Øvelser for overbelastning af baglåret

Savner du nogle øvelser for overbelastning af baglåret, samt nogle gode råd til at forebygge senebetændelse? Så skal du endelig læse videre. Der er mange muskler, som har en indflydelse på dit knæ og du kan overbelaste alle musklerne. Ikke kun omkring knæet, men i hele kroppen. I dette afsnit får du mere info omkring overbelastning, som også kaldes senebetændelse, i musklerne på bagsiden af knæet.  Du kan læse mere om senebetændelse i popliteus her. 

Hvad er senebetændelse?

Senebetændelse i en eller flere muskler opstår typisk ved en overbelastningsskade. Det betyder, at musklernes sener ikke er stærke nok til den belastning, som du udsætter den for. Du kan læse mere om springerknæ, som også skyldes senebetændelse i forlårsmusklen.

En senebetændelse i baglårsmusklerne (også kaldt haserne) sidder typisk oppe ved ballerne eller nede ved knæhasen. Dette kan give smerter ned til bagsiden af knæet, samt smerter, når du strækker dit knæ. Vores hasemuskler er ofte stramme, hvilket giver en større risiko for, at du få senebetændelse i muskelsenerne.

Hvorfor opstår overbelastning og senebetændelse?

Senebetændelse i haserne opstår ofte grundet overbelastning af musklen og senen. Dette kan skyldes træning uden nok restituering. Denne form for senebetændelse kommer ofte snigende. Du kan også få en senebetændelse grundet træning med for tunge vægte eller for hurtig hastighedsændring i fx. løb. Du kan også opleve en forstrækning i baglåret, hvilket også kan medføre senebetændelse. Derudover er der en større risiko for senebetændelse jo ældre man er. Dette skyldes, at dine sener bliver stivere jo ældre du er. Jo stivere dine sener er, desto større risiko er der for, at du kan lave en forstrækning, da senerne ikke er så elastiske, som hos yngre mennesker.

Hvad kan jeg gøre mod senebetændelse i baglåret?

Brug RICEMPRINCIPPERNE:

Er skaden sket akut skal du bruge RICEM-principperne. Det betyder, at du skal holde dit knæ i ro. Derefter kan det være en god idé at lægge is på det ømme område. Sørg for lette bøj og stræk af knæ, så snart dine smerter tillader dig dette.

 

Massage og behandling:

Det kan være en god idé at opsøge en fysioterapeut, hvis du døjer med voldsomme smerter. Her kan massage eller laser på området hjælpe med helingen af dine smerter. Du kan også selv lave lette tryk og blid massage på området, hvis du føler det kan smertelindre. Er du i tvivl er det altid en god idé at opsøge en professionel behandler.

 

Stræk af baglåret

Lette stræk af baglåret og bevægelse af knæet kan hjælpe med smerterne. Vær opmærksom på, at du ikke overstrækker hasemusklerne, da det i værste tilfælde kan forværre dine smerter. Her under kan du finde nogle gode øvelser mod senebetændelse i baglåret. Lav gerne øvelserne flere gange om dagen, så der kommer blodtilførsel til musklen og senen.

Hvor ofte skal jeg lave øvelser for springerknæ?

Døjer du med akutte smerter i baglåret vil jeg anbefale dig, at lave øvelserne 3-5 gange dagligt de første dage. Herefter kan det være en god idé, at lave øvelserne 1-2 gange dagligt – også, når du ikke har smerter. Selvom dine smerter går hurtigt i sig selv skal du huske på, at din muskelsene ikke er så stærk, som før din skade. De fleste går typisk tilbage til deres sport, når smerterne er væk, hvor skaden og smerterne kan komme tilbage igen ved en “forkert” bevægelse. Årsagen til dette er, at senen ikke er blevet stærk nok til træningen, hvilket betyder, at der opstår en ny betændelsestilstand i muskelsenen. Gør derfor dig selv, at tage din genoptræning seriøst og lav øvelser for din oaglårsmuskel- og sene mindst 6 måneder efter din skade. Over tid kan øvelserne blive for lette og så kan det være en god idé at lave øvelser med håndvægte eller elastikker. Her kan jeg anbefale træningsprogrammet for knæsmerter, som du finder her.  Du kan nemt lave øvelserne hjemme i stuen og dermed komme helt i mål med din senebetændelse i baglåret. Du kan også træne baglåret op med en træningselastik.

Ønsker du hjælp til genoptræningen af dit baglår?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til genoptræningen af dit baglår. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Overbelastningsskade i nakken
Nakke

Overbelastningsskade i nakken

Der kan være mange forskellige årsager til, at du får en overbelastningsskade i nakken. Vores nakke består af mange forskellige strukturer og væv, som kan

Læs mere »
Vedvarende lændesmerter Overbelastningsskade i lænden
Lænden

Overbelastningsskade i lænden

Kan man få en overbelastningsskade i lænden? Ja, det kan man. Vores lænderyg består af mange forskellige strukturer og væv, som også kan blive overbelastede.

Læs mere »
overbelastningsskade i øvre ryg
Brystryg

Overbelastningsskade i øvre ryg

En overbelastningsskade i øvre ryg kan skyldes flere forskellige ting. Vores brystryg består af mange forskellige strukturer og væv, som alle kan blive overbelastede. I

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Håndled

Overbelastningsskade i håndleddet

En overbelastningsskade i håndleddet skyldes typisk en irritation af underarmsmusklerne- og senerne. I mange tilfælde stammer overbelastningsskaden i håndleddet fra albuen, hvor underarmsmusklerne og senerne

Læs mere »
Overbelastningsskade i albuen
Albue

Overbelastningsskade i albuen

En overbelastningsskade i albuen skyldes typisk en irritation af muskelsenerne på underarmen. Muskelsenerne hæfter tæt på albuen og kan være årsagen til dine lokale smerter

Læs mere »
Overbelastningsskader Overbelastningsskade i skulderen
Skulder

Overbelastningsskade i skulderen

En overbelastningsskade i skulderen kan skyldes flere forskellige ting. I dette indlæg bliver du klogere på de typiske årsager og symptomer på en overbelastningsskade i

Læs mere »