Thorakalt facetsyndrom

Føler du en stikkende eller skarp smerte mellem skulderbladene? Det kunne være Thorakalt facetsyndrom. Denne tilstand opstår, når leddene i din brystryg bliver irriteret og betændt. I dette blogindlæg dykker vi ned i, hvad Thorakalt facetsyndrom er, samt giver dig de bedste råd og øvelser til at lindre dine smerter og symptomer. 

Brystryggen- illustration

Hvad er THORAKALT FACETSYNDROM?

Hvad er THORAKALT FACETSYNDROM?

Thorakalt facetsyndrom kaldes også for facetledssyndrom i brystryggen. Begge er en tilstand, hvor leddene mellem hvirvlerne i din brystkasse bliver irriterede eller betændte. For at forstå, hvad Thorakalt facetsyndrom er, skal du først forstå, hvordan facetleddene fungerer. Din rygsøjle er opbygget ved at dine ryghvirvler er placeret over hinanden. Dine facetled er leddene, som holder ryghvirvlerne sammen, gør det muligt at bevæge ryggen og har en vigtig stabiliserende rolle for din rygsøjle. Når et eller flere facetled bliver irriterede eller betændte vil du opleve smerter, stivhed og nedsat bevægelighed i brystryggen.

Med andre ord, så er Thorakalt facetsyndrom en tilstand, der opstår, når der sker en irritation eller skade på et facetled i brystryggen.

De typiske årsager:

De typiske årsager:

 

Der kan være flere forskellige årsager til, at Thorakalt facetsyndrom opstår. Herunder kan du læse mere om de typiske årsager:

 

 

Degenerative forandringer:

Med alderen kan der opstå degenerative forandringer i diskus og led i rygsøjlen. Disse naturlige slitageforandringer kan øge risikoen for diskusprolaps og slidgigt i brystryggen. Det øgede pres på facetleddene kan føre til irritation og betændelse, hvilket øger risikoen for at udvikle Thorakalt facetsyndrom. Derudover bliver ryggen mere ustabil og mindre i stand til at stødabsorbere, når der sker degenerative forandringer.

 

 

Overbelastning:

En overbelastning af brystryggen er en af de typiske årsager til, at Thorakalt facetsyndrom opstår. Når du laver gentagne bevægelser eller opretholder kroppen i uhensigtsmæssige stillinger i længere tid, udsættes dine facetled for et øget pres. Disse gentagne bevægelser kan føre til mikroskopiske skader i brusken og vævet omkring facetleddet. Kroppen reagerer på disse skader med en inflammatorisk proces, som har til formål at reparere skaden, men som også kan forårsage smerte og stivhed i det påvirkede område. Eksempler på aktiviteter, som kan føre til en overbelastning, er statiske eller dynamiske arbejdsstillinger, sportsgrene med tunge løft eller gentagne bevægelser af overkroppen, samt dårlig ergonomi, når du sidder ved skrivebordet.

 

Akutte skader: 

Et forkert løft, et fald eller en pludselig rotation af overkroppen kan føre til stræk eller forvridning af de bløde væv omkring facetleddene og irritere disse. Det samme gælder ved traumer, som trafikuheld eller sportsskader, hvor der har været et direkte slag på brystryggen. Oplever du pludselige smerter og stivhed efter en akut skade, er det vigtigt at kontakte din læge hurtigst muligt for at udelukke alvorlige brud eller andre tilstande på din rygsøjle.

 

 

Dårlig kropsholdning:

Din kropsholdning har en stor betydning for, hvilke belastning der kommer på din rygsøjle. Når du sidder eller står i samme stilling i længere tid belastes din rygsøjle uhensigtsmæssigt. Det øger belastningen på dine facetled, som nemmere bliver irriterede og betændte. Når du sidder med en øget krumning i brystryggen er der en større risiko for, at der opstår ubalance i dine muskler. Spændte og stramme muskler kan medvirke til, at der kommer en endnu større belastning på dine facetled. Eksempler på en kropsholdning, der kan øge belastningen på dine facetled i brystryggen er at sidde foroverbøjet over en computer eller et bord. Den runde brystryg øger belastningen på både diskus og facetled. Sidder du med krydsede ben øges belastningen på dit bækken. Det er med til at påvirke hele rygsøjlen skævt. Står du med rundede skulder er der en stor belastning på din både nakke og øvre ryg. Denne kropsholdning kommer typisk, når du står afslappet. 

 

Svage coremuskler:

Dine coremuskler er de dybe mave- og rygsmuskler. Disse muskler er med til at stabilisere din ryg. Manglende styrke i coremusklerne kan påvirke din kropsholdning, samt øge risikoen for skader og smerter i hele ryggen. Er dine coremuskler ikke stærke nok til at stabilisere din rygsøjle vil andre muskler tage over. Det øger risikoen for spændinger og muskulære ubalancer i hele kroppen.

 

Vægt:

Overvægt fører til ekstra vægt, som din krop skal bære rundt på. Det kan på sigt være med til at ændre din kropsholdning. Her kan du have en tendens til at bøje dig mere fremover for at kompensere for den ekstra vægt. Det øger belastningen på din rygsøjle, hvilket kan øge risikoen for at udvikle slidgigt, diskusprolapser, samt Thorakalt facetsyndrom. 

 

 

Rygning:

Rygning har en negativ indvirkning på hele kroppen. Nikotin og andre skadelige stoffer i cigaretterne nedsætter blodtilførslen til rygsøjlen. Dette er med til at forsinke helingsprocessen, når ryggen udsættes for skader. Rygning bidrager også til nedsat knogletæthed, hvilket øger risikoen for slidgigt. 

De typiske symptomer:

De typiske symptomer:

Thorakalt facetsyndrom kan give en række forskellige symptomer. Nogle af de mest almindelige symptomer er:  

Smerter:
Du kan opleve smerter i øvre ryg. Smerterne forværres ofte ved bevægelser som rotation, bøjning og strækning af overkroppen, samt ved host og nys. Smerterne kan stråle ud til skulderbladene, armene eller brystet.

Stivhed og nedsat bevægelighed:
Bevægeligheden kan være nedsat i alle retninger, men er ofte mest begrænset ved rotation, bøjning og strækning af overkroppen. Stivheden vil ofte være værst om morgenen.

Nedsat muskelstyrke:
Du kan opleve svaghed i ryggen. Det kan vise sig ved, at du ikke kan løfte tunge genstande, strække armene over hovedet eller lave samme fysiske aktiviteter, som tidligere. Du kan opleve, at du bliver hurtigere træt i ryggen. 

Følelsesløshed:
Oplever du følelsesløshed ud i arme eller hænder kan det skyldes en irritation eller afklemning af dine nerver, som løber igennem rygsøjlen. Når der er en irritation af dine facetled kan det påvirke nerverne i område. Dette kan medvirke til, at du oplever prikkende, stikkende eller snurrende fornemmelser ud i armen.

SÅDAN LINDRER DU DINE SMERTER OG SYMPTOMER

SÅDAN LINDRER DU DINE SMERTER OG SYMPTOMER

Prognosen for Thorakalt facetsyndrom er generel god.
De fleste oplever en bedring af deres smerter og symptomer inden for  få uger til nogle måneder med de rette øvelser og tiltag.
Herunder får du de bedste råd til, hvordan du kan lindre dine smerter og symptomer i brystryggen.

stramme hasemuskler

Når du har Thorakalt facetsyndrom, vil du opleve at bestemte bevægelser og stillinger forværrer dine smerter. I starten er det vigtigt at lytte til din krop og undgå aktiviteter, der øger smerten betydeligt. Det kan være en god idé at begrænse tunge løft og lange perioder med siddende eller stående i samme stilling.

Selvom det kan være fristende at blive liggende helt stille, er bevægelse faktisk nøglen til bedring. Bevægelse hjælper med at øge blodgennemstrømningen til det smertende område, hvilket fremmer heling. Desuden hjælper det med at opretholde bevægeligheden i din ryg og styrke de omkringliggende muskler. Bevæg dig gerne så meget som du kan uden at forværre smerten.

hav fokus på kropsholdning

Dine smerter og symptomer kan forværres af din kropsholdning. Når du sidder eller står i længere perioder, og især hvis du har en tendens til at krumme ryggen, øges trykket på dine facetled i brystryggen. Dette kan irritere leddene yderligere og forsinke helingsprocessen.

For at mindske belastningen på din ryg, er det vigtigt at opretholde en god kropsholdning. Prøv at sidde og stå oprejst, og undgå at sidde eller stå i samme stilling i længere tid. Hvis du har et stillesiddende job, kan en lændepude være en stor hjælp. En lændepude støtter din lænd og hjælper dig med at opretholde en naturlig S-kurve i ryggen. Dette kan aflaste dine facetled og reducere smerter. Ønsker du at blive klogere på fordelene ved at sidde med en lændepude kan du læse meget mere her: 

Thorakalt facetsyndrom

Har du thorakalt facetsyndrom, vil du opleve stivhed og smerter i brystryggen, som skyldes irritation af dine facetled. Regelmæssig træning er en vigtig del af din behandling. Ved at bevæge din ryg kan du forbedre blodcirkulationen, mindske muskelspændinger og øge bevægeligheden i dine led. Start med simple øvelser, der fokuserer på at bevæge din brystryg i forskellige retninger. Du kan finde inspiration til nogle gode øvelser i træningsvideoen herunder.

øvelser FOR THORAKALT FACETSYNDROM

øvelser FOR THORAKALT FACETSYNDROM

Ønsker du at bruge øvelserne til at lindre dine smerter og symptomer, kan du lave øvelserne fra træningsvideoen 3-5 gange dagligt. Når dine smerter er aftaget, og din bevægelighed er tilbage, kan du med fordel lave øvelserne 1-2 gange dagligt for vedligeholde din bevægelighed i brystryggen.

Det er helt normalt at opleve en midlertidig forværring af dine smerter og symptomer under og efter træningen.
Når du laver øvelserne, påvirker du det berørte område, hvilket kan føre til en kortvarig ømhed.
Denne reaktion er helt normal og forventes at aftage inden for 30 minutter.

Hvis dine smerter ikke aftager eller bliver værre, bør du kontakte din læge for yderligere rådgivning.

Så er der hjælp at hente...

Få hjælp til at genoptræne din ryg med Din Flexible Sundheds Træningsunivers. Få adgang til over 300 inspirerende træningsvideoer, der hjælper dig med at opnå en stærkere og sundere ryg. Træn hjemme, i naturen eller hvor du ønsker det.

Få hjælp til genoptræningen af din ryg

Som medlem af Din Flexible Sundheds træningsunivers får du adgang til endnu flere øvelser til at genoptræne din ryg. Du får adgang til over 300 træningsvideoer, som du kan lave, når og hvor det passer dig.

Læs flere indlæg her:

Brystryg

Thorakalt facetsyndrom

Føler du en stikkende eller skarp smerte mellem skulderbladene? Det kunne være Thorakalt facetsyndrom. Denne tilstand opstår, når leddene i din brystryg bliver irriteret og

Læs mere »
Migræne
Hovedpine

Migræne

Kender du følelsen af at blive ramt af en pludselig og intens hovedpine, der nærmest lammer dig? Migræne kan være en udmattende tilstand, der påvirker

Læs mere »
Lændesmerter kan skyldes en diskusprolaps smerter i lænden Diskusprotrusion
Nakke

Diskusprotrusion i nakken

En diskusprotrusion i nakken er ikke det samme som en diskusprolaps. Dog kan smerterne og symptomerne minde meget om hinanden. I dette blogindlæg lærer du

Læs mere »
spændingshovedpine
Hovedpine

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine skyldes typisk spændinger i dine nakke- og skuldremuskler. I dette blogindlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på spændingshovedpine. Derudover finder

Læs mere »