Ondt i lænden når jeg sidder

Får du ondt i lænden, når du sidder? Så er du ikke alene! Der kan være mange årsager til, at du får lændesmerter, når du sidder ned i længere tid. Smerter i lænden ved stillesiddende arbejde skyldes mekanisk smerte i vævet omkring rygsøjlen.  Du bliver meget klogere på, hvad dette betyder lige om lidt. Først skal vi snakke lidt om din siddestilling.

 

       Døjer du med lændesmerter, når du sidder?


Så kan en lændepude hjælpe med at lindre dine smerter. 
 
Køb en lændepude og få adgang til 10 træningsvideoer, som styrker din ryg. 

Har du en god eller en dårlig siddestilling?

Får du ondt i lænden,  når du sidder, er det første du skal have i tankerne, hvordan du sidder. Vi sidder ofte ned i 8-10 timer om dagen og her er din stilling alfa og omega for om du oplever rygsmerter. Når du først oplever lændesmerter vil din dårlige stilling blot forværre og forlænge dine smerter.

Dårlig siddestilling:

Sidder du sammensunket med krum ryg og fremførte skuldre? Sådan sidder flere og flere, da vi ender i denne stilling, når vi har siddet længe nok og hænger afslappet i musklerne. Problemet med denne stilling er, at vi begynder at overstrække vores ligamenter og ledbånd, hvilket på længere sigt ka give smerter. Disse smerter skyldes især den krumme ryg, som er med til, at du hurtigere og lettere oplever lændesmerter. I starten vil smerterne ikke føles ligeså slemme og intense som de kan blive på længere sigt.

Ondt i lænden når jeg sidder
En uhensigtsmæssig kropsholdning over længere tid, kan blandt andet være med til at forårsage lændesmerter.

De 3 stadier til en dårligere ryg:

  1. I starten oplever du kun ubehag i lænderyggen når du sidder ned i længere tid eller skal rejse dig fra stolen. Dette skyldes, at du blot har en let forstrækning af ligamenter og musklerne omkring rygsøjlen. Smerterne og ubehaget vil derfor også være væk efter få sekunder, da vævet i dette stadie kommer sig hurtigt.
  2. Efter noget tid på 1. stadie vil du opleve at smerterne forværres når du rejser dig. Du skal gå lidt før smerterne forsvinder og du har svært ved at rette dig helt op. I dette stadie er der sket en lille forstuvning i et af leddene i lænderyggen. Det kan derfor tage nogle minutter før smerterne er væk.
  3. Har ovenstående stadie stået på i længere tid oplever du på et tidspunkt akutte lændesmerter, når du står op. Du kan også have svært ved at stå helt oprejst. Der er nu sket en forvridning i leddet, som ikke heler hurtigt nok til at genvinde sin egen form  hurtigt nok til, at du kan bevæge dig uden smerter. Ved bevægelse forstrækker du bløddele og bruskskive mere end de er i forvejen, hvilket kan resultere i, at iskiasnerven kan komme i klemme og dermed kan du opleve symptomer og smerter i benet.

Sådan undgår du at få ondt i lænden når du sidder!

Det er typisk først, når du oplever smerter i lænden, at du begynder at tænke over din siddestilling. En god eller korrekt siddestilling har et lille svaj i lænden. Dette lændesvaj forsvinder ofte når vi sidder, da vi synker sammen. Det er vigtigt, at du ikke oversvajer når du sidder. Du kan ikke holde denne bevægelse længe, da de dybe mavemuskler bliver trætte, grundet en unaturlig stilling. Når du (over)svajer i lænderyggen skal du tage 10% af svajen, således du sidder du fortsat har et lille lændesvaj. Dette skal du holde når du sidder ned. Dette kræver meget af musklerne, samt din opmærksomhed på, at du ikke synker sammen. Kan du mærke, at du synker sammen, så skift stilling eller hvil et par minutter inden du kommer tilbage til den gode siddestilling. Brug evt. ryglæn eller en lændepølle. Disse er med til at give en bedre støtte og dermed aflaste musklerne uden at at du mister den gode siddestilling.

Med den rette sidde stilling kan du undgå de tre stadier til lændesmerter.

Ønsker du de bedste råd og øvelser til at lindre dine lændesmerter?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din lænderyg.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »