Håndskader – her de mest typiske!

Nu nærmer vi os snart slutningen af oktober måned og du er blevet meget klogere på håndleddet og de typiske skader og smerter heri. I dag vil jeg komme omkring hånden og fingrene. Du vil blive meget klogere på, hvilke håndskader der findes. Ligesom i resten af kroppen kan der forekomme smerter i hånden og fingrene. Også her kan der knoglerne brække, der kan komme betændelse i senerne, fejlstillinger og nerveskader. Grundet en mere kompliceret anatomi i hånden vil en skade have en stor betydning for håndens funktion. De typiske skader på hånden er akutte skader i form af snit i hånden, knoglebrud og infektioner.

 

De typiske akutte håndskader er...

 • Sårskader
 • Knoglebrud
 • Brandskader
 • Amputationsskader (voldsomme skader, hvor en eller flere fingre amputationers)
 • Seneskader (en overskæring af en eller flere muskelsener)
 • Infektioner (grundet en gammel eller en frisk blødning på hånden)

 

Disse skader kræver ofte en tur skadestuen. Der kan være stor forskel på skadernes omfang og alvorlighed. Men er du det mindste i tvivl om du har en alvorlig skade skal du kontakte skadestuen og/eller din egen læge. Behandlingerne her er forskellige, men kan omfatte en syning, operation og gips.

De typiske håndskader, som er sket over tid ...

 • Senebetændelse i håndleddet – skyldes ofte gentagne bevægelser og smerter ved brug af hånden i bestemte bevægelser.
 • Slidgigt / artrose i fingerleddet – ses ofte hos ældre mennesker. Fingerleddene er hævede og ømme ved berøring, samt nedsat bevægelighed. Smerter ved belastning og små knuder i fingerens yderste led.
 • Springfinger  – skyldes en irritation og hævelse af bøjesenen til en af fingrene. Fingeren hænger derfor fast i en bøjet stilling og kan ikke rettes ud uden hjælp fra modsatte hånd.
 • Ledbetændelse // reumatoid artrit – en kronisk betændelsessygdom, som rammer især fingre eller fødder. Tilstanden ses ofte i begge hænder med hævelse, varme, smerte og nedsat bevægelighed i de ramte fingre. Morgenstivhed i over en time er typisk for ledbetændelse.
 • Svulster – kan udgå fra knoglen, men også i senen, hvor der vil opstå hævelse og nedsat funktion af senen. Der kan forekomme godartet svulster som udgår fra ledkaplsen eller seneskeden fra håndleddet, som typisk forsvinder af sig selv.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever en håndskade?

Er skaden akut skal du kontakte en læge eller skadestuen, som beslutter den videre behandling. Dette gælder ved rødme, hævelse og smerter i alle bevægelser af hånden og fingrene. Er du sikker på, at din skade er opstået over tid er der flere ting du kan gøre. Først og fremmest vil de fleste skader gå over af sig selv. Med lidt aflastning og ro vil du opleve en bedring efter nogle uger. En undersøgelse og behandling hos en fysioterapeut ville også være relevant, hvis du har en senebetændelse. Har du derimod slidgigt eller leddebetændelse vil det være en god idé at kontakte en læge for evt. medicinsk behandling for dette. Disse tilstande kan desværre ikke gå helt over, men med lidt øvelser kan du bibeholde din bevægelighed i fingrene og mindske smerterne. Du vil blive klogere op leddebetændelse næste uge. På torsdag får du nogle gode øvelser til at træne dine skadede fingre og hånd – så du hurtigt kan få en velfungerende hånd tilbage. 

Døjer du med en specifik skade i hånden?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din håndskade.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Diafragma
Åndedræt

Diafragma og din vejrtrækning

Diafragma er en kuppelformet muskel, som adskiller brysthulen fra bughulen. Diafragma er placeret mellem dine lunger og mave og er kroppens største og vigtigste vejrtrækningsmuskel.

Læs mere »
Coremusklerne består af Diafragma, ryg- og mavemusklerne samt bækkenbundsmusklerne
Lænderyg

Coremusklerne og deres funktion

Coremusklerne har mange forskellige funktioner. Core betyder kerne på engelsk. Cormusklerne er med andre ord kroppens kernemuskler, som tilsammen udgør kropsstammen. Manglende aktivering og styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »
Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »