Håndleddet

Ønsker du at blive klogere på håndleddet? Håndleddet hænger tæt sammen på vores albueled og kan være årsagen til at du oplever smerter i fingre eller underarm. Du kan læse mere om håndleddet her og blive klogere på, hvordan håndleddet er opbygget.

 

Lidt om håndleddet...

Håndleddet er et komplekst led, da det er sammensat af to led. Underarmen består af to knogler (ulna og radius), hvor den ene knogle danner et led med håndleddet. I dette led kan du bøje, strække og tommelfingeren op og ned. Rotationen i håndleddet sker faktisk i albuen. Det andet led er leddet imellem de 8 håndrodsknogler, som skaber en bevægelse i håndleddet. Dog er det små glidebevægelser imellem disse knogler. For enden af knoglerne kommer fingerknoglerne, som består af tre smalle, men lange knogler.  Disse knogler danner små hængselled, som gør, at vi kan bøje og strække fingrene. Tommelfingeren har anderledes ledforbindelse, hvilket giver tommelfingeren mere mobilitet og bevægelse end de andre led.   Der er mange ledbånd omkring håndleddet, men disse samt ledkapslen er bløde, hvilket giver håndleddet en god bevægelse.

Håndleddet
Vores hånd består af mange små knogler. Vi har 8 håndledsknogler, hvor vores fingerknogler udspringer fra.

Håndleddets sener...

Der er mange små muskler, som har forbindelse til håndleddet og fingrende. Men størstedelen af vores underarm og håndled består muskelsener fra albuens muskler. Først nede i håndleddet er der igen små muskler, som bevæger vores fingre. På undersiden af underarmen løber musklernes sener og en nerve igennem en tunnel. Denne tunnel er også kendt som karpel-tunnellen. Derudover er der masser af fascier, som holder senerne på plads. Under disse fasicer er der seneskedehinder, som er slimsække rundt om senerne. Dette er med til at undgå friktioner på knoglerne. Det er derfor ikke underligt, at overbelastede sener i form af senebetændelse eller senehindebetændelse er hyppige i håndleddet. Endda seneknuder kan forekomme omkring håndleddet.

Håndleddets nerver...

Egentlig starter håndleddets nerver fra nakken af. Der kan ske en afklemning af disse nerver hele vejen ned igennem armen. Dog kommer symptomerne ofte til udtryk i hånden og fingrene. Er der en afklemning eller en nervedefekt kan du opleve summende, prikkende og stikkende fornemmelser i fingrende. Du kan også opleve nedsat muskelstyrke og føleforstyrrelse i en eller flere fingre. Du får en lille gennemgang af disse nerver:

  • Nerven medialis: Denne nerve afklemmes typisk i karpeltunnellen. Du vil opleve smerter i tommel-, pege- og langefingeren, samt føleforstyrelser og sovende fornemmelser i samme fingre. Du kan også opleve nedsat kraft i tommelfingeren.
  • Nerven radialis: Denne nerve afklemmes også ved albuen. Her vil du havde svært ved at strække håndleddet og du vil have nedsat sensibilitet samme steder som medialis, men fortsat op af underarmen og overarmen. Der er derfor et større område, som vil være følelsesløs og et større tab af muskelkraft.
  • Nerven ulnaris: Denne nerve bliver typisk afklemt ved albuen. Her vil du have nedsat kraft i lillefingeren, samt føleforstyrrelser og smerter i lillefingeren, samt noget af ringefingeren.

I de næste uger vil jeg komme ind på de typiske skader i håndleddene og fingrene. Du vil få en masse øvelser og råd til, hvad du skal gøre, når du oplever håndledssmerter. På torsdag får du nogle gode øvelser til at holde din håndled stærkt.

Døjer du med en specifik skade i håndleddet?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers finder du de bedste råd og øvelser til at genoptræne dit håndled.
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »