Ansigtssmerter – hvorfor opstår de?

Ansigtssmerter er smerter i ansigtet. Op til 1/4 af den danske befolkning har oplevet ansigtssmerter. Der er stor forskel på alvoren af ansigtssmerter, for hvornår er der tale om alvorlige ansigtssmerter og mindre alvorlige smerter?

 

Hvorfor opstår ansigtssmerter?

Smerter i ansigtet omhandler smerter lige fra mund, øjne eller kæbe. Det vil sige, at der er forskellige årsager til at disse smerter opstår. Der kan være tale om betændelse, muskelspændinger eller påvirkning af vores ansigtsnerver. Ansigtssmerter kan opstå akut eller stå på i længere tid. Kroniske smerter i ansigtet er ikke unormalt og skyldes ofte et sammenfald af flere forskellige ting. Det er derfor vigtigt, at få undersøgt, hvorfor smerterne er opstået, så dine smerter kan blive behandlet korrekt.

Hvilke ansigtssmerter er mest typiske?

De typiske smerter i ansigtet skyldes:

Betændelsestilstande

Herunder er bihulebetændelse den hyppigste årsag. Tandkødsbetændelse giver sjældent smerter i ansigtet. Af de mere sjældne årsager er der smerter grundet slidgigt eller leddegigt i kæbeleddet. Kæbehulebetændelse kan også føre til ansigtssmerter. Der kan også opstå betændelse i tindingepulsåren, som kan give mange smerter omkring tindingen.

Ødelagte ansigtsnerver

Vi har 12 kranienerver, hvor størstedelen af dem har en forbindelse til vores ansigt. Ødelægges en eller flere af disse nerver kan det give smerter. Denne ødelæggelse kan komme ved tandoperationer, slag mod hovedet eller kæben. Den mest kendte følenerve i ansigtet er Trigeminus-nerven, som kan give jagende eller stikkende smerter i den ene side af ansigtet. Derudover kan helvedsild også give ansigtssmerter.

Muskelspændinger

Muskelspændinger i kæben kan føre til smerter i ansigtet. Det samme gælder med spændingshovedpine og migræne. Især kæbe- og nakkespændinger er meget hyppige og kan være i længere tid. Dårlig kropsholdning, stress og inaktivitet kan føre til muskelspændinger og smerter.

Hvilke symptomer er der ved ansigtssmerter?

Det er forskelligt, hvordan smerter i ansigtet føles. Oftest kan ansigtssmerter være meget kraftige og intense, da vi har mange følenerver i ansigtet, hvilket gør vores hjerne endnu mere opmærksom på de stimuli der kan komme fra ansigtet.

 
Ansigtssmerter tænder
Tandsmerter

Kan være murrende. Derudover vil du opleve jagende smerter når du tygger. Smerterne vil ofte være lokale omkring de påvirkede tænder eller det påvirkede område.

Ansigtssmerter kæbe
Kæbeleddet

Her vil du opleve lokale smerter lige foran øret. Smerterne er ofte jagende og kommer når du bevæger din underkæbe.

Ansigtssmerter muskler
Kæbemusklerne

Muskelspændinger kan føles mere diffuse. Du kan føle dig opspændt omkring kæben, som kan komme til udtryk som en trykkende eller pressende smerte. Du kan også føle dig træt og “tung” i kæben når du bruger kæbemusklerne.

Nervesmerter

Har du en beskadiget ansigtsnerve vil du opleve en brændende og skarp smerte. Denne smerte er i et afgrænset område af dit ansigt. Du kan føle en meget intens og kraftig smerte i området, som kan forværres ved berøring, bevægelse, kulde eller varme.

Hvad skal jeg være OBS på?

Er du i tvivl om du skal søge læge ved ansigtssmerter er der her nogle ting du skal være opmærksom på. Du skal altid søge læge akut, hvis du oplever stærke smerter i ansigtet for første gang! Det er vigtigt, at du får en undersøgelse af, hvorfor denne smerte er opstået så du kan få den rette behandling. Har du i længere tid haft uforklarlige smerter eller meget stærke smerter skal du også søge læge. De fleste smerter i ansigtet forsvinder igen relativt hurtigt og derfor skal du være opmærksom på om smerterne opstår sammen med feber og forkølelse. Bihulebetændelse er den hyppigste årsag til smerter og disse forsvinder efter nogle dage med næsespray og smertestillende.

Er der noget jeg kan gøre for at forbygge ansigtssmerter?

Da man ikke altid ved, hvorfor smerterne opstår er det svært at give klare råd. Dog er der nogle generelle råd her, som kan hjælpe dig med at forebygge ansigtssmerter:
 
  • God tandhygiejne – Med en god rutine for dine tænder kan du undgå tandkødsbetændelse.
  • Udspænding af kæbemusklerne – Med disse øvelser kan du udspænde og styrke dine muskler omkring kæben. På den måde kan du undgå kæbespændinger, som kan føre til ansigtssmerter.
  • Din kropsholdning – Ansigtssmerter kan opstå grundet spændingshovedpine. Ved at have fokus på din holdning kan du undgå spændinger i nakke og kæbe.
 
 
Jeg håber, at du er blevet lidt klogere på ansigtssmerter. Husk, at det er bedre at kontakte din læge, hvis du har en mistanke om, at dine smerter er alvorlige eller de har været vedvarende. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »