Døjer du med smerter bag i knæet? Så kan der være flere forskellige årsager til, at du oplever smerter. Du får de typiske årsager her, samt hvad du kan gøre for at komme dine smerter til liv. Det er altid en god idé at opsøge din læge eller fysioterapeut, hvis du døjer med smerter bag i knæet. I de fleste tilfælde kan du træne dine smerter i knæet væk. Det kan du du blandt andet få hjælp til i Din Flexible Sundheds Træningsunivers.
Døjer du med knæsmerter?
Medlemskabet er uden binding. Det betyder, at du altid kan melde dig ud, når du er ovenpå din skade igen.
Døjer du med smerter bag knæet?
Medlemskabet er uden binding. Det betyder, at du altid kan melde dig ud, når du er ovenpå din skade igen.
Årsager til smerter bag i knæet:
Meniskskade:
I knæet har vi to menisker. Deres vigtigste funktion er, at fordele vægten i knæet, samt give knæet stabilitet.
Årsagen til smerterne opstår:
En meniskskade kan ske akut eller som følge af en overbelastningsskade. Der kan opstå små revner i menisken, men i nogle tilfælde kan store dele af menisken være beskadiget. Ved en akut meniskskade sker der ofte et vrid med bøjet knæ, som forårsager skaden. Her vil korsbåndene også være involveret og du vil typisk opleve smerterne med det samme. En meniskskade kan også opstå over tid. Almindelig slid på menisken kan give små revner, som kan medføre, at knæet bliver instabilt over tid. Denne slitage sker oftest hos ældre eller overvægtige og smerterne kommer typisk snigende over længere tid.
Symptomerne:
Symptomerne på en meniskskade variere alt efter graden af skaden. Er skaden sket akut kan du opleve hævelse, rødme og ømhed omkring knæet. Du kan opleve låsninger over knæet, samt smerter, når du belaster knæet. Er meniskskaden kommet over tid du opleve, at dit knæ låser og/eller klikker, samt føles ustabilt, når du går. I nogle tilfælde kan du opleve smerter, når du rotere eller vrider i knæet. Knæet kan også hæve, når du belaster dit knæ.
Hvad kan jeg gøre?
Oplever du pludselig hævelse af knæet efter en skade eller et vrid i knæet skal du søge læge for at få en afklaring af skadens omfang. Derudover skal du følge RICEM-principperne, så hævelsen kan falde. Herefter skal du igang med lette øvelser for dit knæ, samt styrke- og stabilitetstræning af dit knæ, når dine smerter har fortaget sig. Er meniskskaden kommet over tid skal du igang med knæ øvelser. Stabilitettræning af dit knæ er yderst vigtigt for at holde smerterne nede.
Betændelse i muskelsene:
Bag på knæet har vi flere muskler, som hæfter. Du kan opleve en irritation/betændelse i alle muskelsenerne. Popliteus er en lille muskel, som sidder bag på knæet.
Årsagen til smerterne opstår:
Betændelse i Popliteus-senen opstår typisk hos langdistanceløbere, cykelryttere og skiløbere. Betændelsen opstår grundet en overbelastning af musklen, som sidder bag knæet. Denne muskel har en vigtig funktion i forhold til at låse dit knæ, når du står op. Gentagne bøj og stræk af knæet kan derfor overbelaste denne muskel. Du kan også opleve en belastning af musklen grundet tidligere knæskader, forkert træningsteknik, ubalance af musklerne i benet, slidgigt i knæet, samt overtræning.
Symptomerne:
Du vil opleve, at dine smerter er på ydersiden af knæet lige ved knæskallen. Smerterne forværres typisk ved aktivitet og forsvinder igen, når du stopper. I voldsomme tilfælde kan du opleve, at dit knæ føles ustabilt og svagt. Du kan opleve kliklyde, samt følelsen af at dit knæ ikke kan holde dig oprejst, når du står. Du kan opleve smerter, når du bøjer knæet fra strakt, samt rødme og hævelse på ydersiden af knæet efter aktivitet.
Hvad kan jeg gøre?
Generelt for muskelsenebetændelse gælder det at aflaste musklen, samt træne muskelsenen stærk igen. Det er derfor først og fremmest vigtigt, at du stopper med den eller de aktiviteter, som forværrer dine smerter og symptomer. Det kan derfor være en god idé at lave andre aktiviteter eller bevægelser af knæet, som ikke giver smerter. Opsøg gerne en fysioterapeut, som kan give dig specifikke øvelser og behandling for netop den senebetændelse du har.
Bakers cyste:
Bakers cyste er en udposning bag knæhasen, som oftest er ufarlig.
Årsagen til smerterne opstår:
En Bakers cyste kan opstå, som følge af en skade på knæet. En Bakers cyste er en væskefyldt udposning af ledkapslen, som sidder på bagsiden af knæet. Der kan være forskel på størrelsen af cysterne og det er ikke altid de opdages. Døjer du med slidgigt, leddegigt eller en meniskskade kan dette forårsage, at disse cyster kommer. Cysterne opstår, når der er ledvæske fra knæleddet, som presses ud af ledkapslen.
Symptomerne:
Spændinger, når du bevæger knæet kan skyldes en Bakers cyste. I nogle tilfælde kan du se udbulingen i knæhasen, når du strækker knæet. I nogle tilfælde kan du opleve hævelse, smerter og nedsat bevægelse over knæet. Cysten springer i de fleste tilfælde af sig selv. Når dette sker kan du opleve, at du får smerter ned i underbenet.
Hvad kan jeg gøre?
I de fleste tilfælde går en Bakers Cyste over af sig selv. Det kan tage flere år før den forsvinder. Døjer du med smerter og nedsat bevægelse skal du undgå de aktiviteter, som forværre dine symptomer eller får dit knæ til at hæve. Cysten er ofte en sidediagnose til en anden diagnose, som fx. slidgigt eller en meniskskade. Når dette behandles/trænes op, så kan du opleve, at din Bakers cyste bliver mindre. Du skal være opmærksom på, at du ikke oplever smerter eller føleforstyrrelser ned i underbenet eller foden skal du kontakte din læge.
Bagerste korsbåndsskade:
5% af alle korsbåndsskader sker på det bagerste korsbånd. Det bagerste korsbånd har til formål, at sørge for, at dit underben ikke glider bagud i forhold til låret. Er der en skade eller en overrivning af det bagerste korsbånd kan du opleve, at dit underben glider bagud.
Årsagen til smerterne opstår:
Årsagen til, at der sker en overrivning eller forstrækning af bagerste korsbånd skyldes ofte en skade. Skaden kan ske i et trafikulykke eller ved sport. Der sker oftest en kraftig slag eller vrid af knæet. Det bagerste korsbånd er dobbelt så stærkt som det forreste og der skal derfor ske et kraftig slag på underbenet eller lårbensknoglen før det rives over. Det kan ske ved skiløb, fodbold, håndbold eller basketball.
Symptomerne:
Smerterne opstår oftest akut og i forbindelse med skaden. Du har oftest fået et voldsomt slag mod underbenet, så det er skubbet tilbage. Du kan opleve en fornemmelse af løshed i knæet, hævelse, rødme og varme omkring knæet. Du oplever ofte smerter bag i knæet. Det er forskelligt fra person til person, hvor mange symptomer og smerter, der er i forbindelse med skaden.
Hvad kan jeg gøre?
Ved meget hævelse og smerter er det altid en god idé at søge læge. Derudover skal du altid behandle korsbåndsskader med RICEM-principperne. Når den værste hævelse er faldet er det en god idé at få genoptrænet dit knæ med hjælp fra en fysioterapeut. Det kan tage op til 12 måneder før dit knæ er tilbage i topform. Det er derfor vigtigt, at træne dine muskler op omkring knæet, så det kan blive stabilt igen.
Iskiassmerter:
Smerter fra iskiasnerven kan give dig smerter i knæhasen. Typisk vil du opleve en strålende fornemmelse fra lænderyggen eller balden med udstråling ned til baglåret, knæhasen og ned til fødderne.
Årsagen til smerterne opstår:
Der findes flere årsager til at iskiassmerter opstår. Du kan læse mere om årsagerne her. Typisk stammer smerterne fra lænderyggen, hvor der er sket en udbuling af diskusen. Denne udbuling kan trykke på nerven, hvilket giver udstrålende smerter ned til knæet. Du kan også få smerterne, hvis du døjer med slidgigt i lænderyggen. Dette vil give mindre plads til nerven og dermed bliver nerven afklemt. Du kan også opleve smerterne, hvis nerven bliver afklemt i ballemusklen Piriformis (også kaldt piriformissyndromet). Dette kan opstå, hvis man sidder med krydsede ben, ikke får trænet regelmæssigt eller står uhensigtmæssigt.
Symptomerne:
Symptomerne på iskiassmerter er smerter fra lænderyggen og/eller ballen med udstråling ned til foden. Du kan opleve følelsesløshed eller en prikken fornemmelse ned i benet. Du kan også opleve, at dine smerter og symptomer forværres, når du sidder ned eller bevæger din ryg i bestemte bevægelser. I nogle tilfælde kan du opleve en forværring, når du bøjer dig forover eller sidder med krydsede ben.
Hvad kan jeg gøre?
Oplever du nedsat muskelstyrke eller følelsesløshed ned i benet skal du opsøge din læge. Derudover skal der øvelser til. Du kan læse mere om øvelser for iskiassmerter her og finde 3 gode øvelser, som du med fordel kan starte på idag. Du kan også finde en træningsprogram mod lændesmerter på Youtube-kanalen her. Derudover er det en god idé, at have fokus på din kropsholdning, når du sidder og står, samt undgå de bevægelser, som forværre dine smerter.