Typiske hofteskader

Kender du de typiske hofteskader? Skader i hoften kan opstå akut eller komme snigende over tid. Mange hofteskader sker hos sportsudøvere og hver 4. balletdanser hoftesmerter og det samme gør hver 10. løbere.

 

 

Og hvornår ved jeg om mine smerter stammer fra min hofteled?

Som jeg kort var inde på sidste uge, så kan smerter i hoften stammer fra andre steder i kroppen. Det er derfor vigtigt, at du starter med at definere, hvor du mærker dine smerter eller symptomer. Oplever du smerter på indersiden af hoften eller i skridtet er stammer dine smerter typisk fra hofteleddet. Oplever du derimod smerter på ydersiden af hoften, låret eller ved ballerne kan smerterne skyldes skader på bløddele omkring hoften som bl.a. muskler, sener eller ledbånd. Det er vigtigt, at du husker, at smerter i eller omkring hoften også kan skyldes refererede smerter fra bl.a. bækkenet eller ryggen. Det er derfor vigtigt, at du også får undersøgt din lænderyg, når du oplever hoftesmerter.

hofteskader
Oplever du smerter på indersiden af låret eller i skridten er der står sandsynlighed for at dine smerter stammer fra hofteleddet. Smerter på låret og ydersiden af hoften skyldes ofte bløddelssmerter.

Godt så - og hvilke hofteskader er så mest normale?

Oplever du smerter i hoften, kan det skyldes skader på brusk, knogler, muskler, ledbånd, slimsække, nerver og sener. Fuldstændig som tidligere nævnt, reagere disse væv forskelligt på skader. Igen er det vigtigt, at vide om smerterne er kommet pludseligt eller har stået på længere tid. Her er de fem mest typiske hofteskader:

Knoglebrud:
hofteskader - knoglebrud

Denne hofteskade er den mest akutte. Du kan både brække hoftebenet eller lårbensknoglen. Oftest er det ældre mennesker, der brækker hoften, men unge kan også brække den ved pludselige og kraftfulde skader på benet. Dette kan være fx. være påkørsler eller fald med meget fart på. Du vil opleve smerter ved den mindste bevægelse og dit ben eller bækken kan dislokaliseret. Dette kræver akut undersøgelse på skadestuen, hvis du har den mindste mistanke om et brud.

Træthedsbrud eller stressbrud:
hofteskader - træthedsbrud

Denne hofteskade skyldes oftest overbelastning af hoften over længere tid. Disse små brud forekommer ofte i collum femoris (lårbensknoglens hoved).  Et trætheds- eller stressbrud skyldes gentagne bevægelser og ses ofte hos løbere. Du vil opleve smerter i hoften eller lysken når du løber eller ved tryk. Du kan få stillet diagnosen ved CT-, MR- eller ultralydsscaning.

Hofteimpingement:
hofteskader - impingement

Hofteimpingement betyder indeklemning af labrum. Labrum er den bruskkant, som forlænger ledskålen. Sker der forandringer eller skader på denne labrum eller på den øverste del af lårbensknoglen kan labrum klemmes når hofteleddet bevæges. Der ses ofte smerter ved bøjning og rotation af hofteleddet. Tilstanden rammer ofte yngere mennesker og kan skyldes medfødte eller udviklingsrelaterede deformiteter i knoglerne.

Slimsækkebetændelse

Slimsække kaldes også bursitis. Denne hofteskade skyldes overbelastning og gentagne bevægelser af hoften.  Vi har bursaer på siden af hoften, trochanter bursits, og på forsiden, hvor der sidder en bursa, som kaldes iliopsoas bursits. Der kan gå betændelse i begge slimsække, ved gentagne bevægelser, hvorefter området vil hæve op og gøre ondt.  Du vil opleve smerter på ydersiden af hoften eller foran. Smerterne kan også gå ned langs låret. Aflastning er det eneste der hjælper i dette tilfælde.

Slidgigt i hoften
hofteskader - slidgigt i hoften

Kaldes også hofteartrose. Her vil du opleve, at smerterne kommer over tid, da der gradvis er sket et “slid” på brusken, som degenerere. Lidelsen ses ofte hos ældre mennesker, men også yngere mennesker kan få den, hvis de har oplevet en skade på hoften. I Danmark har 90% af personer over 65 år en form for slidgigt i deres hofte. Smerterne vil opleves i lysken og på siden af låret. Nogle vil også opleve smerter i knæet. Smerterne vil komme ved belastning i starten og senere hen vil der komme smerter ved hvile og om natten.

Og hvad gør jeg, hvis jeg oplever hoftesmerter?

Som du kan læse er der stor forskel på, hvordan hofteskader kommer til udtryk og hvor intense smerterne er. Er du det mindste i tvivl om, at du har en alvorlig skade, skal du altid kontakte skadestuen. Ellers er det altid en god idé at kontakte din læge eller en fysioterapeut med henblik på en grundig undersøgelse af dine smerter og årsagen til dem.

Ønsker du de bedste råd og øvelser til en specifik hofteskade?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne din hofteskade.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Diafragma
Åndedræt

Diafragma og din vejrtrækning

Diafragma er en kuppelformet muskel, som adskiller brysthulen fra bughulen. Diafragma er placeret mellem dine lunger og mave og er kroppens største og vigtigste vejrtrækningsmuskel.

Læs mere »
Coremusklerne består af Diafragma, ryg- og mavemusklerne samt bækkenbundsmusklerne
Lænderyg

Coremusklerne og deres funktion

Coremusklerne har mange forskellige funktioner. Core betyder kerne på engelsk. Cormusklerne er med andre ord kroppens kernemuskler, som tilsammen udgør kropsstammen. Manglende aktivering og styrke

Læs mere »
Smerter på bagsiden af hoften svage ballemuskler
Hofte

Svage ballemuskler

Svage ballemuskler kan skyldes mange forskellige ting. Måske tænker du ikke over, at dine ballemuskler er svage i dagligdagen. Dog kan manglende styrke i dine baller

Læs mere »
Sådan forebygger du kontorskader
Hele kroppen

Sådan forebygger du kontorskader

I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvordan du forebygger kontorskader. Du får tre gode råd, samt en træningsvideo, som har til formål at styrke

Læs mere »