Trigeminusneuralgi – hvad er det?

Trigeminusneuralgi kan være en af de mange årsager til ansigtssmerter. I Danmark har 800 personer trigeminusneuralgi. Trigeminusneuralgi forekommer oftest efter 50 år og det er oftere kvinder end mænd, som bliver ramt.

Hvad er trigeminusneuralgi?

Trigeminusneuralgi er betegnelsen for stikkende, jagende og/eller skarpe smerter af nerven trigeminus. Disse smerter kan vare fra få sekunder til 2 minutter. Det er forskelligt, hvordan smerterne udløses, men smerterne kommer ofte i forbindelse med stimulering som berøring, kulde, tygning eller snak. Årsagen til at trigeminusneuralgi opstår er ukendt. Smerterne kan opstå ved et tryk på nerven, som kan opstå grundet en ulykke, en svulst, et udvidet blodkar eller ved sygdomme som sclerose. Trigeminus-nerven er meget følsom for påvirkning og den derfor nemmere give symptomer.

Hvilken funktion har trigeminusnerven?

Trigeminus-nerven løber fra vores hjerne ud til vores øre. Her deler nerven sig i 1. gren, som er n. ofthalmicus. Denne nerve går til vores pande og forsyner vores øjne, øjenbryn, næse, pande og forreste del af skalpen. Den 2. gren er n. maxillaris. Denne nerve går ud til kind og overlæbe og har en påvirkning på vores kind, overlæbe, tænder i overkæben, samt nederste øjenlåg. Den 3. nerve n. mandibularis går ned til underkæben og har en påvirkning på underkæben, tænder i underkæben, tungen og huden foran øret. Ved trigenemiusneuralgi er det ofte en af disse nerver der rammes og derefter også ved stimulering i den pågældende nerves område.

Trigeminusneuralgi - hvad er det?
Trigeminusnerven deler sig i 3 grene - den ene går til panden, den anden til overlæben og den sidste til hagen.

Hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?

De typiske symptomer er jagende, stikkende og/eller skarpe smerter. Smerterne er i en af de tre grene fra trigeminus-nerven. Smerterne kan opstå uden grund eller ved berøring, kulden tale og synkning. Oplever du smerterne, som kan vare op til 2 minutter skal du søge læge. Det er meget forskelligt, hvor ofte smerterne kommer og hvor længe smerterne er der. Smerterne kan også komme mere nogle perioder end andre, fx. i kolde perioder.

Hvad kan jeg gøre?

Du skal uden tvivl kontakt din læge, så du kan påbegynde medicinsk behandling. Derudover skal du undgå de stimuli, som kan fremprovokere smerterne. Derudover er det vigtigt, at du får en grundig undersøgelse, så du ved, at der er tale om trigeminusneuralgi og ikke andre alvorlige sygdomme. Derudover kan du melde dig ind i trigeminusforeningen, hvor du kan få gode råd og vejledning til sygdommen. Der findes alternative behandlere, som muligvis kan afhjælpe smerterne, men bedste behandling er medicin og kirurgisk, hvor man med nålestiksprocedure kan gå ind og “bedøve” smerterne.

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Diafragma
Åndedræt

Diafragma og din vejrtrækning

Diafragma er en kuppelformet muskel, som adskiller brysthulen fra bughulen. Diafragma er placeret mellem dine lunger og mave og er kroppens største og vigtigste vejrtrækningsmuskel.

Læs mere »
Coremusklerne består af Diafragma, ryg- og mavemusklerne samt bækkenbundsmusklerne
Lænderyg

Coremusklerne og deres funktion

Coremusklerne har mange forskellige funktioner. Core betyder kerne på engelsk. Cormusklerne er med andre ord kroppens kernemuskler, som tilsammen udgør kropsstammen. Manglende aktivering og styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »
Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »