Smerter – hvorfor og hvad er det?

De fleste mennesker har på et tidspunkt følt smerte i deres liv. Smerte kan føles forskelligt – vi kan opleve jagende, dunkende, murrende, trykkende, dybe, snurrende, diffuse eller brændende smerter. Denne beskrivelse er med til at definere, hvilket væv og struktur, der er kommet til skade. Vi kan opleve smerter i vævet som fx overbelastningsskader, brækkede knogler, betændelsestilstande og feber, men vi kan også opleve nervesmerter. Disse smerter kan skyldes nervebetændelse, helvedesild eller fantomsmerter.

Men hvorfor opstår smerter overhovedet?

Bliver du udsat for en akut skade, vil du opleve, at du får ondt med det samme, da vores små følenerver fra det skadede område bliver påvirket akut. Alt efter, hvor kraftig påvirkning disse følenerver bliver udsat for, jo kraftigere signal sendes der til vores hjerne. Disse signaler reagerer vores hjerne på, som ud fra disse signaler registrerer smerten. Det er denne måde din oplevelse af smerterne bliver registreret. Du får derfor ondt i det område, som er skadet. Det er hjernens måde at fortælle dig, at du skal stoppe den aktivitet som du er i gang med (hvad end det er en fodboldkamp, en løbetur eller en flytning med tunge flyttekasser). Du kan have ondt flere dage efter du har endt aktiviteten, da denne smerte vil hjælpe din krop med at få ro til at hele op igen efter skaden. 

Hvad skyldes pludselige og akutte smerter? 

Du vil også opleve akutte smerter efter længere tids belastning af kroppen. Det kan være fejlstillinger, overtræning eller forkert brug af kroppen. Du får pludseligt ondt, hvis du laver en hurtig eller uhensigtsmæssig bevægelsen når din krop ikke er klar eller stærk nok til det. Fortsætter du med at udfører gentagne belastninger i et område, som ikke har fået ro til at restituere vil du få ondt, hvilket betyder, at området bliver ved med at sende gentagne impulser til din hjerne, om at den skal reagere på smerten. Nogle strukturer og væv tager længere tid om at hele, hvilket betyder, at det er meget forskelligt, hvor længe du vil opleve, at have ondt. 

 

Alt efter, hvilket væv eller struktur der er kommet til skade er der forskellige helingstider:

Hud: 7-14 dage

Muskler: 3-6 uger

Knogler: 6-12 uger

Sener: 6-9 måneder

 

 

 

 

Ligamenter: 6-12 måneder     

Brusk: År

Nerver:  Regenerer 1mm/døgnet. Kan regenerere op til et år efter skaden

 

 

 

 

Har du altid undret dig over, hvorfor nogle føler mere smerte end andre?

Billedet illustrer, hvordan hjernen reagere når du brænder dig. Nerverne opfatter en markant temperaturændring, som hjernen får besked på. Hjernen opfatter en fare, hvor den sender impulserne ned til det brændte område, hvorefter du kan mærke. at du får ondt i det skadede område.

Hjernen får alle smerteimpulserne fra følenerverne op bearbejder disse impulser. Hjernen tager også udgangspunkt i, hvilke oplevelser du tidligere har oplevet omkring smerter, samt hvordan din kultur, omgangskreds og sanser opfatter smerter. Du kan derfor opleve, at din smerte er forskellig ved samme skade (fx når du falder og slår dig, føler du, at det gør mindre ondt nu end det gjorde første gang du faldt). Denne oplevelse er subjektiv, hvilket betyder, at din smerte nødvendigvis ikke er den samme som din nabos, trods I måske har samme skade eller diagnose.

Hvorfor oplever nogle smerter i længere tid end andre? 

Når man taler om smerter, inddeler man det typisk i akutte og kroniske. De akutte smerter opstår ofte grundet en skade og aftager løbende i takt med at skaden heler. Har du fortsat ondt efter 6 måneder er der tale om kroniske smerter. Disse opstår når hjernen fortsætter med at opfatte smerteimpulser fra det skadet område, selvom skaden ikke er der længere. Kroniske smerter kan opstå alle steder i kroppen og inddeles efter, om der er tale om en fysisk eller psykisk skade, samt lokation af denne skade. Oftest starter det med, at du får akutte smerter, som senere bliver kroniske, hvis kroppen belastes uhensigtsmæssigt. Overbelastning eller uhensigtsmæssige bevægelser vil føre til nye gener andre steder i kroppen, hvilket kan forlænge helingstiden. Kroniske smerter kan også opstå, hvis vores følenerver er blevet mere sensitive. Dette kan påvirke hjernens måde, at registrere impulserne fra følenerverne og dermed din måde at opleve smerten på. 

Graften viser, at smerter forbundet med vævet normalt langsomt aftager igen efter helingsfasen er færdig. Herefter er der ofte minimal skade forbundet med vævet. Har du stadig ondt efter 6 måneder er der tale om smerter, der er forbundet med nervevævet.

Er du blevet mere nysgerrig på smerter?

Så læs med de næste uger, hvor du lærer meget mere om hele kroppen. Du vil blive klogere på hvilke skader og symptomer der er mest typiske i de forskellige led. Du kan læse mere om, hvad fysioterapi kan gøre for dig her og hvordan du kan få hjælp til dine smerter her

Nysgerrig på mere?

Så kan du få tilsendt nyheder og artikler om sundhed direkte til din indbakke. Du vil modtage relevante blogindlæg om kroppen, gode tilbud på fysioterapi og en masse andre nyttige ting.

Ja tak, jeg vil gerne modtage Din Flexible Sundheds nyhedsbrev med spændende artikler samt markedsføring fra Din Flexible Sundhed via e-mail. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

.

Fulde navn::

Email:

, , ,
Hvorfor brokker kroppen sig, når man endelig bruger den?
Iskiassmerter

Iskiassmerter – hvorfor opstår det?

Iskiassmerter kan være meget smertefulde. Der kan være mange årsager til, at iskiassmerter opstår. Ordet iskiassmerter bruges ofte om smerter i balle og baglår. Det er ikke unormalt at opleve iskiassmerter og du kan heldigvis komme dem til livs med øvelser og gode råd. Døjer du med iskias smerter? Så kan smerterne stamme fra din…
Smerter under foden

Smerter under foden

Smerter under foden er smerter der stammer fra hælen og ud til tæerne. Smerter under foden kan være smertefuldt. Der kan være mange årsager til, at der opstår smerter under foden. Jeg har været inde på årsager til smerter i hælen her. Smerter under foden kan være meget invaliderende og derfor er det vigtigt, at…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Fill out this field
Fill out this field
Indtast venligst en gyldig e-mailadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Menu