Akutte håndledssmerter

Akutte håndledssmerter påstår typisk grundet et fald, en ulykke eller et direkte slag på håndleddet og/eller underarmen. Dog kan der være mange andre årsager til, at du pludseligt oplever smerter i håndleddet. I dette indlæg bliver du klogere på , hvorfor akutte håndledssmerter opstår, symptomerne og ikke mindst, hvad du kan gøre for at komme ovenpå igen. Nederst i indlægget finder du nogle gode øvelser for akutte håndledssmerter.

Hvad er akutte håndledssmerter?

Oftest opstår akutte smerter i håndleddet som følge af et fald eller en ulykke. Dette kan være ulykker og skader i forbindelse med sport og idræt. Især sport med mange kast, samt spring og hop kan forårsage akutte håndledssmerter. Dog er der andre årsager til, at der opstår akutte smerter i underarm, håndled og fingre.

Brud:

Et brud i underarmsknoglen og/eller fingre knoglerne kan være årsagen til dine skulle smerter i håndledet. Du vil typisk ikke være i tvivl om, at der er sket et eller flere brud, da bruddet ofte opstår i forbindelse med en ulykke, et slag eller et voldsomt fald direkte på håndleddet. De typiske symptomer på et brud er:

 • Kraftige smerter i underarm, håndled og/eller fingre. Forværres typisk ved bevægelse.
 • Nedsat bevægelighed. Du kan ikke bevæge håndleddet uden voldsomme smerter.
 • Hævelse omkring bruddet.
Akutte håndledssmerter

Forstuvning:

Akutte smerter i håndleddet kan også skyldes en forstuvning af ledbåndene omkring håndleddet. Håndledsforstuvninger er normalt i sport med mange spring, hop og kast. Der findes forskellige grader af forstuvninger. En mild forstuvning skyldes en forstrækning af ledbåndene omkring håndleddet, hvor en alvorlig forstuvning skyldes en komplet overrivning af ledbåndene omkring håndleddet. Symptomerne afhænger derfor af, hvor står skade der er sket på ledbåndene. De typiske symptomer på en forstuvet håndled er:

 • Pludselige smerter i håndleddet.
 • Hævelse omkring håndleddet.
 • Ømhed omkring håndleddet, som især forværres ved tryk.
 • Rødme omkring håndleddet.
 • Nedsat bevægelighed. Du kan ikke bevæge håndleddet uden voldsomme smerter.
 • Svaghed i hånden.
Forstuvning håndled akutte håndledssmerter

Overbelastning af muskelsenerne i underarmen:

Vores muskler og sener i underarm og fingre udspringer fra albuen. Du kan derfor opleve smerter lokalt på indersiden og/eller ydersiden af albuen, som stråler ned i underarm, håndled og fingre. Oftest kommer smerterne og symptomerne snigende over tid. Men ved en akut overbelastning af senerne omkring albuen kan du opleve følgende symptomer:

 • Smerter ved albuen.
 • Udstrålende smerter ned i underarm, håndled og fingre.
 • Hævelse, rødme og ømhed omkring albuen.
 • Nedsat bevægelighed i håndleddet.
 • Smerter ved bevægelse af håndleddet. Forværres typisk, når du løfter eller bærer tunge genstande.
Albuesmerter skyldes typisk en tennisalbue | øvelser for tennisalbue

Seneskedebetændelse:

Seneskedebetændelse i håndleddet opstår typisk over tid. Men i nogle tilfælde kan smerterne og symptomerne opstå akut. Seneskedebetændelse skyldes en overbelastning af muskelsenerne og seneskederne i håndleddet. Muskelsenerne og seneskederne kan også blive skadet ved stød eller fald. De typiske symptomer på en akut seneskedebetændelse i håndleddet er:

 • Smerter ved håndleddet.
 • Hævelse omkring håndleddet.
 • Nedsat styrke i hånden.
 • Kliklyde, når håndleddet bevæges.
Albuesmerter - seneskedebetændelse

Karpaltunnelsyndrom:

Karpaltunnelsyndrom er en tilstand, hvor vævet i håndleddets karpaltunnel irriteres. Denne irritation påvirker muskelsenerne og Medianus-nerven, som løber igennem karpaltunnelen. Denne irritation skyldes typisk en overbelastning af muskelsenerne, men tilstanden kan også opstå akut. Dette kan ske som følge af et brud, en operation eller en anden pludselig tilstand, som påvirker Medianus-nerven. Du bør derfor være opmærksom på:

 • Pludselig svaghed i hånden. Især, når du skal gribe fat om genstande.
 • Pludselige smerter og/eller følelsesløshed i hånd og fingre.
 • Pluselige summende fornemmelser ned i fingrene.
 • Hævelse i fingrene.
Albuesmerter - karpaltunnelsyndrom

Sådan skal du gøre, når du får akutte håndledssmerter:

Oplever du pludselige stærke smerter i albue, underarm, håndled og/eller fingre skal du altid kontakte lægen eller skadestuen. Det samme gør sig gældende, hvis du har været udsat for en ulykke, et fald eller et slag mod underarm, håndled og/eller fingrene. I de fleste tilfælde kan smerterne lindres ved at bruge nedenstående råd de første dage, hvor smerterne og symptomerne typisk er værst:

Akutte håndledssmerter

Aflast hånden:

I de første dage skal du holde din hånd i ro. Undgå derfor at bruge din skadede håndled de første dage efter skaden. Årsagen til dette er, at du skal undgå en forværring af din skade. I nogle tilfælde kan det hjælpe at have armen og håndleddet i en slynge, så du ikke kommer til at forværre dine smerter og symptomer. Har du fået grønt lys af lægen kan du efter et par dage begynde at lave lette bevægelighedsøvelser for håndleddet. Jo hurtigere du bevæger håndleddet, jo hurtigere vil du opleve en lindring af dine smerter og hævelser.

Akutte håndledssmerter

Elever hånden:

I de første dage vil du typisk opleve meget hævelse omkring håndleddet. Dette kan mindskes ved at elevere hånden og armen over hjertehøjde. Hold armen over hjertehøjde, så mange gange om dagen du kan. Når du eleverer armen mindsker du hævelsen i håndleddet, hvilket lindrer dine smerter i håndleddet. Er det for hårdt at holde armen over hjertehøjde kan du med fordel placere armen på en masse puder, så albuen er i skulderhøjde. Når armen hviler kan du lade fingrene pege op ad. Dette hjælper også på hævelsen og er mere afslappende for dig.

Akutte håndledssmerter

Kompression:

Et kompressionsbind omkring håndleddet kan hjælpe med at lindre dine smerter og hævelse. Et kompressionsbind hjælper også på helingen af skaden. Sørg altid for, at kompressionsbindet sidder stramt, men at det ikke stopper for blodtilførslen ned i fingrene. Kompressionsbindet skal tages af om natten og skal skiftes hver dag.

Øvelser til at lindre dine akutte håndledssmerter:

De fleste oplever, at der sker en bedring i deres smerter og hævelse efter et par dage, hvor de bruger ovenstående råd. Dog kan det tage nogle uger før dine smerter helt er aftaget og håndens fulde funktionsevne er tilbage. Har du fået lov til at begynde genoptræningen for dit håndled kan du med fordel lave nedenstående øvelser. Øvelserne har fokus på bevægelighed, samt lindring af smerter og hævelse. Øvelserne skal altid laves indenfor smertegrænsen. Lav øvelserne 3-5x om dagen i de første uger indtil du har din fulde bevægelighed tilbage i håndled og dine smerter er aftaget.

Det er meget individuelt, hvor lang tid det tager at komme ovenpå smerterne. Det afhænger blandt andet af årsagen, samt hvor stor skade der er sket på håndleddet. De fleste oplever dog, at de er ovenpå igen efter 6-8 uger.

Ønsker du hjælp til genoptræningen af din akutte håndledsskade?


I Din Flexible Sundheds Træningsunivers får du de bedste råd og øvelser til at genoptræne netop dine akutte håndledssmerter. 
 
Bliv medlem for kun 99 kr. om måneden og kom igang med genoptræningen allerede idag. 

Find mere inspiration og øvelser til en sundere krop.
Du kan finde Din Flexible Sundhed her:

Læs flere indlæg her:

Ankel

Kontorskader i underkroppen

Døjer du med en kontorskade i underkroppen? Så er du ikke alene. En kontorskade er smerter og gener, som er opstået grundet dit kontorarbejde.Ønsker du

Læs mere »
Overbelastningsskade i håndleddet
Brystryg

Kontorskader i overkroppen

Vidste du, at kontorskader i overkroppen ikke er unormale?I forrige blogindlæg blev du klogere på, hvad en kontorskade er, samt hvad du skal gøre for

Læs mere »
kontorskader kontorskade
Hele kroppen

Hvad er en kontorskade?

En kontorskade er smerter og gener, som er opstået i forbindelse med dit kontorarbejde. Sidder du ned foran en computer det meste af dagen er

Læs mere »
Øget lændesvaj
Kropsholdning

Øget lændesvaj

Mistænker du, at du har smerter i ryggen grundet et øget lændesvaj? I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvorfor du kan opleve smerter og

Læs mere »
Tantepukkel
Brystryg

Tantepukkel

En tantepukkel er betegnelsen for den lille bule, som kan opstå i den nederste del af nakken. Bulen opstår omkring den syvende nakkehvirvel. Denne nakkehvirvel kan

Læs mere »
Smerter på ydersiden af foden stressbrud
Fod

Stressbrud

Et stressbrud kaldes også for et træthedsbrud. Et stressbrud kan opstå i hele kroppen, dog forekommer det typisk i underben og fødder, hvor der en stor

Læs mere »