Stramme hasemuskler

Stramme hasemuskler? Få bugt med problemet!
Læs med og bliv klogere på, hvad der ligger bag de stive baglårsmuskler, og hvordan du kan få mere bevægelighed tilbage.

Hvad er hasemusklerne?

Hvad er hasemusklerne?

Hasemusklerne er vores baglårsmuskler eller på engelsk “Hamstrings”. Stramme hasemuskler kan have en stor indflydelse på vores hverdag. Når hasemusklerne er stive, kan det begrænse vores bevægelighed i hofte og knæ. Det kan gøre det svært at bøje sig ned, stå op fra en stol eller tage lange skridt. Derudover kan stramme hasemuskler også bidrage til smerter i lænd, hofte og knæ.

Stramme hasemuskler

Som du kan se på billedet består hasemusklerne af tre hovedmuskler:

Biceps Femoris: Denne muskel sidder yderst på bagsiden af låret og hæfter på ydersiden af knæet på underbenet. Det gør musklen i stand til at strække hoften, bøje knæet og roterer underbenet udad. 

Semitendinosus: Denne muskel ligger dybere end Biceps Femoris. Musklen hæfter på indersiden af knæet på underbenet. Musklen er lang og tynd og kan også strække hoften og bøje knæet. Derudover kan den rotere underbenet indad.  

Semimembranosus: Den ligger dybest af alle tre hasemuskler. Denne muskel er bred og flad og hæfter på indersiden af knæet på underbenet. Denne muskel kan både strække hoften, bøje knæet samt roterer underbenet udad. 

Musklerne har en vigtig betydning for din stabilitet og bevægelighed i hofte og knæ. Er hasemusklerne stramme og spændte kan det give forskellige symptomer og gener. 

 

De typiske symptomer på stramme hasemuskler

De typiske symptomer på stramme hasemuskler

Spændte og stramme hasemuskler kan give en række forskellige ener. Nogle af de mest almindelige symptomer er:  

 

Smerter:

Hvis du døjer med stramme hasemuskler, skyldes det ofte, at dine baglårsmuskler er spændte. Dette kan føre til diffuse eller lokaliserede smerter i baglåret. Smerterne forværres typisk ved bevægelse og aktivitet. Ved meget stramme hasemuskler kan smerterne stråle ned i læggen eller op mod ballen.

 

Stivhed:

Du kan opleve stivhed, især i hofte og knæ. Denne stivhed er ofte mest udtalt om morgenen eller efter længere perioder med inaktivitet.

 

Nedsat bevægelighed:

Stramme hasemuskler kan begrænse din bevægelighed i hofte og knæ. Du kan opleve, at det bliver sværere at bøje dig ned eller at nå dine tæer.

 

Kramper:

Oplever du ofte kramper i baglårene, især om natten, kan det være et tegn på spændte hasemuskler.

 

Rygsmerter:

Oplever du uforklarlige rygsmerter? Stramme hasemuskler kan være en medvirkende faktor. Da hasemusklerne er tæt forbundet med lændens muskulatur, kan spændte hasemuskler forøge lændesvajet og dermed belaste diskus og led i ryggen. Dette kan føre til muskulære ubalancer og forværre rygsmerterne.

 

Knæproblemer:

Stramme hasemuskler kan være en medvirkende faktor til knæproblemer. Spændte hasemuskler kan trække knæskallen ud af position, hvilket kan føre til irritation og betændelse i sener og ledbånd omkring knæet. Desuden øges belastningen på knæleddet, når hasemusklerne er stramme, især ved aktiviteter som hop og løb.

Stramme hasemuskler

Derfor bliver hasemusklerne stramme

Derfor bliver hasemusklerne stramme

Dine hasemuskler kan blive stramme af flere forskellige årsager. Nogle af de mest almindelige er: 

 

Stillesiddende livsstil:

Når vi sidder ned i længere perioder bliver hasemusklerne forkortede og stramme. Dette skyldes, at vi ofte sidder med bøjede knæ og et bagudtiltet bækken, hvilket begrænser hasemusklernes bevægelighed.

 

Træning:

Både over- og undertræning kan bidrage til stramme hasemuskler. Ensidige bevægelser øger risikoen for muskelspændinger, mens mangelfuld træning kan gøre muskler og sener mere sårbare over for overbelastningsskader. Især pludselige og eksplosive bevægelser som sprint, hop og spark kan udløse skader, hvis hasemusklerne ikke er tilstrækkeligt trænet.

 

Alderen: 

Med alderen stivner vores bindevæv naturligt, hvilket også påvirker hasemusklerne. Dette kan gøre det sværere at opretholde fleksibilitet og bevægelighed i området.

 

Skader:

Tidligere skader i baglår eller knæ kan begrænse bevægeligheden i hasemusklerne. Arvæv fra skader i baglåret kan påvirke knæets bevægeudslag, hvilket kan føre til nedsat stræk i knæet. En begrænset strækning af knæet kan over tid medføre øget spænding i hasemusklerne.

 

Overvægt:

Overvægt øger belastningen på led og muskler, særligt i knæ, hofter og lænd. Dette kan føre til slidgigt og inflammation, som giver smerter og stivhed. Desuden kan overvægt forårsage ændrede bevægemønstre, der gør det sværere at strække og styrke muskler. Dette kan resultere i muskelubalancer og øget spænding i hasemusklerne.

 

Kropsholdning:

En dårlig kropsholdning, f.eks. med rund ryg eller overdreven lændesvaj, kan medføre spændinger i hasemusklerne. Når kroppen forsøger at kompensere for en dårlig holdning, kan det føre til ubalancer og spændinger i flere muskelgrupper, herunder nakke, skuldre, øvre ryg og hasemuskler.

SÅDAN LØSNER DU DINE STRAMME HASEMUSKLER

SÅDAN LØSNER DU DINE STRAMME HASEMUSKLER

Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at løsne de stramme og spændte hasemuskler. Først og fremmest er årsagen til dine stramme hasemuskler afgørende. Bliver du ved med at udøve de samme belastninger på dine hamstrings, som du plejer, kan det tage længere tid før dine hasemuskler løsnes. Derudover har din alder, skades- og sygdomshistorik en betydning for, hvordan prognosen bliver. Har du haft mange skader eller døjer du med gigt, fibromyalgi eller andre sygdomme, som kan påvirke din bevægelighed i leddet, kan effekten udeblive.

Snak altid med din læge inden du begynder på nedenstående råd og øvelser, hvis du døjer med kendte skader eller sygdomme, som kan påvirke dine hamstrings.

Herunder får du tre gode råd til at løsne de stramme hasemuskler:

stramme hasemuskler

Oplever du smerter og stivhed under eller efter bestemte aktiviteter, kan det skyldes, at baglårsmusklerne irriteres. Er dine hasemuskler ikke stærke nok til den belastning, som du udsætter dem for, kan du opleve, at dine hofter og knæ bliver stive og ømme. Det er derfor vigtigt, at du holder en pause fra aktiviteter, der giver smerter. Brug tiden på at bevæge dine hofter og knæ inden for smertegrænsen. Jo mere du bevæger dine hofter og knæ, jo mere blodtilførsel kommer der til baglårsmusklerne. Det er med til at mindske ømhed og stivhed på sigt.

Massage og behandling

Har du mange spændinger eller oplever du mange smerter, kan massage være løsningen. Det anbefales altid at opsøge en professionel massør eller triggerpunktsbehandler for at løsne de værste spændinger. Ønsker du at supplere behandlingen, kan du selv arbejde med dine stramme hasemuskler ved hjælp af en foam roller eller massagebold. Når du ruller på dine baglår, øger du blodtilførslen og kan dermed mindske smerter og spændinger. For at opnå de bedste resultater, kombiner selvbehandling med regelmæssige stræk- og styrkeøvelser målrettet mod hasemusklerne.

styrk og stræk baglåret

Stramme hasemuskler skyldes ofte en kombination af nedsat fleksibilitet og styrke. Når hasemusklerne er svage, øger det risikoen for små rifter i senerne, hvilket kan føre til smerter og stivhed. Derfor er det vigtigt at træne baglårene for at løsne op. Hvis du oplever smerter, bør du starte med øvelser inden for smertegrænsen. Over tid vil du opleve øget bevægelighed og kunne lave flere gentagelser før du bliver træt. Savner du inspiration til gode genoptræningsøvelser for dine hasemuskler kan videoen herunder hjælpe dig. 

øvelser FOR stramme hasemuskler

øvelser FOR stramme hasemuskler

Døjer du med spændte og stramme hasemuskler, kan du med fordel prøve øvelserne i træningsvideoen 3-5 gange dagligt i et par uger. Når smerter og stivhed aftager, kan du fortsætte med 2-3 gange dagligt for at vedligeholde fleksibiliteten og styrken i hasemusklerne. 

Dine hasemuskler kan være seje at arbejde med. Du kan opleve, at der går tid før du kan mærke (og se) den store forskel. Vær derfor tålmodig og pres ikke din krop ud i stillinger eller bevægelser, der ikke føles rart. Du får ikke en større effekt af at overstrække dine hasemuskler. Tværtimod kan du opleve, at musklen reagere ved at spænde op. Lyt til dig selv og hav fokus på dine vejrtrækninger hele tiden. 

Oplever du en forværring af dine smerter og symptomer, som ikke aftager et par timer efter du har lavet øvelserne bør du kontakte din læge for en videre udredning. 

Så er der hjælp at hente...

Få hjælp til at styrke dine lårmuskler med Din Flexible Sundheds Træningsunivers. Få adgang til over 300 inspirerende træningsvideoer, der hjælper dig med at opnå en stærkere og sundere krop. Træn hjemme, i naturen eller hvor du ønsker det.

Ønsker du endnu flere øvelser for dine baglår?

Som medlem af Din Flexible Sundheds træningsunivers får du adgang til endnu flere øvelser til at genoptræne dine baglår. Du får adgang til over 300 træningsvideoer, som du kan lave, når og hvor det passer dig.

Læs flere indlæg her:

Stramme hasemuskler
Hofte

Stramme hasemuskler

Stramme hasemuskler? Få bugt med problemet! Læs med og bliv klogere på, hvad der ligger bag de stive baglårsmuskler, og hvordan du kan få mere

Læs mere »
Brystryg

Thorakalt facetsyndrom

Føler du en stikkende eller skarp smerte mellem skulderbladene? Det kunne være Thorakalt facetsyndrom. Denne tilstand opstår, når leddene i din brystryg bliver irriteret og

Læs mere »
Migræne
Hovedpine

Migræne

Kender du følelsen af at blive ramt af en pludselig og intens hovedpine, der nærmest lammer dig? Migræne kan være en udmattende tilstand, der påvirker

Læs mere »
Lændesmerter kan skyldes en diskusprolaps smerter i lænden Diskusprotrusion
Nakke

Diskusprotrusion i nakken

En diskusprotrusion i nakken er ikke det samme som en diskusprolaps. Dog kan smerterne og symptomerne minde meget om hinanden. I dette blogindlæg lærer du

Læs mere »