Kondital – hvad skal jeg bruge det til ?

Kondital eller kondition er ofte to ord, der bruges i forbindelse med kondition- og kredsløbstræning. Konditallet er nemlig med til at beskrive, hvor god kondition du er.

 

Hvad er et kondital? 

Konditallet eller kondition er faktisk et tal på, hvor godt dit kredsløb er. Det er et udtryk for, hvor god din krop er til at optage og udnytte ilten. Det betyder, at din kondition er et udtryk for, hvor meget energi din krop bruges ved forbrændingsprocesserne – altså hvor god er din krop til at flytte din egen kropsvægt. Det afhænger nemlig af flere ting udover din kondition – nemlig din kropsstørrelse og vægt.

Konditallet er det tal, som fortæller hvad din maksimale iltoptagelse er (O2 pr min pr kg kropsvægt).

Hvordan kan jeg finde mit kondital ?

Et kondital ligger typisk mellem 30 og 80, men det kan sagtens være højere eller lavere end det. Især idrætsudøvere kan have et højt kondital. En god måde at finde konditallet er ved at lave en Cooper-test eller en Bip-test. Når du har noteret hvor langt du har løbet, samt hvor længe, kan du bruge denne formel til at beregne konditallet. Her vil du få en god idé om hvor du ligger henne på skalaen.

Hvordan kan jeg forbedre konditallet? 

Du kan forbedre konditallet ved at træne kondition- og kredsløbstræning. Det er vigtigt, at du presser dig selv og føler dig forpustet efter træningen. Det er meget forskelligt, hvordan du kan forbedre din kondition. Der er nemlig forskel på om du aldrig har trænet før eller om du træner flere gange om ugen. Uanset hvor trænet du er kan der være flere måder at udfordre sig selv og dermed forbedre konditallet på den lange bane:

Intervaltræning forbedre dit kondital

Intervaltræning

Intervaltræning vigtigt for at forbedre konditionen. Du kan bygge dine interval op på flere måder. Her kan du blive inspireret til hvordan du kan træne ud fra din puls og maksimale intensitet. Hvis du ønsker at forbedre din kondition skal du have nogle intervaller hvor du kommer op over 80% af din maksimale pulsfrekvens. Jo hårdere du træner, jo kortere skal intervallerne være.

Tempotræning forbedre dit kondital

Tempo

Løber du altis samme tur i samme tempo bliver dit hjerte ikke udfordret. Du skal derfor hele tiden udfordre dit kredsløb. En løbetur i dit almindelige tempo er selvfølgelig helt okay, men ønsker du en forbedring af konditionen kan du øge dit tempo. Enten ved løbe hurtigere under hele eller delvise dele af turen.

Udenholdstræning forbedre dit kondital

Længde

Længden af din træning kan også have en indflydelse på dit kondital. Hvis du ikke ønsker at skrue op for tempoet kan du skrue op for længden af din træning – især i distance. Du kan bl.a. øge længden på dine træningsture med 10% hver gang. På den måde kan du undgå at få skader, men samtidig udfordre dit hjerte til at cykle, løbe eller svømme lidt længere hver gang.

Ændre din sport

Kroppen er super sej til at tilvænne sig til det den laver. Løber du 3 gange om ugen så bliver kroppen god til at løbe. Hvilket jo er godt hvis du skal blive god til at løbe. Men ønsker du at udfordre din krop og kondition kan det være en god idé at træne noget helt andet end du er vant til en gang i mellem. Du kan fx prøve en boksetime eller et HIIT-hold næste gang du svinger forbi træningscenteret – det vil få hjertet til at pumpe.

Her var lidt råd til at få forbedret dit kondition. Det vigtigste er, at du har det godt med det du laver. Træningen må ikke være en sur pligt – så find du hellere noget som gør dig glad. Det vil med garanti give dig mere lyst til at forbedre og udfordre dig selv.

Vidste du, at du kan forbedre din kondi ved at styrketræne? 


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du +200 træningsvideoer, som har fokus på at styrke hele kroppen. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Diafragma
Åndedræt

Diafragma og din vejrtrækning

Diafragma er en kuppelformet muskel, som adskiller brysthulen fra bughulen. Diafragma er placeret mellem dine lunger og mave og er kroppens største og vigtigste vejrtrækningsmuskel.

Læs mere »
Coremusklerne består af Diafragma, ryg- og mavemusklerne samt bækkenbundsmusklerne
Lænderyg

Coremusklerne og deres funktion

Coremusklerne har mange forskellige funktioner. Core betyder kerne på engelsk. Cormusklerne er med andre ord kroppens kernemuskler, som tilsammen udgør kropsstammen. Manglende aktivering og styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »
Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »