Triggerpunkter i maven

Triggerpunkter i maven er helt normalt og kan give en masse gener. Vores muskler i maven består af flere lag. De yderste er vores lige mavemuskel, som kaldes Rectus Abominis. Vores skråmavemuskler kaldes Obliquus Abdominis. Disse to muskler bliver omtalt sammen i dette indlæg, da triggerpunkterne ligger tæt op af hinanden og kan være svære at skelne fra hinanden. Derudover har vores hoftebøjermuskel Iliopsoas også en stor betydning for smerter i maven og underlivet.

 

Rectus Abdominis og Obliquus Abdominis 

Disse to muskler dækker forsiden og siden af vores mave. Symptomerne og årsagerne til triggerpunkter i disse muskler er ofte det samme. Derfor slåes disse muskler sammen, da symptomerne ofte hænger sammen med om triggerpunkterne sidder i den øverste del, midterste del eller nederste del af maven.

Rectus Abdominis er vores lige mavemuskel, som du også kender som “sixpack”-musklen. Musklen sidder på forsiden af maven fra brystbenet og ned til underlivet. Musklens funktion er at bøje overkroppen fremad. Derudover støtter musklen på underlivets organer, presser ved afføring og fødsel. 

Obliquus Abdominis går fra 5.-12. ribben og hæfter på Rektusskeden og hoftekammen. Rektusskeden er en stærk skede, som består af bindevæv. Musklen laver rotation af overkroppen, samt sidebøjninger og foroverbøjninger.

 

Symptomer fra triggerpunkter i den øverste del af maven: 

 • Smerter i maven. 
 • Kvalme. 
 • Opkast.
 • Manglende appetit.
Triggerpunkter i den øverste del af maven sidder typisk under ribbenene.
Her kan du opleve smerter under brystet og i den øvre del af maven. Ofte stråler smerterne til modsatte side end hvor triggerpunkterne er.

Symptomer fra triggerpunkter i den midterste del af maven:

 • Kolik.
 • Mavekramper.
 • Oppustethed. 
 • Overmæthed.
 • Brændende fornemmelse i maven.
 • I højre side kan det minde om blindtarmsbetændelse-symptomer.
 
Triggerpunkter i maven
Triggerpunkter i midten af maven sidder lige omkring navlen og kan sidde i begge mavemuskler.
Her kan du opleve smerter midt på maven ud fra navlen lige over lysken.

Symptomer fra triggerpunkter i den nederste del af maven:

 • Kramper i blæren. Dette kan påvirke din vandladning (Fx. Kan du opleve, at det er sværere at komme af eller holde på vandladningen).
 • Underlivssmerter.  
 • Smerter i kønsorganer – fx. kan menstruationssmerter stamme fra triggerpunkter i den nederste del af maven.

 

Triggerpunkter i maven
Triggerpunkter i den nederste del af maven sidder typisk under navlen. Du kan opleve triggerpunkter i både den lige og skrå mavemuskel.
Triggerpunkter i maven
Symptomer fra disse triggerpunkter kan opleves som smerter i lyske og underlivet.[

Triggerpunkter i maven sender ofte smerter til ryggen også. Smerterne føles som et bredt vandret bånd, som går over ryggen enten i lænden eller under skulderbladene. Forværres smerterne i ryggen ved dybe indåndninger kan smerterne stamme fra maven. Det samme gør sig gældende, hvis symptomerne forværres, når du bøjer, vrider eller drejer kroppen. 

 

Årsager: 

 • Sport eller træning, hvor der har været en overbelastning af mavemusklerne. Det kan være almindelige mavebøjninger eller øvelser, hvor benene løftes fra gulvet. 
 • Sidde i skæve stillinger
 • Sidde for meget
 • Kronisk hoste
 • Stress
 • Bære på en tung rygsæk
 • Mavesmerter efter en operation kan skyldes triggerpunkter, som bliver ved med at sende smerter ud. 

 

Triggerpunkter i maven
Triggerpunkter i den øverste og nederste del af maven kan give smerter i ryggen.
Triggerpunkter i maven kan give smerter under skulderbladene og over lænden.

Triggerpunkter i maven kan forveksles med halsbrand, mavesyre-reflux, spiserørsbrok, galdesten, mavekræft, mavesår, hjertesygdom og problemer med fordøjelsen. Triggerpunkter i maven kan ikke udelukke alvorlige problemer i maven, men de kan forværres, hvis du er under udredning for maveproblemer. Det er derfor en god idé at behandle triggerpunkterne sideløbende, hvis du ikke kender diagnosen for dine symptomer endnu. 

Iliopsoas

Denne muskel består af to muskler. Den ene er Psoas, som går fra lændehvirvlerne og Ilicus, som udspringer fra hoftebenets inderside. De hæfter begge på indersiden af hoftebenet. Musklerne laver en udadroation af hoften, samt en bøjning af hoften. Musklen hjælper også med at stabilisere hofteleddet i stående stilling og under gang. Derudover hjælper musklen dig med at rejse overkroppen op i siddende stilling fra liggende. Musklen er den stærkeste hoftebøjer og triggerpunkter i denne kan give smerter i ryggen, lysken og underlivet:  

 

Symptomer: 

 • Udstrålende smerter til den nederste del af ryggen. 
 • Udstrålende smerter fra under skulderbladet og ned den øverste del af ballen. ¨
 • Udstrålende smerter til lysken og forlåret.
 • Udstrålende smerter til mave, underlivet og kønsorganer (både hos mænd og kvinder).
 • Smerterne forværres, når du står. 
 • Svært ved at lave mavebøjninger eller rejse sig fra stolen. 
 • Øget lændesvaj, hvilket øget belastningen på diskussene i ryggen. 
 • Foroverbøjet eller skæv kropsholdning. 
 • Svært ved at gå. 
 • Udadrotation af fødderne. 
Iliopsoas består af to muskler, som hæfter på lårbenet. Triggerpunkterne sidder oftest omkring navlen, lysken eller hoftekammen.
De typiske symptomer fra Iliopsoas er smerter i lysken med udstråling ned til forlåret.
Derudover giver Iliopsoas ofte også smerter i lænden og i ballen.

Årsager: 

 • Fald på hoften kan overbelaste musklen.
 • Overbelastet ved sport, fx. løb eller klatring. 
 • Gentagne mavebøjninger, benløft eller andre maveøvelser, hvor benene løftes eller aktiveres. 
 • Sidde meget ned. Her forkortes musklen, hvilket øger spændingerne i musklen over tid.
 • Skæv kropsholdning, hvor du hænger til den ene side øger spændingen i psoasmusklerne for at holde balancen. Dette kan også påvirke dine nakke- og rygmuskler, hvor der kan forekomme triggerpunkter i også. 

 

Du kan se, hvordan du løsner dine triggerpunkter i maven i nedenstående video:

Hvor tit skal jeg lave øvelserne? 

Triggerpunkter i maven kan løsnes ved at udspænde musklerne. Brug gerne nogle minutter på hver område af maven. Du vil opleve en forbedring ved at udspænde musklerne hver 2.-3. dag. Dog er det vigtigt, at du også har fokus på din kropsholdning. Især, hvis du sidder meget ned kan det være en god idé at komme op og stå noget mere. Du kan nemlig ikke løse dine spændinger ved at bruge et par minutter på musklerne, hvis du fx. sidder meget og dermed forkorter musklerne eller kommer frem i foroverbøjet kropsholdning. Du skal altid kontakte din egen læge, hvis du døjer med smerter eller gener fra mave og underliv. Øvelserne i videoen kan ikke stå alene og du skal altid opsøge en behandler, hvis du er i tvivl om øvelserne laves korrekt. Lyt altid til dig selv, når du laver øvelserne. Det må ikke føles ubehageligt, når du laver øvelserne. Du kan dog opleve smerter eller en forværring af dine symptomer, når du rammer triggerpunkterne. Dette skal dog mindskes i takt med du får løsnet punkterne op.

Ønsker du flere øvelser til at løsne dine muskelspændinger i mave og ryg?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du flere øvelser til at styrke og bevæge din ryg og mave. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »