter og foregår i et langsomt og roligt tempo. I PDF’en er der en genoptræningsplan, der hjælper dig godt videre til næste træningsvideo.

Hvornår skal jeg ikke træne mine ribben?
Start altid først på din genoptræning, når du er blevet undersøgt af din læge. Det samme gør sig gældende, hvis du oplever:
- Pludselige og skarpe smerter i brystet, der ikke aftager igen.
- Åndenød eller vejrtrækningsbesvær, der forværres.
- Hoste med blodigt slim.
- Feber og kulderystelser sammen med brystsmerter.
- Smerter der stråler ud i armen, skulderen eller kæben.
- Smerter, der er opstået efter en kraftig skade, et fald eller en ulykke.
- Følelse af tryk eller tyngde i brystet.
- Smerter der ikke forbedres efter et par dage, eller som forværres.
Ovenstående symptomer kræver øjeblikkelig lægehjælp. Kontakt altid din læge, hvis du er bekymret eller i tvivl du må starte din genoptræning.
Ofte stillede spørgsmål
Hvornår vil jeg ikke få gavn af PDF'en?
Øvelserne i PDF’en “Bliv klogere på ribbensskader” har til formål at lindre dine smerter og symptomer ved ukomplicerede ribbensbrud, forstrukket ribben eller spændte muskler.
Du vil ikke få gavn af øvelserne i PDF’en, hvis du har et kompliceret ribbensbrud, har en eller flere skader på dine organer. Det samme gør sig gældende, hvis du:
- Har et akut brud på ribbenet eller en akut bruskskade: Et frisk ribbensbrud eller en skade på brusken mellem dine ribben (kaldes også for costochondralskade) skal du ikke begynde på øvelser før du har fået grønt lys af din læge. Starter du for tidligt eller træner forkert vil det forlænge din helingsproces. Her bør du altid have fokus på smertelindring, hvile og eventuelle vejrtrækningsøvelser under vejledning.
- Alvorlige medicinske tilstande: Snak altid med en fagperson, hvis du døjer med en eller flere alvorlige medicinske tilstande, som Osteoporose (knogleskørhed), kræft, alvorlige lungesygdomme og akutte infektioner og betændelser omkring dine ribben.
- Stærke eller tiltagende smerter: Oplever du smerter, som forværres eller er meget stærke, så kan det være et tegn på, at din krop ikke er klar til øvelser eller der er en underliggende skade, der skal undersøges. Smerter skal altid tages alvorligt og ikke trænes væk.
- Operationer i brystkassen eller ryggen: Er du blevet opereret i brystkassen eller ryggen, så skal du følge retningslinjerne for hvornår og hvordan genoptræningen må påbegyndes for at sikre en korrekt heling og undgå komplikationer.
- Ligamentinstabilitet: Visse syndromer kan medføre en overdreven løshed i ledbånd/ligamenterne omkring ribbenene. Her vil ledbåndene være sårbare overfor voldsomme stræk og bevægelser, som kan forværre din skade. Snak med en fagperson inden du starter din genoptræning, så du undgår komplikationer i forbindelse med din genoptræningen.
Er du det mindste i tvivl om du må begynde din genoptræning skal du altid kontakte din læge. Du er også velkommen til at skrive til kontakt@dinflexiblesundhed.dk så vil jeg gerne hjælpe dig, så godt jeg kan.
Kan jeg lave øvelserne uden redskaber?
I træningsvideoerne skal vi bruges en stol, en lang træningselastik og en pæl/stolpe, som du kan binde elastikken rundt om. Du kan sagtens starte med at lave øvelserne uden redskaber. Dog vil jeg anbefale dig at investere i en lang træningselastik, hvis du ønsker at komme helt i mål med din genoptræning. Du kan købe en her på siden eller i din lokale sportsbutik. Start ud med en let træningselastik, så du ikke kommer til at overbelaste dine muskler, sener og led.
Hvornår sendes PDF'en?
PDF’en sendes til din mail lige efter du har betalt. Du finder PDF’en under “Downloads” på din faktura.
Hvordan får jeg adgang til øvelserne og træningsvideoerne?
Efter din betaling er gået igennem modtager du en ordrebekræftigelse på din mail. I denne finder du PDF’en under “Downloads”. Når du trykker på linket kommer der en PDF op. I denne finder du en beskrivelse af øvelserne, samt QR-koder, som fører dig hen til introduktionsvideoen, samt de 3 træningsvideoer. Du kan nemt scanne din QR-kode med din telefon eller tablet. Du kan også komme frem til træningsvideoerne ved at trykke på overskrifterne.
Kommer videoerne ikke frem, så kan det skyldes:
- Din internetforbindelse: Sørg for, at du er online og har en stabil forbindelse.
- Ad-blockers: Nogle ad-blockers kan blokere videoafspilningen. Prøv at deaktivere din ad-blocker midlertidigt.
- Manglende opdatering af din enhed: Sørg for, at du har den nyeste software på din enhed installeret.
- Manglende accept af cookies på siden: Videoerne er placeret hos en ekstern udbyder, og ifølge loven skal du give tilladelse til cookies, før de kan afspilles.
- Din browser: Nogle gange kan kompatibilitetsproblemer opstå. Prøv at bruge en anden browser, f.eks. Chrome, Firefox eller Edge.
Virker følgende ikke, så kontakt mig endelig på kontakt@dinflexiblesundhed.dk. Så finder vi en løsning.
Jeg har slettet min PDF. Hvad gør jeg?
Er du kommet til at slette din PDF, så kan du altid finde den i din faktura, som er sendt til din mail. Er denne mail også blevet slettet eller kan du ikke finde den, så send endelig en mail til kontakt@dinflexiblesundhed.dk.
Her kan du finde mere om ribbensskader
Ønsker du at blive klogere på din brystkasse, dine ribben og dine muskler omkring ribbenene? Så kan du med fordel dykke ned i disse blogindlæg:
Ribbenssmerter
Muskelspændinger i brystet – derfor spænder brystmusklerne op
Interkostalmyalgi – Muskelspændinger i ribbensmusklerne
Find flere øvelser for ribbensskader her:
På Youtube-kanalen kan du finde gode øvelser for dine ribben. Her er øvelser, der har til formål at lindre dine smerter, samt genvinde styrken og stabiliteten i din overkrop.

Har du spørgsmål?
Jeg sidder altid klar til at hjælpe dig.
Du er velkommen til at sende dit spørgsmål ved at bruge nedenstående kontaktformular eller sende en mail til kontakt@dinflexiblesundhed.dk