Parkinson – hvad er det ?

I Danmark har 1 ud af 1.000 danskere Parkinson. Sygdommen rammer ofte folk over 70 år og udvikles over år. Symptomerne er derfor ikke så klare de første år, men kan udvikle sig til flere dele af kroppen, hvor især rysten og stivhed er klare symptomer på Parkinson.

Hvad er Parkinson?

Parkinson kaldes også Parkinsons sygdom og er kendetegnet ved langsomme bevægelser, rysten og stivhed i musklerne. Sygdommen er en kronisk nervesygdom, som nedbryder nervecellerne. Sygdommen kan ikke helbredes, men med medicin kan den holdes nede i flere år. Nedbrydningen af hjernecellerne er i et lille område af hjernen, hvilket er den del af hjernen som udvikler vores dopamin-stof, hvilket er det stof, som bl.a. påvirker vores bevægelser i arme og ben.

Hvorfor opstår Parkinson?

Sygdommen opstår grundet mangel på dopamin i hjernen. Dopamin er et signalstof, som dannes i hjernen. Hjernen har brug for dette stof til at kontrollere bevægelser. Ved Parkinson nedsættes dopaminproduktionen, hvilket på sigt gør, at man kommer i underskud af dette stof. Man kender ikke årsagen til, at denne nedbrydning sker. Man mener dog, at arv og miljø kan have en indflydelse på udviklingen af sygdommen. Sygdommen kan i nogle tilfælde opstå grundet en virus i hjernen, men den opstår ofte grundet giftpåvirkninger i form af pesticider og tungmetaller.

Parkinson - hvad er det?
Dopamin påvirker vores evne til at bevæge os. Ved Parkinson er der nedsat dopaminudskillelse hvilket blandt andet påvirker bevægelsen.

Hvad er symptomerne på Parkinson?

Der findes mange forskellige symptomer på Parkinson. Men hovedsymptomerne på sygdommen er:

Rysten:

Dette sker ofte i fingerne og håndleddet, men kan forekomme over hele kroppen. Rysten kan variere, men kommer ofte i hvile eller ved stress.

Stive bevægelser: 

Ved Parkinson kan det føles som om at bevægelserne hindres, da der er et øget spænding i musklerne. Dette fører til en modstand af bevægelse af kroppens led og derfor kan det være sværere at udføre en bevægelse.

Langsomme bevægelser:

Der kan ofte være latenstid for bevægelserne ved Parkinsons sygdom. Dette betyder, at der er besvær ved at starte en bevægelse og den udføres langsomt.

Dårlig balance:

Der er større faldtendens ved Parkinson grundet ovenstående symptomer. Balancen bliver over årene dårligere og ved gang kan man føle, at man falder forover. Derfor kan det være relevant med gangredskaber for at undgå fald.

Andre symptomer ved Parkinson: 

  • Træthed
  • Nedsat mimik i ansigtet
  • Nedsat stemmekraft
  • Synkebesvær
  • Koncentrationsbesvær
  • Talebesvær
  • Problemer med afføring og vandladning
  • Ændret personlighed

 

Symptomerne er forskelligt fra person til person og opstår langsomt over flere år. Det er derfor sjældent at alle symptomer er der ved start, men at de udvikler sig over tid.

Er der noget jeg kan gøre for at undgå Parkinson?

Da man ikke kender årsagen til Parkinson kan sygdommen ikke forebygges. Selv en sund og varieret kost har ingen indflydelse på, hvor vidt du får sygdommen eller ej.

Gode råd til at forebygge forværring af Parkinson... 

Selvom du har fået diagnosen er der stadig nogle ting, som du kan gøre for at undgå en forværring, samt en vedligeholdelse af den funktion du har. Her er nogle gode råd til dig:

Tempotræning forbedre dit kondital

Træning

Det er vigtigt, at du bevæger dig så meget du kan. Træning og fysisk aktivitet er nemlig med til at styrke dine muskler, samt holde gang i din bevægelighed af kroppen.

Parkinson

Psykisk aktivering

Det er vigtigt, at du bevæger dig så meget du kan. Træning og fysisk aktivitet er nemlig med til at styrke dine muskler, samt holde gang i din bevægelighed af kroppen.

Smertestillende kan hjælpe på et piskesmæld

Husk medicinen

Din medicin er din behandling og det er derfor vigtigt, at du tager den som du skal efter lægens ordinering.

Ønsker du, at læse mere om Parkinson, samt få rådgivning og hjælp til sygdommen kan du læse mere hos Parkinsonsforeningen her

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »