Akutte lændesmerter

Akutte lændesmerter kaldes oftest for “hekseskud”, “Lumbago eller et hold i lænden. Mange oplever, at akutte lændesmerter oftest går i sig selv igen efter et par dage. I dette indlæg bliver du klogere på de forskellige årsager til akutte smerter i lænden, de typiske symptomer og ikke mindst hvordan du kommer ovenpå igen. Nederst i indlægget finder du nogle gode øvelser, som kan hjælpe dig af med dine akutte lændesmerter.

 

Hvad er akutte lændesmerter?

Akutte lændesmerter er smerter i lænderyggen, som opstår pludseligt. Typisk opstår akutte lændesmerter i forbindelse med et tungt løft, en uhensigtsmæssig bevægelse af ryggen eller når du står ud af sengen om morgen. Der kan være mange forskellige årsager til, at du oplever akutte smerter i lænden:

Brud:

Et brud på en eller flere lændehvirvler kan være årsagen til dine smerter i lænden. Et typisk brud i lænderyggen er det såkaldte kompressionsbrud. Her falder ryggen sammen, hvilket kan give pludselige smerter i lænden. Ofte skyldes et sammenfald knogleskørhed. Her mindskes styrken i knoglerne, hvilket øger risikoen for et sammenfald ved små bevægelser eller små traumer i ryggen. Der kan også opstå brud i lænden, som opstår som følge af ulykker, voldsomme slag eller fald mod lænderyggen. Disse brud er typisk ustabile og kræver behandling. De typiske symptomer på et brud i lænden er:

Brud lænden akutte lændesmerter

Forstuvning:

Vores ledbånd omkring lænden kan blive forstuvet/forstrukket. Dette kan ske akut eller over tid. En akut forstrækning af ledbåndene kan ske ved et tungt løft, en pludselig rotation af ryggen eller ved et fald, et slag eller et stød mod lænden. De typiske symptomer på en forstrækning af ledbåndene i lænderyggen er:

Forstuvning lænd

Overbelastning af musklerne:

En overbelastning af musklerne og senerne omkring lænden kan skyldes flere forskellige ting. Stress, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger eller en gentagne og ensidige bevægelser af ryggen. Ofte kommer smerterne, stivheden og muskelspændingerne snigende, men i nogle tilfælde kan du opleve akutte smerter i lænden, hvis der sker en pludselig overbelastning af musklerne. De typiske symptomer på dette er:

 

  • Smerter i lænden.
  • Stivhed i lænden.
  • Spændinger og ømhed lokalt i musklerne omkring lænden. Musklerne kan føles knudrede.
  • Nedsat bevægelighed i lænden. Smerterne kan forværres ved bestemte bevægelser.

 

Overbelastning muskler lænd akutte lændesmerter

Diskusprolaps:

Akutte lændesmerter kan også skyldes en diskusprolaps. En diskusprolaps opstår, når diskussen mellem lændehvirvlerne skubbes ud. Diskussen kan trykke på nerverne i lænden, hvilket er årsagen til dine smerter og symptomer ned i baller og ben. Derudover kan du opleve:

 

  • Smerter i lænden.
  • Stivhed i lænden.
  • Nedsat bevægelighed af lænden.
  • Nedsat følesans i benene.
  • Nedsat kraft i benene.

 

Slidgigt i lænden:

Slidgigt i lænden ligner typisk en diskusprolaps, men symptomerne kommer ofte snigende over flere år. Dog kan slidgigt i lænden også være årsagen til dine akutte lændesmerter. De typiske symptomer på slidgigt i lænden er:

  • Smerter i lænden.
  • Stivhed i lænden.
  • Nedsat bevægelighed i lænden.
  • Ømhed i lænden.
  • Prikkende og/eller snurrende fornemmelser ned i det ene eller begge ben.
  • Føleforstyrrelser ned i benene.

Slidgigt i lænderyggen

Sådan skal du gøre, når du får akutte lændesmerter:

Skyldes dine smerter i lænden en ulykke, et fald eller et slag mod lænden skal du altid kontakte lægen. Det samme gør sig gældende, hvis du pludselig oplever voldsomme og stærke smerter og stivhed i lænden. I de fleste tilfælde er akutte lændesmerter ufarlige og går over efter 1-2 uger. I de fleste tilfælde kan du lindre dine smerter og symptomer de første par dage ved at følgende nedenstående råd:

Aktiv hvile:

I de første dage efter skaden vil du typisk opleve, at smerterne og symptomerne er værst. Aktiv hvile er vigtigt. Dette betyder, at du bevæger kroppen indenfor smertegrænsen. Det samme gør sig gældende med lænden. Jo mere du bevæger dig indenfor smertegrænsen, jo mere blodtilførsel kommer der til lændens muskler, sener og ledbånd. Dette hjælper med at lindre dine smerter og genvinde bevægeligheden i lænderyggen.

Fokuser på din kropsholdning:

Mange stillinger kan være smertefulde de første dage. Du kan især opleve, at stillinger, hvor lænden holdes i yderstillingerne i længere tid kan forværre dine smerter og symptomer. Hav derfor ekstra fokus på din kropsholdning, når du står, sidder og ligger ned. Find den eller de stillinger, som ikke forværre dine smerter. Hav fokus på, at trække vejret helt ned i maven, når du ligger ned. Dette kan hjælpe med at mindske dine muskelspændinger omkring lænden, samt lindre dine smerter.

Bevæg ryggen:

Det kan være fristende at hvile, når man har smerter i lænden. De første 1-2 dage er det fint at hvile, hvis din ryg har brug for det. Derefter bør du begynde at bevæge ryggen i det omfang du kan. Lette bevægelighedsøvelser for lænden kan hjælpe med at lindre dine smerter og symptomer. Derudover kan øvelserne hjælpe med at forebygge arvæv og stivhed omkring lænden efter skaden. Jo oftere du bevæger ryggen, jo mere blodtilførsel kommer der til musklerne, senerne og ledbåndene omkring lænden. Dette hjælper på helingen af din lænderyg, samt hjælper med at genvinde den nedsatte bevægelighed i lænden.

 

 

Øvelser til at lindre dine akutte lændesmerter:

Det er vigtigt, at du altid bliver undersøgt af din egen læge, når du døjer med akutte lændesmerter. Når lægen har givet dig grønt lys til at lave øvelser for lænden kan du med fordel lave nedenstående øvelser. De fleste kan starte med øveserne allerede 2-3 dage efter skaden. Øvelserne skal laves indenfor smertegrænsen. Øvelserne har især fokus på bevægelighed af lænderyggen. Lav øvelserne 3-5x om dagen i de første uger indtil dine smerter i lænden er aftaget og du har din fulde bevægelighed tilbage i ryggen.

 

 

Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at komme ovenpå smerterne. Det afhænger blandt andet af årsagen, samt hvor stor skade der er sket på lænden. De fleste oplever dog, at de er ovenpå igen efter 6-8 uger.

Ønsker du hjælp til genoptræningen af dine akutte lændesmerter?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne akutte smerter i lænden. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Brystryg

Thorakalt facetsyndrom

Føler du en stikkende eller skarp smerte mellem skulderbladene? Det kunne være Thorakalt facetsyndrom. Denne tilstand opstår, når leddene i din brystryg bliver irriteret og

Læs mere »
Migræne
Hovedpine

Migræne

Kender du følelsen af at blive ramt af en pludselig og intens hovedpine, der nærmest lammer dig? Migræne kan være en udmattende tilstand, der påvirker

Læs mere »
Lændesmerter kan skyldes en diskusprolaps smerter i lænden Diskusprotrusion
Nakke

Diskusprotrusion i nakken

En diskusprotrusion i nakken er ikke det samme som en diskusprolaps. Dog kan smerterne og symptomerne minde meget om hinanden. I dette blogindlæg lærer du

Læs mere »
spændingshovedpine
Hovedpine

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine skyldes typisk spændinger i dine nakke- og skuldremuskler. I dette blogindlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på spændingshovedpine. Derudover finder

Læs mere »