Kredsløbet – hvorfor skal det trænes?

I sidste uge blev du lidt klogere på konditionstræning og fandt ud af, at det er godt at træne kredsløbet. Du har sikkert hørt, at et godt kredsløb kan holde mange sygdomme og dårligdomme væk. Bliv her klogere på, hvad et kredsløb er og det vigtigste fysiologi bag.

 

 

Hvad er kredsløbet?

Vores kredsløb består af hjertet blodkarrene og blodet. Uden et kredsløb ville blodet ikke være i stand til at transportere stoffer til og fra alle kroppens organer og væv. Herunder muskler og hud.

Men hvad transporteres rundt i kredsløbet?

Vores krop består af meget forskelligt. Det er derfor vigtigt, at alt i kroppen får tilført det der skal bruges for at holde kroppen stærk og sund. Derfor er det vigtigt, at følgende kan blive transporteret rundt i kroppen:

 

  • Ilt (O2) og affaldsstoffer (CO2). Denne udveksling sker mellem lungerne og cellerne.
  • Forskellige stoffer som urin og mælkesyre.
  • Hormoner
  • Næringsstoffer
  • Salte
  • Vitaminer
  • Varme

 

Kredsløbet er derfor med til både at transportere de forskellige stoffer til og fra de forskellige organer og væv i kroppen.

Kredsløbet - hvorfor skal det trænes?
Vores blod transporterer både vitaminer, salte, hormoner, ilt og affaldsstoffer rundt i hele kroppen.

Hvordan forbedres kredsløbet? 

Kredsløbet forbedres ved at træne hjertet. Et stærkt hjerte har nemlig en god pumpefunktion, hvilket gør at blodet (og de mange stoffer) bedre kan komme igennem blodet. I hvile pumper vores hjerte i gennemsnit 5 liter blod ud pr minut. Det afhænger selvfølgelig af personens størrelse, da dette kan give forskel på hjertet. Når vi begynder at træne så stiger behovet for at få blodet rundt i kroppen. Det stiller et større krav til hjertet, som skal pumpe tilsvarende hurtigere for at få blodet rundt til de arbejdende muskler. Når vi begynder at træne stiger pulsfrekvensen  hvilket kræver at hjertet er i stand til at pumpe hurtigere. Du vil derfor opleve forpustelse og anstrengelse, hvis du træner hårdere eller længere tid end du normalt gør.

 

Hvordan undgår jeg at blive forpustet?

Ved at blive forpustet! Ja det lyder mærkeligt, men det er sådan hjertet bliver stærkere. Hjertet er nemlig en muskel, der ligesom kroppens andre muskler, skal trænes. Ved at træne konditionstræning kan du forbedre hjertets evne til at rumme mere blod. Det gør, at hjertet bliver i bedre stand til at pumpe blodet ud. Du vil efter noget tid med regelmæssig konditionstræning opleve, at der skal mere til før du oplever at blive forpustet.

 

Hvad er fordelen ved et godt kredsløb? 

Et godt kredsløb er en gevinst for din sundhed. Du vil blandt opleve en fordel for:

 

Musklerne

Da du begynder at bruge dine muskler mere ved kredsløbstræning. Dette betyder, at antallet af blodkapilærerne øges. Det betyder for dig, at der kommer mere ilt til de arbejdende muskler. Du vil derfor opleve, at iltoptagelsen i musklerne bliver bedre og, at du fx kan løbe længere før du oplever træthed og syren i ben.

kredsløbet mindsker risikoen for livsstilssygdomme

Helbredet

Ved et bedre kredsløb oplever du en fordel når det kommer til livsstilssygdomme. I og med, at musklerne bliver bedre til at optage ilt, bliver musklerne også bedre til at regulere dit blodsukker. Musklerne bliver nemlig i bedre stand til at forbrænde næringsstoffer som bl.a. fedt. På den måde kan du undgå overvægt ved regelmæssig konditionstræning, hvilket på den lange bane kan hjælpe dig med at undgå Diabetes og hjertekarsygdomme.

brystkassen har en tæt forbindelse til lungerne

Lungerne

Da hjertet arbejder tæt sammen med lungerne forbedres dit åndedræt også. Musklerne der hjælper til ved åndedrættet bliver trænet. Det betyder, at du på længere sigt skal bruge mindre energi på at trække vejret. Din fordel er: At der kommer mere ilt til dine muskler og dermed bliver kroppen også bedre til at udskille affaldsstoffet CO2.

Humøret

Når du træner udskilles endorfiner, som gør, at du føler lykke og glæde. Dette hormon udskilles bl.a. ved træning og fysisk aktivitet, hvilket vil gøre dig mere positiv og glad generelt i hverdagen.

Det var lidt om dit kredsløb og hvorfor det er vigtigt, at blive forpustet et par gange om ugen. Du behøver faktisk kun at træne 2×20 minutter i høj intensitet om ugen ifølge Sundhedsstyrrelsen. Derudover anbefales mindst 30 minutters fysisk aktivitet ved moderat til høj intensitet om dagen. Følger du disse råd vil du med garanti forbedre dit kredsløb.

Ønsker du at komme igang med at træne?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du +200 træningsvideoer, som hjælper dig igang med at styrke hele kroppen.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »