Muskelspændinger i brystet – derfor spænder brystmusklerne op

Vidste du, at muskelspændinger i brystet kan være årsagen til hovedpine, åndenød og søvnproblemer?
I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor der opstår spændinger i brystmuskulaturen.
Du kan læse mere om, hvilke symptomer, der kan stamme fra dine brystmuskler, samt hvordan du selv kan løsne dine spændinger med simple tiltag og øvelser. 

spændte brystmuskler

Hvorfor spænder brystmusklerne op?

Hvorfor spænder brystmusklerne op?

Der kan være forskellige årsager til, at dine brystmuskler spænder op. Brystmusklerne sidder på forsiden af brystkassen og har flere forskellige funktioner. Først og fremmest hjælper brystmusklerne med at løfte dine arme. Derudover har musklen en vigtig rolle i forbindelse med at stabilisere dit skulderled og hjælper til, når du trækker vejret dybt ind. Ved dyb indånding udvider brystmusklen brystkassen, så der kommer mest muligt luft ned i lungerne. Der er flere forskellige faktorer, som kan være medvirkende til at brystmusklerne spænder op og forårsager smerter og andre generende symptomer.

De typiske årsager:

De typiske årsager:

 

Gentagne bevægelser:

Gentagne bevægelser eller bevægelser med tung kraft kan øge risikoen for en overbelastning af brystmusklerne. Især bevægelser, hvor armen føres over hovedet eller ind foran kroppen aktiverer brystmusklerne.

 

Akutte skader: 

Skader i skulderen eller på ribbenene kan medvirke til brystmusklerne begynder at arbejde anderledes for at kompensere for den manglende bevægelighed og styrke i det påvirkede område. Har du slynge på din skulder vil brystmusklen også holdes i inderbane, hvilket øger risikoen for spændinger og stramninger i musklen.

 

Dårlig kropsholdning:

Det er ikke nogen hemmelighed, at dine brystmuskler påvirkes af din kropsholdning. Sidder du foroverbøjet i flere timer dagligt holdes brystmusklerne i en forkortet og spændt position. Det øger belastningen på musklerne, senerne, ledbånd og ryghvirvler i brystryggen. Oplever du smerter mellem skulderbladene efter en lang dag på kontoret kan det skyldes spændinger i brystmusklerne. Har du spændte og stramme brystmuskler, har musklerne mellem skulderbladene derfor dårligere forudsætninger for at stabilisere dine skulderblade. Det kan føre til spændinger og ømhed i ryggen selvom problemet stammer fra modsatte side.

 

Stress og angst:

En af konsekvenserne af stress, angst og bekymringer er ofte ændret vejrtrækning. Når vi er stressede, bliver vores vejrtrækning hurtig og overfladisk, hvilket belaster brystmusklerne. Denne overbelastning kan på sigt føre til spændinger i musklerne.

 

Vejrtrækningsproblemer:

Lungesygdomme og andre tilstande, der påvirker vejrtrækningen, kan også føre til spændinger i brystmusklerne. Ved normal vejrtrækning er mellemgulvet (Diafragma) den primære muskel, der trækker vejret. Hvis du ofte trækker vejret hurtigt og overfladisk, vil brystmusklerne blive overbelastede, da de må arbejde hårdere for at udvide brystkassen. Dette kaldes for en tvungen vejrtrækning, og det kan føre til kroniske spændinger i brystmusklerne.

 

Kronisk hoste:

Kronisk eller langvarig hoste kan føre til spændinger i brystmusklerne, da musklerne automatisk spænder op for at beskytte luftvejene under hosteanfald. Dette kan resultere i ømhed og træthed i brystmuskulaturen.

De typiske symptomer:

De typiske symptomer:

Der kan være forskellige symptomer på spændte brystmuskler. Hvis du er usikker på årsagen til dine brystsmerter, eller hvis smerterne er vedvarende eller forværres, bør du altid kontakte din læge. Spændte brystmuskler kan give symptomer, der ligner hjerte- og lungesygdomme. Opsøg altid din læge, hvis du ikke kender årsagen til dine symptomer.

 

Smerter:
Du kan opleve lokale smerter i brystet. Smerterne kan også stråle ud til øvre ryg, skulderblade, skulder, arm og hånd. Smerterne påvirkes typisk af bevægelser, stillinger eller hoste.

Stivhed og nedsat bevægelighed:
Du kan opleve nedsat bevægelighed i dine skuldre og brystkasse. Har du mange spændinger i brystet kan du opleve nedsat bevægelighed i nakken. Stivheden er ofte værst om morgenen.

Træthed:
Spændinger, stivhed og ømhed i brystet kan føre til søvnproblemer og træthed. For at finde den mest behagelige sovestilling, kan du prøve at ligge på ryggen med en pude under knæene. Denne stilling belaster musklerne mindst.

Åndedrætsbesvær:
Spændte brystmuskler kan gøre vejrtrækningen overfladisk og føre til åndenød, især ved fysisk aktivitet.

Hovedpine:
Spændinger i brystmusklerne kan udløse spændingshovedpine, da de påvirker musklerne omkring skuldre og nakke.

SÅDAN LINDRER DU DINE SPÆNDINGER I BRYSTET

SÅDAN LINDRER DU DINE SMERTER OG SYMPTOMER

Skyldes dine symptomer og smerter muskelspændinger i brystet kan du opleve en god effekt af simple udspændingsøvelser, samt konkrete tiltag i din hverdag. Det kan tage tid at løsne dine brystmuskler op.
De fleste oplever dog en god effekt af nedenstående råd efter nogle uger. 

Spændte brystmuskler

Døjer du med spændninger i brystmusklerne kan det være en god idé at fokusere på dine vejrtrækninger. Spændte brystmuskler påvirker både din fysiske og mentale vælvære. Stress og anspændthed påvirker vores vejrtrækning. Vi får en tendens til at trække vejret hurtigere og mere overfladisk. Denne vejrtrækning aktiverer det sympatiske nervesystem, som også er kendt for vores alarmberedskab. Her er kroppen klar til at “kæmpe eller flygte”. Dette får musklerne i hele kroppen til at spænde op. Især vores bryst- og halsmuskler påvirkes af denne tilstand. Trækker du derimod vejret dybt ned i maven aktiveres det parasymptatiske nervesystem. Det parasympatiske nervesystem er vores ‘hvile og fordøj’-system. Når det aktiveres, sænkes pulsen, blodtrykket falder,og musklerne slapper af. Ønsker du at blive klogere på, hvordan du trækker vejret helt ned i maven kan dette blogindlæg være relevant:  

hav fokus på kropsholdning

Spændte brystmuskler og dårlig kropsholdning går ofte hånd i hånd. Når vi sidder foroverbøjet ved computeren, i bilen eller på sofaen, trækker vi ubevidst vores skuldre frem og runder ryggen. Denne stilling får vores brystmuskler til at forkortes og spænde op. Dette påvirker din vejrtrækning, samt øger risikoen for smerter i nakke, skulder, bryst samt hovedpine. Oplever du, at dine smerter og symptomer i brystet forværres, når du sidder ned kan det være en god idé at se nærmere på din kropsholdning. Vær opmærksom på, at din arbejdsplads er indstillet, så den passer ergonomisk til din krop. Hold gerne en pause hver siddende time, hvor du laver nogle gode stræk for din overkrop. En lændepude kan være en god hjælp til at opretholde en naturlig S-kurve i ryggen. Dette kan aflaste din ryg, samt mindske spændinger og stivhed. Ønsker du at blive klogere på fordelene ved at sidde med en lændepude kan du læse meget mere her: 

Thorakalt facetsyndrom

Når du døjer med spændte brystmuskler, skyldes det typisk en ubalance i musklerne i overkroppen. Er dine brystmuskler forkortede og stramme, så vil dine rygmuskler typisk være svage og forlængede. Denne ubalance er ofte årsagen til muskelspændinger, nedsat blodgennemstrømning og en nedsat nervefunktion. Når du laver øvelser for dine brystmuskler, mindsker du spændingerne i musklerne. Dette skyldes en øget blodgennemstrømning til musklerne, hvilket bringer næringsstoffer og ilt til brystet og fjerner affaldsstoffer. Dette er med til at optimere nervefunktionen, som på sigt lindrer dine smerter og øger bevægeligheden. I starten vil du typisk opleve ømhed og stivhed, når du strækker på dine brystmuskler. Dette skal ikke afholde dig fra at fortsætte med at lave øvelser. Efter få gange vil du opleve, at du kan komme dybere ud i strækkene og dine brystmuskler bliver mindre spændte. Herunder kan du finde inspiration til nogle gode strækøvelser for dine brystmuskler.

øvelser FOR muskelspændinger i brystet

øvelser FOR muskelspændinger i brystet

For at lindre dine spændinger i brystet kan du lave øvelserne i træningsvideoen 3-5 gange dagligt. Når du mærker en forbedring kan du fortsætte med at lave øvelserne 1-2x dagligt for at forebygge nye spændinger. 

Din krop har brug for tid til at tilpasse sig nye bevægelser. Når du begynder at strække dine brystmuskler kan du opleve en øget følelse af stramhed eller let ubehag. Dette er en normal reaktion, da dine muskler bliver længere og mere fleksible. Det er vigtigt at lytte til din krop og ikke overstrække brystmusklerne. Hvis du oplever smerter, skal du stoppe træningen. Hvis smerterne fortsætter, så kontakt din læge for en videre plan.

Så er der hjælp at hente...

I kurset "Spændinger i brystmusklerne" kan du finde endnu flere råd og øvelser for dine spændte brystmuskler. Få adgang til kurset og 300 andre træningsvideoer, der hjælper dig med at opnå en stærkere og sundere krop.

Ønsker du flere øvelser og råd?

I kurset "Spændinger i brystmusklerne" kan du finde endnu flere råd og øvelser for dine spændte brystmuskler. Få adgang til kurset og 300 andre træningsvideoer, der hjælper dig med at opnå en stærkere og sundere krop.

Læs flere indlæg her:

Brystryg

Thorakalt facetsyndrom

Føler du en stikkende eller skarp smerte mellem skulderbladene? Det kunne være Thorakalt facetsyndrom. Denne tilstand opstår, når leddene i din brystryg bliver irriteret og

Læs mere »
Migræne
Hovedpine

Migræne

Kender du følelsen af at blive ramt af en pludselig og intens hovedpine, der nærmest lammer dig? Migræne kan være en udmattende tilstand, der påvirker

Læs mere »
Lændesmerter kan skyldes en diskusprolaps smerter i lænden Diskusprotrusion
Nakke

Diskusprotrusion i nakken

En diskusprotrusion i nakken er ikke det samme som en diskusprolaps. Dog kan smerterne og symptomerne minde meget om hinanden. I dette blogindlæg lærer du

Læs mere »
spændingshovedpine
Hovedpine

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine skyldes typisk spændinger i dine nakke- og skuldremuskler. I dette blogindlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på spændingshovedpine. Derudover finder

Læs mere »